Είμαι ο κοροναϊός!

EIMAI Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ  SARS-CoV-2. 

Αυτό είναι το δικό μου διάγγελμα.

 

                                                          Του Νίκου Κωνσταντινίδη (οικονομολόγου, κοινωνιολόγου, συγγραφέα)

 

Προκαλώ τη νόσο Covid-19. Τώρα πια όλοι με γνωρίζετε. 

Έφτασε η ώρα να λύσω τη σιωπή μου.

Χωρίς καμιά προειδοποίηση ήρθα στη ζωή σας.

Ταξιδεύω μακριά, σε όλα τα μέρη του κόσμου, δεν κάνω διακρίσεις, εισχωρώ μέσα σας, εισχωρώ παντού· ακόμα και ως τις αλύτρωτες περιοχές της συνείδησης σας.

Ήρθε η ώρα να συντρίψετε την εικόνα που έχετε πλάσει για τον εαυτό σας.

Είναι αλήθεια, σας υποχρέωσα να κλειστείτε στα σπίτια σας, ωστόσο η αλήθεια γεννήθηκε για να είναι μόνη. Γι’ αυτό, η αλήθεια δεν έχει προστατευόμενους, δεν έχει συμπάθειες, δεν έχει φιλίες, δεν έχει συγγενείς, δεν έχει δικούς της ανθρώπους.

Η αλήθεια είναι μια έρημη χώρα που τη χτυπάει ανελέητα το φως. Ακόμη πιο έρημη όταν φεύγουν όλοι και μένουν οι δικοί σας άνθρωποι. Ακόμη πιο ανελέητο το φως όταν φεύγουν κι οι δικοί σας άνθρωποι και μένετε εντελώς μόνοι.

Είμαι η έρημος που κατοικεί μέσα σας· εκεί που αναβλύζει ανελέητα φως.

Θέλει τόλμη αυτή η ομολογία, αλλά η ζωή το αποδεικνύει καθημερινά, πως οι φιλοσοφίες, οι θεωρίες, οι νόμοι, οι ιδεολογίες, οι εκλογικεύσεις, είναι όλα δικά σας κατασκευάσματα που δεν καταφέρατε ν’ αγαπήσετε.

Η σύλληψη του Κόσμου είναι μια και κοινή για όλους σας.

Δεν θέλω πια να σας βλέπω να οπισθοδρομείτε αντί να εξελίσσεστε.

Κουράστηκα να σας βλέπω να καταστρέφετε τη κοινή σας πατρίδα: τον πλανήτη σας.

Κουράστηκα να βλέπω πώς μεταχειρίζεστε ο ένας τον άλλο, να βουλιάζετε στις καταχρήσεις, ν’ ασκείτε βία, να συγκρούεστε, να ζηλεύετε, να σας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα το κοινωνικό σας προφίλ και ο πλουτισμός, να χρησιμοποιείτε αδέξια τις δεξιότητες σας.

Κουράστηκα να σας βλέπω ν’ αλληλοσπαράζεστε, να διεκδικείτε για να θρέψετε την υποκρισία σας και την απληστία σας· ν’ αγωνίζεστε για να βάλετε ψηλότερα τον εγωισμό σας.

Κουράστηκα να διαπιστώνω τον αδιάκοπο πόλεμο των οικονομικών σας  συμφερόντων.

Κουράστηκα να σας βλέπω να γίνεστε συμμέτοχοι της υποταγής σας, αμέτοχοι των ευθυνών σας, υπερασπιστές της ανευθυνότητας σας, υποκριτές των προθέσεων σας. Να είστε, χωρίς αισχύνη, ιδιοτελείς. Να προβάλλετε τη γνώση σας χωρίς να έχετε χαρακτήρα. Να θέλετε να πλουτίσετε χωρίς να μοχθήσετε. Να ασκείτε εξουσία χωρίς ηθικούς κανόνες. Να απολαμβάνετε χωρίς συναίσθημα. Να βουλιάζετε στην ανηθικότητα, την απανθρωπιά και να διεκδικείτε την αγάπη των άλλων χωρίς να θέλετε να θυσιάσετε τίποτα.

Αφιερώνετε ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό σας, τα παιδιά σας, την οικογένεια σας, τους ανθρώπους που λέτε ότι  αγαπάτε.  

Έχω εισχωρήσει μέσα σας, για ν’ ανακόψω τη βιασύνη σας, για να σας υποχρεώσω ν’ ανασαίνετε αργά γιατί ο χρόνος είναι άπειρος και να σκέφτεστε γρήγορα γιατί καταλάβατε ότι ο δικός σας χρόνος είναι τόσο σύντομος.

Η επιστήμη σας δεν έχει ανθρωπιά. Χτίσατε ένα κόσμο αφανίζοντας έναν άλλο. Δεν συλλογιστήκατε πως, ότι πήρε εκατό χρόνια για να το επιτύχετε, μπορεί να καταστραφεί μόνο σε μια ώρα.  

