Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Του Ζαχαρία Αγγελάκου

ΚΑ Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η   Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Η

Ο Ζαχαρίας Αγγελάκος έγγραψε και σκηνοθέτησε ένα ερωτικό δράμα με την εμπειρία του θεατράνθρωπου και την δροσιά του δημιουργού, που αρνείται να συμβιβαστεί και να παραδώσει τη δύναμη του στο χρόνο.

Ο Παναγιώτης Τσακίρης ερμηνεύει το μονόπρακτο με σπάνιο πάθος και αμεσότητα. Ξεδιπλώνει στη σκηνή τις ερμηνευτικές του ικανότητες σε ένα δύσκολο μονόπρακτο ρόλο, που λίγοι θα τολμούσαν.

Ο Αντώνης Κυζούλης για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο μικρός είναι ο τόπος που δημιουργεί. Η μουσική του δένει με τα κείμενα και προσαρμόζει τη διάθεση του θεατή στο περιεχόμενο του δράματος.

Η χορογραφία της Σταυρούλας Γεωργοπαπαδάκου είναι εξαιρετική. Η απόδοση της από την Νικόλ Τσακίρη εντυπωσιάζει, η ερμηνεία της Άννα Βούη, στο τραγούδι, είναι άριστη και η επιμέλεια του σκηνικού και των κουστουμιών προσεγμένη και λιτή. 

Το  έργο, αφορά έναν ηθοποιό, τον Χάρη, ο οποίος κατανοεί ότι έφτασε στο τέλος της καριέρας του και παίρνει την απόφαση ν’ αποσυρθεί όχι μόνο από την τέχνη που υπηρέτησε αλλά και από τη ζωή.

Καταφεύγει στη φύση, παίρνει το δηλητήριο για την αυτοκτονία του  και ατενίζοντας το κοσμικό άπειρο, ξεκινά ένα διάλογο με τη Σελήνη. Κάνει τον απολογισμό της ζωής του, αμφισβητεί τις πρακτικές που ακολούθησε και αυτές που του επιβλήθηκαν, θέτει αδυσώπητα υπαρξιακά ερωτήματα, απορρίπτει την κάθε μορφή βίας και δίνει το βαθύ νόημα της αληθινής αγάπης.

Η νοσταλγία της νιότης, οι μεγάλοι έρωτες, η αδυσώπητη μοναξιά, η απελπισία και τ’ αδιέξοδα, οι αξίες της ζωής, οι μεγάλες αμφισβητήσεις, η ανιδιοτελής αγάπη, όλα εξελίσσονται επί σκηνής μ’ ένα ποιοτικό-ποιητικό λόγο, που υποχρεώνει το θεατή ν’ αναθεωρήσει και να σκεφτεί.

Η επιτυχία του έργου βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα: Η υπαρξιακή αμφισβήτηση του πρωταγωνιστή μεταφέρεται στο θεατή ο οποίος αναπόφευκτα αναζητά δικές του απαντήσεις.

Ένα έργο με βαθιά νοήματα, φιλοσοφικό στοχασμό, ύμνος στην αγάπη, αυτή που ανεξήγητα δεν εκφράζουμε φωναχτά σε όσους αληθινά αγαπούμε.

Το ζεστό και φιλόξενο θεατράκι «Μάνος Κατράκης» (Διαγοριδών 413, Μόντε Σμιθ) σας περιμένει για ελάχιστες ακόμα παραστάσεις, έως τις 5 Απριλίου. Κρατήστε θέση στο 6951768684. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

 

Νίκος Κωνσταντινίδης

Back to top