Συνέντευξη της Dominique Pardieux

Η Dominique Pardieux ζει εδώ και τριάντα χρόνια στη Ρόδο. Με την καλλιτεχνική της ματιά βλέπει και απεικονίζει μία Ελλάδα που καταφέρνει να βρίσκεται ταυτόχρονα στις πύλες του παραδείσου και στο χείλος του γκρεμού. Η έκθεσή της «Ελλάδα: Εικαστικοί Διάλογοι» εκφράζει τη στοχαστική της διάθεση απέναντι στα σημαντικά θέματα του σημερινού κόσμου.

 

                                                                           

Πώς και πότε αρχίσατε να ζωγραφίζετε;                              

  • Ζωγραφίζω από μικρή. Με βοήθησαν αρχικά οι καθηγητές μου στο σχολείο που διέβλεπαν σε μένα κάτι. Δεν ξέρω αν ήταν ταλέντο, πάντως ανέκαθεν υπήρχε μέσα μου η κλίση, η ανάγκη να το καλλιεργήσω, να εκφραστώ με αυτόν τον τρόπο. Πέρα από αυτό βέβαια, χρειάζεται δουλειά. Σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε, είναι μία αέναη διαδικασία.

 

Τι θέλετε να πείτε με την τέχνη σας;

  • Τα έργα μου που παρουσίασα στην έκθεση «Ελλάδα: Εικαστικοί Διάλογοι» εκφράζουν την επιθυμία μου να μιλήσουμε μέσα από τους πίνακες για την Ελλάδα, αυτή τη γοητευτική χώρα που ξέρω καλά και όπου όλα με προκαλούν. Πρόθεσή μου ήταν να προκύψει μία συζήτηση, όχι δίδαγμα. Αυτό ήταν και η μεγαλύτερη πνευματική πρόκληση: πώς να μην φανεί ότι θέλω να πω αυτό που θέλω να πω!

 

Τι σας εμπνέει; Από πού παίρνετε τα θέματά σας;

  • Αντλώ έμπνευση από τα πάντα γύρω μου και κυρίως από τα καθημερινά γεγονότα και τις εμπειρίες μου. Με απασχολούν θέματα της Ελλάδας, οι σχέσεις άντρα-γυναίκας, τα ζητήματα θρησκείας εντός και εκτός Ευρώπης, αξιοπρέπειας της γυναίκας κλπ.

 

Πώς βλέπετε τη σημερινή ελληνική κοινωνία σε σχέση με αυτά τα θέματα;

  • Θα ήταν καλό να μην κρίνουμε, να γίνουμε λίγο πιο ανοιχτοί σαν κοινωνία και πιο ανεκτικοί σαν άνθρωποι απέναντι π.χ. στην άλλη θρησκεία, στα θέματα φύλου-ταυτότητας και σε τόσα άλλα ταμπού που μας περιορίζουν τη σκέψη.

Πώς συνδυάζετε την καλλιτεχνική δημιουργία με την καθημερινότητα;

  • Ο χρόνος για δημιουργία είναι δύσκολο να βρεθεί με μία καθημερινή οκτάωρη εργασία και με οικογένεια. Παρ’όλα αυτά, ζωγραφίζω σχεδόν κάθε μέρα πέντε ώρες. Αφοσιώνομαι σε κάθε έργο μέχρι να το ολοκληρώσω, πριν καταπιαστώ με το επόμενο. Με τα κείμενα που πλαισιώνουν τους πίνακες ενισχύω το μήνυμα, τις ιδέες μου, την άποψή μου.

 

Ποια ήταν η εμπειρία σας από τις ημέρες που διήρκεσε η έκθεσή σας;

  • Επισκέφθηκε πολύς κόσμος την έκθεσή μου. Το χάρηκα. Ήταν ενδιαφέρον να βλέπω ότι ο καθένας έδινε τη δική του προσωπική ερμηνεία στα έργα μου, η οποία πολλές φορές δεν είχε καμία σχέση με την δική μου αρχική πρόθεση. Όμως έτσι είναι η τέχνη. Μας βοηθάει να σκεφτόμαστε μέσα από αυτήν.

 

Τι άλλο σημαίνει η τέχνη για εσάς;

  • Τα πάντα. Δεν της δίνουμε πάντα την αξία που έχει. Οι πίνακες δεν προσφέρονται μόνο για τα μουσεία ή για διακόσμηση. Η τέχνη είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό που μπορεί να μεταφέρει σπουδαία μηνύματα.

 

Η έκθεση ζωγραφικής της Ντομινίκ Παρντιέ «Ελλάδα: Εικαστικοί Διάλογοι» πραγματοποιηθηκε από 18 έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κατάλυμα της Γαλλίας με την ευγενική υποστήριξη του Προξενείου της Γαλλίας στη Ρόδο και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η Ντομινίκ Παρντιέ, ξανάρχισε να ζωγραφίζει, πριν από 20 χρόνια. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Δωδεκανήσου.

Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Ρόδο.  Το φθινόπωρο του 2016 συμμετείχε στην 3η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Σαντορίνης, με τον πινάκα της, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης». Το 2017, 2018 και 2019 συμμετείχε στις εκθέσεις τέχνης του Συλλόγου Καλλιτεχνών Δωδεκανήσου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Νεστορίδειον Μέλαθρον».  Από 13/05 έως 03/06/2018, παρουσίασε με πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό την ατομική της έκθεση με τίτλο "Η Ελλάδα, ανοικτές πόρτες" στο Art Park (Ρόδος), έναν όμορφο φυσικό χώρο που καλωσορίζει νέους και διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες. Στις 25/06/2018, στο Κέντρο Πρόληψης Δίοδος Ρόδου, συμμετείχε με καλλιτεχνικό εργαστήρι  στη δράση: «Δίοδος- Καλοκαίρι 2018: Μια ζωντανή αυλή που φτιάχνει παρέες». Από 12/10 έως 14/10/2018, συμμετείχε στην έκθεση Historica που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Νεστορίδειον Μέλαθρον» στη Ρόδο.  

pardieuxd@gmail.com

Facebook: Dominique Pardieux

6943714269 / 6936656141

 

 

 

Back to top