Συνέντευξη της Μαριέτας Παπαβασιλείου

ΜΑΡΙΕΤΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:

«Η αγάπη για τον τόπο μας, μας κάνει να πετυχαίνουμε κάθε στόχο»

 

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου και Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού, Μαριέτα Παπαβασιλείου μιλά στο ΛΩΤΟ για τη μεγάλη επιτυχία και τον αντίκτυπο του 6ου αγώνα και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ήταν μία μεγάλη γιορτή αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού. Έστειλε ένα δυνατό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αθλητισμός ενώνει και ότι η Ρόδος συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους προορισμούς αθλητικού τουρισμού»!

Η κυρία Παπαβασιλείου αναφέρεται επίσης στην υποψηφιότητά της στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές με την παράταξη "Μπροστά το Νότιο Αιγαίο" με επικεφαλής το Γιώργο Χατζημάρκο, το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας και τονίζει: «Με όραμα, γνώση, στρατηγική και σκληρή δουλειά καταφέραμε να “ξεκλειδώσουμε” νέες αναπτυξιακές προοπτικές για  τα νησιά μας.  Αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα εκείνα που ποτέ άλλοτε δεν είχαν αξιοποιηθεί. Έχουμε όμως να πετύχουμε πολλούς στόχους ακόμη. Το οφείλουμε στα νησιά μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές».

Κυρία Παπαβασιλείου, ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Ποιος ο αντίκτυπος της διοργάνωσης;

Ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ήταν μία μεγάλη γιορτή αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού. Έστειλε ένα δυνατό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αθλητισμός ενώνει και ότι η Ρόδος συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους προορισμούς αθλητικού τουρισμού. 

Όλη αυτή η επιτυχία οφείλεται στους ανθρώπους που δουλεύουν για τη διοργάνωση, στους υποστηρικτές του αγώνα, στους εκατοντάδες εθελοντές  και οπωσδήποτε στους συμμετέχοντες. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις αθλήτριες και τους αθλητές που πήραν μέρος και μας βοήθησαν να πετύχουμε ρεκόρ στις συμμετοχές. Επίσης οφείλω  ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες, στους εθελοντές και τους χορηγούς μας. Είμαι σίγουρη ότι με όλη αυτή την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό όλων αυτών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διοργάνωση, χρόνο με το χρόνο ο Μαραθώνιος της Ρόδου θα γίνεται μεγαλύτερος και καλύτερος.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με το Μαραθώνιο;

Δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα κάθε φορά. Η οργανωτική και λειτουργική αρτιότητα του Μαραθωνίου, τον κατέταξε στις σημαντικές αγωνιστικές δράσεις της χώρα μας. Η επίσημη έγκριση της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ καθώς και της AIMS & IAAF διασφαλίζουν την εγκυρότητα και την διεθνή αναγνώριση του αγώνα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την ενίσχυση του αγωνιστικού μέρους της διοργάνωσης, προσκαλέσαμε φέτος τον Κενυάτη δρομέα Μπερνάρντ Τσιρτσίρ, ο οποίος ήταν και ο νικητής του Μαραθωνίου!

Η Ρόδος είναι η γενέτειρα των μεγάλων Ολυμπιονικών κατά την Αρχαιότητα, του Διαγόρα, του Λεωνίδα του Ρόδου, της Καλλιπάτειρας… Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που προσπαθούν να διακριθούν στα αθλήματα. Από τους βασικούς μας στόχους είναι και η ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού καθώς επίσης η προσέλκυση επισκεπτών με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα.

Ευχόμαστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου ο Μαραθώνιος της Ρόδου θα καθιερωθεί ως θεσμός πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Ευχόμαστε η διοργάνωση να είναι αυτάρκης οικονομικά, ώστε τα χρήματα του αγώνα να διατίθενται στα Δωδεκανησιακά σωματεία στίβου και για την ενίσχυση των αθλητών εκείνων που δεν έχουν την  οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν.

Να διευκρινίσουμε ότι ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου αποτελεί συνδιοργάνωση της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Μαραθώνιος Ρόδου», της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχει επίσης την υποστήριξη του ΔΟΠΑΡ και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. 

Πως κατάφερε ο Μαραθώνιος της Ρόδου να γίνει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του Νοτίου Αιγαίου;

Στόχος του Μαραθωνίου Ρόδου ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός διεθνούς μεγάλου αθλητικού γεγονότος  το οποίο θα έβαζε τη Ρόδο στο χάρτη του αθλητικού τουρισμού, προσελκύοντας  ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό που ταξιδεύει συνδυάζοντας τις διακοπές με την εμπειρία του τρεξίματος.