Όλη η γνώση που κατακτήσατε είναι ένα τίποτα χωρίς την Αγάπη.

Πριν να κλειστείτε στα σπίτια σας, είχατε κλεισμένη τη καρδιά σας στη  συνεισφορά, στην αλληλεγγύη, στη συντροφικότητα, στον ανθρώπινο πόνο, στην ανιδιοτελή αγάπη κι αφήσατε ανοικτούς τους εαυτούς σας  στον εγωισμό, στον εθισμό, στον υλισμό.

Η δυστυχία μπαίνει από τη πόρτα που είναι ήδη ανοιχτή. Αν μέχρι τώρα ήσασταν δυστυχισμένοι, εσείς ευθύνεστε.

Ήρθε η ώρα να δείτε κατάματα τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Προσέξτε πόσο ρηχοί είστε. Πόσο σας απασχολούν επιφανειακά πράγματα, ακόμα και για την ενημέρωση σας, κι όχι τα απαραίτητα για την αληθινή σας ζωή.

Βυθιστήκατε στον καταναλωτισμό και δεν κάνετε τίποτα απολύτως για να βελτιώσετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

Αφήσατε αυτούς πους σας κυβερνούν να διαφωνούν, ν’ αψιμαχούν γι ασήμαντα πράγματα και ν’ αναλώνονται περισσότερο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις σας, παρά για να βελτιώσουν τον κόσμο που ζείτε και για να ζήσετε ειρηνικά.

Δεν περιφρονώ όσους έχουν ελαττώματα, αλλά όσους δεν έχουν καμιά αρετή. Ωστόσο Θα είμαι σκληρός με όλους σας. Είμαι ιός ή καλύτερα ο «υιός» σας. Είμαι δικό σας δημιούργημα.

Η δράση μου θα σας στοιχίζει πολλές αρρώστιες και ζωές.       

Όμως, θέλω να καταλάβετε ότι αυτή είναι η ιστορική σας ευκαιρία ν’ αλλάξετε. Για το δικό σας καλό, επικεντρωθείτε στο διάγγελμα μου. 

Το μήνυμά μου είναι απλό και κατανοητό.

Θέλησα να τονίσω ότι όλα τα ατομικά και κοινωνικά όρια μέσα στα οποία ζείτε, σας οδήγησαν σε μια λανθασμένη ζωή, για να μπορέσετε να τα εξαλείψετε.

Θέλησα να προκαλέσω την παύση των πάντων, όχι με ενός λεπτού σιγή, για να κατανοήσετε και να ταχθείτε, με όλη σας τη ψυχή, από εδώ και στο εξής, σ’ ένα νέο τρόπο αντίληψης που θα βοηθήσει ν’ αποκτήσετε αυτό που πραγματικά σας ανήκει: τη ζωή σας.

Η ζωή σας είναι το δικαίωμα που έχετε χάσει. Οφείλετε να την ανακτήσετε και να ζήσετε το υπόλοιπο που σας απομένει με ένα σκοπό που, αν δεν τον γνωρίζετε, οφείλετε ν’ ανακαλύψετε.

Γίνετε καλύτεροι άνθρωποι χωρίς να  προσκολλάστε με φανατισμό σε ιδεολογίες. Ιδεολόγος είναι κάποιος που έβαλε σκοπό του να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο από την ανθρωπότητα. Κλείστε τ’ αυτιά σας στους υποκινητές που σας θέλουν στην αγέλη τους, για να ιδιοποιηθούν την «φιλήσυχη» σας ουδετερότητα και την «αγαθή» σας απάθεια.

Η ουδετερότητά σας είναι η μη συμμετοχή σας, η μη δράση σας, η μη ευθύνη σας, η μη εξέλιξη σας. Η αδιαφορία οδηγεί στον θάνατο την ψυχή σας κι ολόκληρο το Είναι σας.   

Ήθελα να κλειστείτε μακριά απ’ όλους, για να μπορέσετε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι ν’ ανοίξετε τις καρδιές σας στους ανθρώπους. Πόσο απλό και σημαντικό είναι να εκτιμάτε τη ζεστή αγκαλιά, τον διάλογο, την επαφή, τη χειραψία, μια βραδιά με φίλους, το υπαίθριο τρέξιμο, τη βόλτα στο κέντρο της πόλης που ζείτε και να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικότερο όλων είναι να λέτε ταπεινά και φωναχτά: «Σ’ αγαπώ».

Πρέπει να ξεκινήσουν όλα απ’ την αρχή. Ανθρώπινες σχέσεις, οικογένεια, κοινωνία, έθνος, οικονομία, τρόπος αντίληψης και ζωής.

Οι σχέσεις μεταξύ σας πρέπει να γίνουν τόσο πιο στενές, όσο πιο άμεσα ειλικρινείς μπορούν να είναι, από τα πιο σημαντικά έως τα πιο τιποτένια πράγματα. 

