9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΡΟΔΙΩΝ

9ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

31 Αυγούστου 2025 – 1 Οκτωβρίου 2025

Η Συντονιστική Επιτροπή του  Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων ανακοινώνει την συνδιοργάνωση του 9ου Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από 31/8/2025 έως 1/10/2025.

Το 9ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην ποιήτρια – συγγραφέα Ειρήνη Βογιατζή Χαραλάμπη για την σημαντική προσφορά της στον Πολιτισμό και τον Τόπο. Τιμώμενο νησί για το έτος 2025 είναι η Σύμη. 

Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό της Ρόδου και στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου (Διεύθυνση ΔΟΠΑΡ). Επίσης στηρίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου και συνδιοργανώνεται με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και την Ομοσπονδία των Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού την καλλιτεχνική δημιουργία των Ροδίων και να στηρίξει τον τοπικό πολιτισμό με ποιοτικές εκδηλώσεις τέχνης: Εικαστικές εκθέσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, κινηματογραφικές προβολές και άλλες ειδικές εκδηλώσεις. 

Αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων διατίθεται δωρεάν σε διάφορα σημεία της πόλης και στα γραφεία πληροφόρησης πολιτών του Δήμου Ρόδου. Επίσης κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ σε όλα τα Μ.Ε.Ε. και στο διαδίκτυο. 

Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν ανιδιοτελώς.

Είσοδος ελεύθερη

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Τάκης Βούης

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Κυριακή 31/8/25: Έκθεση εικαστικών τεχνών (γλυπτικής – κεραμικής) στο Γαλλικό Κατάλυμα με έργα της Λίτσας Παρασκευά και των μαθητών της με τίτλο: «Αποτύπωμα ζωής». Έναρξη του Φεστιβάλ.

Ώρα 19:00

Διάρκεια έκθεσης 31/8/25 μέχρι 12/9/25

Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 & 18:00-21:00

Δευτέρα 1/9/25: Ρεσιτάλ πιάνου. Βραδιά αφιερωμένη στην αείμνηστη Δώρα Τσιμπούρη Κώτη. Συμμετέχουν: Jared Michaud (βαρύτονος), Χριστίνα Μαρία Κώτη (Πιάνο), Νίκη Κώτη (βίντεο)

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Ώρα έναρξης 21:00

Τρίτη 2/9/25:  Συναυλία κιθάρας και διασκευές για φωνή και κιθάρα. 

Συμμετέχουν οι νέοι κιθαριστές (τάξη Γιάννη Γιακουμάκη): Χρήστος Λιβέρεζας, Γιώργος Αγκάς, Άγγελος Γιακουμάκης

Επίσης συμμετέχουν: Γιάννης Γιακουμάκης (κιθάρα), Λεωνίδας Σακελλαρίδης (τραγούδι)

Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Ώρα έναρξης 21:00

Τετάρτη 3/9/25: Αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ, την ποιήτρια συγγραφέα Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη. Ομιλητές: Τίτσα Πιπίνου, Σουλειμάν Αλάγιαλη Τσιαλίκ, Νίκος Κωνσταντινίδης, Δανάη Χαραλάμπη, Χρύσα Χαραλάμπη.

Γαλλικό Κατάλυμα.

Ώρα έναρξης 19:00

Σάββατο 6/9/25: Εκδήλωση Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια».

Κινηματοθέατρο Ρόδον.

Ώρα έναρξης 21:00

Κυριακή 7/9/25: Εκδήλωση Εταιρείας Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Πανάκεια».

Κινηματοθέατρο Ρόδον.

Ώρα έναρξης 21:00

Δευτέρα 8/9/25: Εγκαίνια έκθεσης εικαστικών τεχνών στο Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Ζωγραφική:  Γιάννης Μαχαιρίδης, Mάνος Αναστασιάδης, Jon Wilson, Δέσποινα Wilson, Αγαθή Γαλανοπούλου, Ελευθερία Παπαϊωάννου, Μελίνα Ζωγράφου, Καλλιόπη Σταμάτη, Μαρία Χατζηγιακουμή (Επιμέλεια: Μάνος Αναστασιάδης).

Σκίτσα: Βαγγέλης Παυλίδης.

Εικονογραφήσεις – komiks: Γιάννης Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: Φωτογραφική Ομάδα Σταματίου Φ.Ο.Σ. (Επιμέλεια: Μάκος Τσιμέτας).

Ώρα έναρξης: 19:00

Διάρκεια εκθέσεων 8/9/25 μέχρι 20/9/25.

Ώρες λειτουργίας: 10:00-20:30

8/9/25: Συναυλία με την Μιρέλλα Πάχου & τον Αγαπητό Πάχο. Αφιέρωμα στο Μίμη Πλέσσα.

Συμμετέχουν: Ηλίας Καρακατσάνης (πιάνο), Γιώργος Πούλος & Σάββας Χαρτερός (μπουζούκι)

Θερινό θέατρο του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Ώρα έναρξης: 19:00 (κατά τα εγκαίνια της έκθεσης)

Τρίτη 9/9/25: Ροκ συναυλία με το συγκρότημα «ΥΠΟΓΕΙΟ»

Πάρκο Θέρμαι.

Ώρα έναρξης 21:00

Πέμπτη 11/9/25: Εκδήλωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου.

Στον προαύλιο χώρο του Ροδινιού.

Ώρα έναρξης 20:00

Σάββατο 13/9/25: Ροκ συναυλία με τους No quarter.

Παναγιά του Μπούργου

Ώρα έναρξης 20:30

Πέμπτη 19/9/25: Συναυλία με την Πειραματική Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Σακελλαρίδη.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Γιαννακάκη.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Ώρα έναρξης 21:00

Κυριακή 21/9/25: Μουσικοχορευτική εκδήλωση των πολιτιστικών και παροικιακών συλλόγων Δωδεκανήσου. «Η Δωδεκάνησος τιμά το t.v. Θάρρι»

Μεσαιωνικό θέατρο.

Ώρα έναρξης 20:30

22/9/25: Συναυλία με το μουσικό σχήμα ΕΜΜΕΛΟΝ στο Θερινό Θέατρο Ρόδον. «Να ήταν η ζωή τραγούδι» – Αφιέρωμα στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι

Ωρα έναρξης: 21:00 

Τετάρτη 24/9/25: Μουσική παράσταση του Μουσικού σχολείου Ρόδου με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (καθηγητής: Βαγγέλης Τότσης).

Παναγιά του Μπούργου, Παλαιά πόλη.

Ώρα έναρξης 20:30

Παρασκευή 01/10/2025: Εκδήλωση του Ομίλου CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό.

Παρουσίαση–προβολή καλλιτεχνικού έργου Ροδίων καλλιτεχνών στον τομέα της οπτικοακουστικής-κινηματογραφικής δημιουργίας.

Κινηματοθέατρο Ρόδον.

Ώρα έναρξης 20:30

 

 

 

 

 

About Author

Back to top