Η εξασφάλιση της  υποστήριξης των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας ήταν το πρώτο βήμα,  καθώς ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου ήταν επιδίωξη χρόνων για το νησί. Με 650 εθελοντές και την στήριξη όλων, χορηγών, υποστηρικτών, φίλων, ο αγώνας κατάφερε να καθιερωθεί μέσα σε 6 χρόνια ως θεσμός και κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Ρόδου και  της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Θα έλεγα ότι το συστατικό της “επιτυχίας” είναι η  αγάπη και το μεράκι που εμπεριέχει όλη αυτή η προσπάθεια. Οπωσδήποτε έχει συμβάλει στην επιτυχία αυτή και η Ρόδος που προσφέρει μία τόσο ξεχωριστή διαδρομή!  Η ανιδιοτελής αγάπη για τον τόπο μας, μας κάνει να πετυχαίνουμε κάθε στόχο, ακόμη και αν στην αρχή φαντάζει ακατόρθωτος. Αυτό μ’ έχει διδάξει ο Μαραθώνιος της Ρόδου!

Θα πρέπει να επισημάνω ότι στόχος μου ήταν να εντάξουμε στο αθλητικό καλεντάρι της Ρόδου και των νησιών μας μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση κάθε εβδομάδα του Απριλίου και του Οκτωβρίου, ενισχύοντας τα άκρα της τουριστικής σεζόν. Φέραμε στη Ρόδο τους διεθνείς ποδηλατικούς αγώνες της UCI, που Διοργανώσαμε για δύο συνεχόμενες χρονιές το παγκόσμιο πρωτάθλημα TAEKWONDO παραλίας, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο νησί μας. Φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε επίσης τους αγώνες RUN GREECE και μια σειρά άλλων μικρότερων αγώνων.

Γενικότερα, παροτρύνουμε τα νησιά μας να διοργανώνουν μεγάλους αθλητικούς αγώνες με την υποστήριξή μας. Την πρώτη φορά που η περιφέρειά μας συμμετείχε στην ειδική έκθεση Ergo Marathon Expo στην Αθήνα, φιλοξένησε στο περίπτερό της μόλις τέσσερις αγώνες. Σήμερα φιλοξενούμε περισσότερους από 20, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ!

Συμμετέχουν δρομείς από άλλες χώρες στον Μαραθώνιο;

Η ανταπόκριση των δρομέων τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, είναι ιδιαίτερα θετική και αυτός είναι ένας παράγοντας που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Ο αγώνας έχει πια πιστούς οπαδούς όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είχαμε στο φετινό αγώνα δρομείς από την Αγγλία και το Βέλγιο μέχρι τη μακρινή Αυστραλία και την Κορέα! Φθάσαμε αισίως να έχουμε συμμετοχές από 47 χώρες!

Διαπιστώνουμε ότι οι δρομείς αναζητούν νέους προορισμούς για να τρέξουν, έλκονται από τις εναλλακτικές διαδρομές και θέλουν να συνδυάσουν την συμμετοχή τους σε ένα αγώνα με τις διακοπές τους. Αυτές τις ανάγκες τις καλύπτει η Ρόδος με το παραπάνω, ανταποκρινόμενη σε μία μεγάλη ταξιδιωτική τάση.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου μας έδωσε  την  ευκαιρία  να  επενδύσουμε  στην δυναμική  αγορά του Αθλητικού Τουρισμού και  ταυτόχρονα να  επιτύχουμε  σημαντική προστιθέμενη  αξία  στο  τουριστικό  µας  προϊόν. Η προσπάθειά μας αυτή επιβραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο που απέσπασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα TOURISM AWARDS για τον Μαραθώνιο Ρόδου.

Κυρία Παπαβασιλείου, είστε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Θα είστε ξανά υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές; Πώς ήταν αυτή η πρώτη σας θητεία στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση;

Στις επικείμενες περιφερειακές είμαι υποψήφια με τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Συνδυασμό "Μπροστά το Νότιο Αιγαίο". Με όραμα, με γνώση, στρατηγική και συνεχή  δουλειά καταφέραμε να “ξεκλειδώσουμε” νέες αναπτυξιακές προοπτικές για  τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας! Κατακτήσαμε “κορυφές”, λειτουργώντας με όρους πρωταθλητισμού σε πείσμα των καιρών. Αναδείξαμε και προβάλαμε διεθνώς τις ιδιαίτερες πτυχές όλων των νησιών μας από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα εκείνα που ποτέ άλλοτε δεν είχαν αξιοποιηθεί. Η Περιφέρειά μας αναγνωρίζεται ως η ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα, αφήνοντας πίσω άλλες ανταγωνιστικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Οικοδομήσαμε το μέλλον του τόπου μας σε γερές βάσεις. Έχουμε όμως να πετύχουμε πολλούς στόχους ακόμη. Με τη πεποίθηση ότι είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία του τον τόπο μας να προοδεύσει, μετέχω στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, όπως έπραξα και το 2014.

Ζούμε σε ένα τόπο προικισμένο που μας έχει προσφέρει πολλά. Έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε τον τόπο μας να εξελιχθεί! Και το πράττουμε, με αφοσίωση, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα! Το οφείλουμε στα νησιά μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε, #μπροστά!

Back to top