Συνέντευξη του Αλβέρτου Παναγιωτόπουλου (Albert)

Με αφορμή το νέο άλμπουμ του μουσικού συγκροτήματος "Altribe", "The Promised Land", που μόλις κυκλοφόρησε, συνομιλούμε σήμερα με τον Αλβέρτο Παναγιωτόπουλο για την τέχνη, τη μουσική και την αναζήτηση της "γης της επαγγελίας".

 

Το όνομα του συγκροτήματος Altribe εμπερικλείει τη φυλή. Ποιοι αποτελούν τη «φυλή» σας; Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;                                                                 

Altribe είναι η φυλή του Al(bert). Την αποτελούν τα μέλη του γκρουπ και η ευρύτερη παρέα των θαυμαστών. Επέλεξα τη λέξη «φυλή» επειδή με ελκύει η φιλοσοφία των αυτόχθονων, ιδιαίτερα των Ινδιάνων. Στα τραγούδια μας ενδιαφέρον βρίσκουν άτομα που ακούν διάφορα είδη μουσικής και ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Με ποια διάθεση δημιουργήθηκε το “The Promised Land”;                                              

Μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φτιάξω ένα δίσκο ανάλαφρο. Όχι ελαφρύ, γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο. Με στίχους που μιλάνε κυρίως για τον έρωτα, την αγάπη και μία μουσική που να ακούγεται ευχάριστα, χωρίς να προβληματίζει ιδιαίτερα.  Ίσως και σαν αντίδραση στο βάρος όλης αυτής της κατάστασης που ζούμε.

 

Τι είναι αυτό που κάνει ένα συγκρότημα επιτυχημένο και ανθεκτικό στο χρόνο;       

Η σύμπνοια μεταξύ των μελών του ή/και το σταθερό όραμα του δημιουργού του.

 

Τι σας εμπνέει;                                                                              

Οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στη γη είναι πηγή δημιουργίας. Η έμπνευση όμως έρχεται από τον ουρανό.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τo κυρίαρχο μουσικό ύφος του “The Promised Land”;                                             

Pop! Ξέρετε όμως πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ένα απλό δημοφιλές (popular) τραγούδι, χωρίς να ξεπέφτεις; Δεν ξέρω αν τα καταφέραμε, αυτό είναι στην κρίση των ακροατών.

 

Πώς θεωρείτε ότι επηρεάζει τη μουσική η εξέλιξη της τεχνολογίας;

Δραματικά και καταλυτικά. Σκεφτείτε τι έγινε με τη rock μουσική όταν βγήκαν οι πρώτοι ενισχυτές και τι έγινε στη house φάση όταν μπήκαν στο χορό τα computers. Πάντα όμως η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και εξαρτάται πόσο έξυπνα και ικανά το χρησιμοποιείς.

 

Πώς βλέπετε τη μουσική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;                                                                                    

Υπάρχουν αρκετές καλές παραγωγές σε όλα τα είδη και πολλοί αξιόλογοι μουσικοί. Είναι όμως δύσκολο να αναδειχθούν στη γενική πολιτιστική σαβούρα και στην οικονομική λαίλαπα που σαρώνει παγκοσμίως.

 

Ο τίτλος του άλμπουμ (“The Promised Land”) υπαινίσσεται κάποιο ιδανικό. Τι κάνετε για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος; Ποια είναι η δική σας «γη της επαγγελίας»;

Ο τίτλος εμπεριέχει και μία ειρωνεία. Είναι η «Γη της Επαγγελίας» που μας έταξαν αλλά εν τέλει βγήκαμε σε άγονο τοπίο. Κι αυτό γιατί ο καθένας οφείλει να ψάξει μόνος του για να βρει αυτή τη γη. Από το ατομικό θα πάμε στο συλλογικό και από τη βάση στην κορυφή. Δε γίνεται αλλιώς, ποτέ δεν έγινε. Η δική μου «γη της επαγγελίας» είναι αυτή που ψάχνουμε όλοι μας: η εσωτερική ευδαιμονία.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

NEO ALBUM & ΤΡΑΓΟΥΔΙ

https://www.youtube.com/watch?v=d_dzWIJpuOc

ALTRIBE έπειτα από τέσσερα χρόνια, κυκλοφορούν το νέο τους digital άλμπουμ με τίτλο «The Promised Land». Το ομώνυμο τραγούδι που ανέβηκε στο επίσημο κανάλι του συγκροτήματος στο YouTube την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, είναι σε στίχους και μουσική του Albert Παναγιωτόπουλου και ερμηνεύει η φωνή των Altribe, Fiona Λαμπρίδη.

