Ο Αλέξανδρος Βελώνης και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Promusica Rhodos

Σε λιγότερο από τρία εικοσιτετράωρα και με τις καλύτερες προδιαγραφές ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Promusica Rhodos.

Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Αλέξανδρος Βελώνης μας μίλησε για τη διοργάνωση αυτή και το φιλόδοξο όραμά του, η τέχνη να δώσει νέα πνοή στα μνημεία!

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 1ο Φεστιβάλ Pro Musica. Ποια είναι η «φιλοσοφία» που διέπει την διοργάνωση και πώς αποφασίσατε να τολμήσετε ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα;

Σας ευχαριστώ πολύ! Στη Ρόδο διαθέτουμε μια πραγματικά πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, με την ελληνική, ιταλική όσο και οθωμανική επιρροή να αναμιγνύονται με μια γοητευτική φυσικότητα, επιβεβαιώνοντας τη Ρόδο ως πολιτισμικό χυτήριο της Μεσογείου, το οποίο βρίθει μνημείων της πολυτάραχης και συναρπαστικής του ιστορίας. Είμαι πολύ τυχερός που έχω την ευκαιρία να παρακολουθώ μερικά από τα καλύτερα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής και, απολαμβάνοντας την ανθίζουσα πολιτισμική ζωή άλλων χωρών, δεν μπορούσα πάρα να σκεφτώ τη Ρόδο και το πλούσιο πολιτισμό της. Κάπως έτσι μου γεννήθηκε η φιλοδοξία για την ίδρυση ενός φεστιβάλ, με στόχο να εμφυσήσουμε νέα ζωή στα μνημεία της Ρόδου, μέσω συναυλιών, masterclass, και ενδεχομένως στο μέλλον εικαστικών εκθέσεων και όπερας· είναι σημαντικό τα μνημεία να παραμένουν μέρος της κοινωνίας μας, όχι φαντάσματα του παρελθόντος και αυτό πιστεύω πως μπορούμε να το επιτύχουμε κάνοντας μουσική, φέρνοντας τέχνη, προσκαλώντας  το κόσμο να νιώσει τα μνημεία ως δική του περιουσία, το νέο συναντώντας το παλαιότερο, όχι αρνούμενο αυτό, αλλά δίνοντας του νέα πνοή.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου θα απολαύσουμε σημαντικές μουσικές βραδιές στο Pro Musica. Πώς πείσατε τόσο εντυπωσιακά ονόματα να συμμετάσχουν σε ένα φεστιβάλ από τον πρώτο κιόλας χρόνο του;

Αυτό ξέρετε είναι ένα από τα πράγματα που επιβεβαιώνουν σε εμένα πως είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος που γνωρίζω. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη στήριξη και τη πίστη των καλλιτεχνών. Μάλλον καταλληλότεροι να απαντήσουν στην ερώτηση σας θα ήσαν οι ίδιοι, αλλά θέλω να πιστεύω πως μοιράστηκαν το όραμα μου ιδρύοντας αυτό το φεστιβάλ και με μια δόση προσωπικής εμπιστοσύνης στη ποιότητα της δουλειάς μου, δέχθηκαν να λάβουν μέρος και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια προσφέροντας τη τέχνη τους.

Ποια είναι η σχέση σας με τη Ρόδο και πώς επιλέξατε το νησί μας για το φεστιβάλ;

Είμαι ο ίδιος Ρόδιος! Μόλις λοιπόν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να προσφέρω στο τόπο μου, έπρεπε να την αδράξω. Ήταν κάτι που επιθυμούσα εδώ και χρόνια, μάλλον από τότε που ζω στο εξωτερικό και όπως προανέφερα, η Ρόδος προσφέρει ιδανικό έδαφος για μια τέτοιου είδους διοργάνωση.

Αν σας ρωτούσα ποια από όλες τις βραδιές του φεστιβάλ δεν θα έπρεπε με τίποτα να χάσουμε, ποια πιστεύετε ότι θα ήταν αυτή;

Νομίζω πως όλες οι ημέρες του φεστιβάλ προσφέρουν κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο, για παράδειγμα το ρεσιτάλ bayan - κλασσικού ακορντεόν από τον Samuele Telari είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό, όντας ένας από τους πιο συναρπαστικούς βιρτουόζους αυτού του οργάνου, κανείς δεν απολαμβάνει συχνά μια τέτοια ευκαιρία ακόμη και στην κεντρική Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά η matinée - πρωινή συναυλία των συμμετεχόντων στα masterclass θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πολλοί από τους συμμετέχοντες ήδη δουλεύουν σε θέατρα και έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους, είναι λοιπόν μια ευκαιρία να ακούσει κανείς ενδεχομένως τους τραγουδιστές και πιανίστες του αύριο. Επίσης η ποικιλία στις χώρες προέλευσης και τις παραδόσεις που εκπροσωπούν, το κάνει μια δύσκολη επιλογή.

Αν όμως κανείς είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μόνον μια συναυλία, για εμένα αυτή θα ήταν αναμφίβολα η τελική συναυλία - gala με την Petite Messe solennelle του Rossini. Είναι επίσης η συναυλία για την πραγματοποίηση της οποίας έρχονται μαζί όλοι οι παράγοντες του φεστιβάλ. Από την πρώτη φορά που άκουσα αυτό το έργο ήμουν ερωτευμένος μαζί του και ειδικά έχοντας ένα τέτοιο επιτελείο καλλιτεχνών για αυτή την εκτέλεση, πιστεύω πως θα αποτελέσει μια βραδιά που θα αντηχεί μέσα σε όλους μας για καιρό.

Back to top