Η θεατρική παράσταση “Οι περιπέτειες του Αστερισμού Δ και των φίλων του” ξεκίνησε σαν μία ωραία ιδέα της Ελένης Καρύδη, που είναι η ιδρύτρια και ψυχή της ΕΥΘΥΤΑ στη Ρόδο. Με την βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων έγινε πραγματικότητα. Αφορμή για την συνέντευξη με τον Νίκο Χαβιαρά και την Έβελυν Χώχου μας έδωσε αυτή η παράσταση που δημιουργήθηκε με σκοπό να διδάξει σε μικρούς και μεγάλους με ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο τους κανόνες της οδικής ασφάλειας!
Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη
Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την κα Καρύδη και την ΕΥΘΥΤΑ;
Ελένη Καρύδη: Σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα να απαντήσω εγώ. Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να δραματοποιήσω τα βιβλία που έχω γράψει σχετικά και με την οδική συμπεριφορά και την οδική ασφάλεια μετά την τραγική απώλεια του γιόκα μου του Δημήτρη μου, κλείνοντας την πόρτα της ζωής του ένας ασυνείδητος οδηγός.
Ο Δημήτρης έφυγε από τη γη και έγινε αστέρι φωτεινό που μας βλέπει μέρα νύχτα και φωτίζει την Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ. Θα μας εμπνέει, θα μας συντροφεύει, θα είναι παντού καθώς οι άνθρωποί της και εγώ θα μιλάμε για την ασφάλεια στους δρόμους με στόχο κανένας θάνατος ή τραυματισμός στο δρόμο.
Πέρυσι τον Ιούνιο λοιπόν, παρακολούθησα την παράσταση του Νίκου Χαβιαρά «Η Μαγεία της Αγάπης» και του ζήτησα να είναι εκείνος που θα με βοηθήσει σε όλο αυτό. Στον Νίκο είδα και την συγγραφική άνεση, αλλά και τη διδακτική του πλευρά, οπότε θεώρησα από την αρχή πως ήταν ο καταλληλότερος.
Ο Νίκος με τη σειρά του μου σύστησε την ομάδα που συνεργάζεται την Έβελυν Χώχου ως μουσικό και ερασιτέχνη ηθοποιό, την Γεωργία Πίπινου ως ερασιτέχνη ηθοποιό και επιμελήτρια κειμένων και τον Γιώργο Καλτέκη ως ερασιτέχνη ηθοποιό.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα της παράστασης;
Νίκος: Όπως σας είπε και η κα Καρύδη, μου απευθύνθηκε και μου έκανε την πρόταση συνεργασίας, δίνοντάς μου παράλληλα να διαβάσω τα βιβλία της. Αφού διάβασα τα βιβλία ήθελα οπωσδήποτε να δημιουργήσω και να δραματοποιήσω κάτι που θα ήταν για τα παιδιά και θα μιλούσε και για την Οδική Ασφάλεια και τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας και παράλληλα θα συνδύαζε με όμορφο και στοργικό τρόπο τον Δημήτρη. Έτσι λοιπόν, δημιούργησα τις «Περιπέτειες του Αστερισμού Δ και των φίλων του» επισημαίνοντας μέσα από τους χαρακτήρες τη σημαντικότητα της οδικής ασφάλειας με παιδικό και διδακτικό τρόπο.
Ακόμη, σεβόμενος τη σημαντικότητα αυτού που πήγαινα να κάνω θέλησα να είναι μοναδικό από την αρχή έως το τέλος. Απευθύνθηκα στην φίλη και συνεργάτη μου τα τελευταία χρόνια Έβελυν Χώχου και της ζήτησα να γράψουμε με διδακτικό τρόπο ολόκληρα τα μουσικά τραγούδια που πλαισιώνουν την παράσταση.
Έβελυν: Και κάπως έτσι μπαίνω κι εγώ στο παιχνίδι. Ο Νίκος μου ζήτησε να δημιουργήσω τρία αυθεντικά τραγούδια, στα οποία θα πρέπει να κυριαρχεί η παιδικότητα, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν οι στίχοι να μείνουν στα παιδιά, έτσι ώστε με διασκεδαστικό και προσιτό τρόπο να κατανοήσουν βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας που θα πρέπει όλα τα παιδιά να γνωρίζουν ως αυριανοί ευαισθητοποιημένοι οδηγοί.