Ο Κόσμος σας είναι όμορφος, όταν επικοινωνείτε μαζί του απλά, με καλοσύνη, με πλατιά αποδοχή, με το νιώσιμο μεταξύ σας και με τα πράγματα. Ο κόσμος σας είναι όμορφος όταν μπορέσετε να τον χωρέσετε στη καρδιά σας.

Είστε όλοι ίδιοι. Μην κάνετε διακρίσεις μεταξύ σας. Εγώ δεν κάνω. Για μένα δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και ανίσχυροι, ασφαλείς και ανασφαλείς. Σας απέδειξα ότι δεν υπάρχουν ούτε σύνορα, ούτε αποστάσεις. Ταξίδεψα σε όλο το πλανήτη σ’ ελάχιστο χρόνο, χωρίς να το καταλάβετε.

Έχω κι εγώ αρχή και τέλος, όπως κι εσείς. Είμαι αόρατος, αλλά όχι ανύπαρκτος. Όχι εχθρός, όπως με αποκαλείτε, αλλά δικό σας δημιούργημα. Υπαρκτός, αλλά, όπως κι εσείς, περαστικός. Όμως τα συναισθήματα σας, της συνεργασίας, της εγγύτητας, της αλληλοβοήθειας, της κοινής συνειδητοποίησης, που όσο θα ζω και θα απειλώ τις ζωές σας, διαπιστώνω ότι υπάρχουν, πρέπει να διαρκέσουν στο διηνεκές.

Πιστεύετε ότι η πιο σπουδαία μέρα της ζωής σας ήταν εκείνη που ήρθατε στη ζωή, όμως μετά το δικό μου πέρασμα, οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι η σπουδαιότερη μέρα θα είναι όταν ανακαλύψετε το λόγο που ήρθατε σε αυτή τη ζωή.

Ζήστε με απλότητα και με όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης σας φύσης. Ήρθα χωρίς καμιά προειδοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο θα φύγω. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, αναπνεύστε βαθιά, περπατήστε ελεύθερα, αγκαλιαστείτε σφιχτά, κάνετε καλές πράξεις, χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα ή επαίνους. Το καλό πάντα επιστρέφει πολλαπλάσια.

Μην φοβάστε όταν  δεν ξέρετε κάτι. Να φοβάστε όταν δεν προσπαθείτε να μάθετε γι αυτό.

Μετά το δικό μου πέρασμα δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για την έλλειψη γνώσης.

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά το θάνατο μου, όπως ήταν πριν από τη γέννηση μου. Όταν έρθει το τέλος μου, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο υλικός σας κόσμος ήταν ένα  δαιδαλώδες τίποτα! Θα συνειδητοποιήσετε ότι το άυλο σύστημα σας είχε λανθασμένο προσανατολισμό γιατί δεν ήταν κατ’ ουσία ανθρωποκεντρικό!

Κανένα κατασκεύασμα σας, κανένας νόμος σας, κανένας κανόνας της γνώσης σας, δεν έχει αξία χωρίς την Ανώτερη Ηθική, γιατί η Θεϊκή Ανώτερη Ηθική είναι το γέννημα της αρμονίας του ανθρώπου με το Κόσμο.

Πρέπει να κάνετε μια επανεκκίνηση με νέο προσανατολισμό. Οφείλετε σε όλες τις πρακτικές σας να συντονίσετε την εσωτερική σας φωνή με ότι Απόλυτο υπάρχει και το ατομικό καλό σας με το καλό της ολότητας.

Η Θεϊκή Ανώτερη Ηθική, δεν γνωρίζει νόμους, αυτοθυσίες και πόνους, γιατί έχει τη φύση της πιο ελεύθερης και μακάριας αυτοθυσίας.   

Όταν θα φύγω θ’ αρχίσετε να γιορτάζετε το θάνατο μου. Το γνωρίζω. Δεν θέλω να γίνω εμπόδιο στην επιθυμία σας. Αλλά να θυμάστε:  να μην προσπαθείτε να είστε καλύτεροι μόνο όσο διαρκεί η παρουσία μου.

Η μετάλλαξή μου είναι πιθανή, αλλά δεν είναι απειλή. Είμαι δικό σας δημιούργημα. Από εσάς εξαρτάται. Η αφροσύνη σας μπορεί να φέρει στη ζωή σας μια νέα, άλλη απειλή.     

Το πέρασμα μου θα σαρώσει πολλά που πιστεύατε ότι είναι το θεμέλιο του οικοδομήματος, του πολιτισμού που δημιουργήσατε.

Όσοι θα έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε να ζείτε, θα θυμάστε το διάστημα της δικής μου ζωής, σαν το ταξίδι της απραξίας και της αδράνειάς σας στο χρόνο. Να θυμάστε όμως: «Αυτός που επιστρέφει από ένα ταξίδι δεν είναι ποτέ ο ίδιος με αυτόν που έφυγε».

 

Back to top