Πάρε το χρόνο σου!

 

ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ

Ζεις σε έναν κόσμο, όπου όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Κυνηγάς περισσότερο χρήμα, για να αγοράσεις καλύτερο αυτοκίνητο, εξοχικό σπίτι, επώνυμα ρούχα, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Για να το πετύχεις, εργάζεσαι σκληρά, τις περισσότερες φορές περισσότερο από όσο αντέχεις. Εκεί λοιπόν, κουτουλάς στα όριά σου.

Προσπάθησε να καταλάβεις, ότι μπορείς να κάνεις και να διαχειριστείς μόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό πραγμάτων. Η ημέρα έχει ούτως ή άλλως 24 ώρες, από τις οποίες κάποιες πρέπει να τις κοιμηθείς. Άρα θες δε θες κάποια στιγμή θα σταματήσεις. Τότε δεν σε προβληματίζει ότι δουλεύεις όλη μέρα, αλλά γιατί η μέρα τελειώνει τόσο γρήγορα. Μάλιστα ψάχνεις και τρόπους να κάνεις σωστή διαχείριση του εργασιακού σου χρόνου, όχι για να δουλεύεις λιγότερο, αλλά αποτελεσματικότερα, ώστε να αυξήσεις κι άλλο την παραγωγικότητά σου με τον επιπλέον χρόνο, φέρνοντας μεγαλύτερα αποτελέσματα, άρα μεγαλύτερο κέρδος, που να μπορέσει να καλύψει τα αυξημένα θέλω σου.

Αυτή είναι μια στάση ζωής καθ’ όλα αποδεκτή, μόνο όμως εάν είναι αυτή που πραγματικά σε εκφράζει και όχι αυτή που η σύγχρονη κοινωνία σου επιβάλει.

Διαχείριση χρόνου = διαχείριση ζωής

Μήπως, λέω μήπως, αν δούλευες πιο συγκροτημένα και αποτελεσματικά, με χρονοδιαγράμματα για κάθε εργασία και το ίδιο απαιτούσες και από τους συνεργάτες σου, θα είχες καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρόνο μέσα στην ημέρα; Τελικά το λιγότερο μήπως φέρνει περισσότερα; Η καθημερινότητα στην εργασία των περισσοτέρων ελλήνων, είναι γεμάτη με εκκρεμότητες, ασαφείς εργασίες, πολλή ενδοεπιχειρησιακή βαβούρα, συχνές εντάσεις, εργασιακός αχταρμάς και απίστευτη χαρτούρα πάνω στο γραφείο, με αυτοκόλλητα χαρτάκια υπενθύμισης, κολλημένα ακόμη και από την κάτω πλευρά του γραφείου μας.

Η αλλαγή σου πρέπει να ξεκινήσει ακριβώς από εκεί. Από τον εργασιακό σου χώρο.

Να αφιερώσεις χρόνο για να καθαρίσεις την επιφάνεια εργασίας του γραφείου σου, αλλά και του υπολογιστή σου και να δώσεις προτεραιότητες σε αυτά που θεωρείς σημαντικά και όχι στα επείγοντα.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων σου στη διάρκεια της ημέρας και όχι η μια να μπλέκει μέσα στην άλλη. Όταν για παράδειγμα είναι ώρα για παραγωγική δουλειά, δεν σταματάς γιατί πήρε ένας φίλος και σου είπε να πάτε για ένα γρήγορο καφέ στο κέντρο της πόλης. Ούτε πραγματοποιείς συζητήσεις με τους πελάτες σου για μια ώρα, ακόμη και για θέματα ανούσια και άσχετα με τη στιγμή και τον τόπο που πραγματοποιούνται. Θα σου πω τον ορισμό της καλής πώλησης όλων των προϊόντων του πλανήτη και να τον κάνεις κανόνα στον εργασιακό σου χώρο.

«Ο πελάτης πρέπει να εξυπηρετείται (αγοράζει) στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, με το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ικανοποίησης».

Δεν αποτελεί μέρος της εξυπηρέτησης το να αρχίσετε να συζητάτε για την πολιτική, ούτε για το ποδόσφαιρο. Μάλλον περισσότερο κακή εντύπωση θα του κάνεις, γιατί θα νομίζει ότι εσύ δεν έχεις δουλειά και συζητάς με τους πελάτες με τις ώρες.

Όταν λοιπόν σε κάθε εργασία που πραγματοποιείς υπάρχει μια χρονική αστοχία, τότε αναπόφευκτα αθροίζοντας αυτές, στο τέλος της ημέρας δεν σου μένει χρόνος για τον εαυτό σου και τα θέλω σου. Αν θέλεις να αρχίσεις να ζεις και λίγο και όχι να περιμένεις μόνο την Κυριακή για να χαλαρώσεις και να κάνεις αυτά που σου αρέσουν, τότε από αύριο δοκίμασε να μαζέψεις λίγο το χαλαρό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι το χρόνο σου τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Η ζωή είναι όμορφη και εσύ οφείλεις στον εαυτό σου και στην οικογένειά σου να κάνεις σωστή διαχείριση του χρόνου σου, για να προσφέρεις σε εσένα και στους δικούς σου ανθρώπους το χρόνο που τους αξίζει.

Φαντάσου να ακούσεις μια μέρα το παιδί σου να λέει:

«Μπορεί να πήγα στα καλύτερα σχολεία και να σπούδασα στο καλύτερο πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχω να θυμάμαι όμορφες οικογενειακές στιγμές με τους γονείς μου, γιατί εκείνοι έλειπαν συνεχώς στη δουλειά».

Αυτό νομίζω ότι δεν θα σου αρέσει καθόλου.

Ξέρω τι θα πεις: «Μα εγώ δουλεύω νυχθημερόν για να μην τους λείψει τίποτα». Καλώς κάνεις και μπράβο σου, αλλά μην αφήνεις το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σου, αυτό της οικογένειάς σου στο περιθώριο. Μάθε να τα συνδυάζεις και τα δύο.

Πίστεψέ με, τίποτε δεν είναι σημαντικότερο, από τις μικρές καθημερινές ευτυχισμένες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους!

Ηρακλής Χοροζίδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Back to top