Η μουσική είναι γραμμένη με τέτοιον επαναλαμβανόμενο τρόπο αλλά και με ευχάριστα μουσικά μοτίβα που πάνω σε αυτά βασικοί κανόνες οδικής κυκλοφορίας αναπαράγονται συνεχώς για το καλύτερο επιθυμητό και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.
Με ποιόν τρόπο μεταδίδεται στα παιδιά η ιδέα της οδικής ασφάλειας μέσα από τις «Περιπέτειες του Αστερισμού Δ και των φίλων του»;
Νίκος: Τα παιδιά μόνο μέσα από τα παιδιά μαθαίνουν. Έτσι, σκέφτηκα τη δημιουργία δύο χαρακτήρων, του Ευθύμη και της Τούλη (Ευθυτούλη), δυο αδερφών που μέσα από τις έντονες και εντελώς διαφορετικές προσωπικότητές τους, αντίθετες θα έλεγε κανείς, διδάσκουν και διδάσκονται μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι στον ουρανό, με χιουμοριστικό και παιδικό τρόπο, την ασφάλεια στο δρόμο.
Ο οδηγός ολόκληρου του ταξιδιού αυτού είναι ένα αστέρι, ο Αστερισμός Δ, που ως προστάτης των παιδιών τα βοηθάει να κατανοήσουν να μάθουν πολλά και πώς, οδηγώντας υπεύθυνα, χαίρονται τη ζωή.
Σε ποιο κοινό και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το έργο;
Νίκος-Έβελυν: Όσο και να ακουστεί κλισέ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μέσα από την παιδικότητα και τον αυθορμητισμό θέλουμε να διδάξουμε όλους όσους θα έρθουν να τη δουν, από τους πολύ μικρούς θεατές-ακροατές που είναι το μέλλον, έως και τους πολύ μεγάλους, που πολλές φορές χρειάζονται υπενθύμιση για τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας.
Ποια πρόκληση είχε για εσάς αυτή η παράσταση;
Νίκος-Έβελυν: Πέρα από τις προσωπικές προκλήσεις που είχε να διαχειριστεί ο καθένας μας ξεχωριστά, η βασική πρόκληση που συμφωνούμε και οι δύο ήταν να βρούμε τον τρόπο όπου οι Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας θα γίνουν διδακτικό παιδικό έργο και τραγούδια που θα αφορά όλους και θα κάνει τα παιδιά να δουν την ασφάλεια των ίδιων και των γύρων τους, ως το σημαντικότερο όλων.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΒΙΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΕΒΕΛΥΝ ΧΩΧΟΥ
Νίκος Χαβιαράς
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1976. Είναιαπόφοιτοςτου Goldsmiths College του University of London με πτυχίο στις Θεατρικές Τέχνες και με Μεταπτυχιακά στο Performance Making, αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο – Εκπαιδευτικές και Φιλολογικές Προσεγγίσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για οκτώ συναπτά έτη εργάστηκε ως θεατρολόγος σε Κέντρο Διημέρευσης στη Ρόδο, ενώ τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως θεατρολόγος σε Δημοτικά Σχολεία του νησιού. Από το 2021 είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος Θεατρικής ομάδας στη Δωδεκανησιακή Στέγτη Τεχνών (Δω.Στε.Τε.).
Έβελυν Χώχου
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1991. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στο Ακορντεόν και με Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του Frederick University.
Εδώ και 10 χρόνια εργάζεται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Ακορντεόν σε Μουσικά Σχολεία. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στο θέατρο κάνοντας μουσικές επιμέλειες σε παραστάσεις, καθώς και ως ερασιτέχνης ηθοποιός.
Στο παρελθόν έχει δραστηριοποιηθεί και στο Ραδιόφωνο ως Ραδιοφωνικός Παραγωγός, αλλά και ως αρθογράφος δημοσιεύοντας άρθρα και συνεντεύξεις σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.