Αυτή τη φορά η μουσική διάθεση του συγκροτήματος είναι περισσότερο pop και groovy, ενώ οι στίχοι είναι κυρίως ερωτικού περιεχομένου. Ο τίτλος «The Promised Land» αναφέρεται στη «Γη της Επαγγελίας» που όλοι θέλουμε να φτάσουμε, αλλά τελικά δεν είναι όπως μας είπαν!

Την ενορχήστρωση και παραγωγή συνυπογράφουν ο Albert Παναγιωτόπουλος και ο Άκης Μουχλιανίτης ενώ το τελικό mastering, ο Michael Καπούλας.

Το album κυκλοφορεί και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης μουσικής.

https://www.amazon.de/Promised-Land-Explicit-ALtribe/dp/B08CDF7PMN

 

Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Γιώργου Αλεξανδράκη.

Οfficial site: www.altribeband.com

Επικοινωνία: 693 7734 344

Email: altribeband@gmail.com

FB: Altribe

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ALTRIBE"

Οι ALTRIBE είναι ένα τετραμελές συγκρότημα. H μουσική τους έχει στοιχεία blues, pop, rock και psychedelic. Με στίχους που περιγράφουν την κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου της μεγαλούπολης.

Η συνθέτης Fiona Λαμπρίδη στη φωνή και την ακουστική κιθάρα, μια φωνή που παραπέμπει στις ζεστές, δωρικές, μαύρες φωνές των blues. Ο Απόστολος Καρατζάς στην ηλεκτρική κιθάρα, με ύφος και ήχο που αναδεικνύει τις ροκ-ψυχεδελικές πλευρές του συγκροτήματος. Ο Γιάννης Γαρδικλής στο ηλεκτρικό μπάσο, συνδυάζει τον δυναμισμό με το συναίσθημα στο groove. Στα τύμπανα, ο ιδρυτής του συγκροτήματος, συνθέτης/στιχουργός Albert Παναγιωτόπουλος, ένας ντράμερ που εκφράζει την εμπειρία, την εκρηκτικότητα, αλλά και αισθητική απλότητα που χαρακτηρίζει τους ALTRIBE. Τον Ιούλιο του 2020 κυκλοφόρησε το καινούριο digital album τους με τίτλο “The Promised Land”.

Έχουν εμφανισθεί σε μουσικές σκηνές των Αθηνών, της περιφέρειας, σε festivals και στο εξωτερικό, παίζοντας τα δικά τους original τραγούδια σε αγγλικό στίχο και επιλεγμένες διασκευές στο ύφος της μπάντας.

Έχουν λάβει άδεια επανεκτέλεσης από την εταιρεία των Rolling Stones, του τραγουδιού Gimme Shelter. Έχουν τιμηθεί με βραβεία από εταιρείες A&R’s της Αμερικής (TuneΗog, Taxi), ενώ έχουν βρεθεί πολλές φορές στο Νο 1 της διεθνούς πλατφόρμας συγκροτημάτων ReverbΝation, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το βρετανικό Stencil magazine έχει κάνει εκτενή παρουσίαση του group. Τραγούδια και συνεντεύξεις τους έχουν παρουσιαστεί σε fm, web radios, blogs και εφημερίδες.

Το συγκρότημα, με διαφορετικές συνθέσεις, κυκλοφόρησε το 2012 ένα digital single με τη Warner music και το cd  «το Θαύμα»  (FM records), με ελληνικό στίχο και συμπαραγωγό τον  Άκη Γκολφίδη. Το Μάρτιο του 2014 βγήκε το cd “Aphrodisiac” (aap), ενώ το 2016 το cd “Spooky Train” (emse).  Tέλος έχουν κυκλοφορήσει το  digital EP “Special Version” και το digital single “Too late to come back”.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ALBERT

Έχει συμμετάσχει ωs μέλος πολλών Rock και Jazz groups και έχει επίσης συνεργαστεί ως session drummer με αρκετούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές όπως Γ. Σπανός, Γ. Χατζηνάσιος - Μ. Χατζηγιάννης, M. Φραγκούλης, Λ. Παπαδόπουλος, Α. Καλογιάννης, Α. Σαμίου, C-Real κ.ά. παίζοντας σε πολλούς χώρους (Halfnote, Λυκαβηττός κ.λπ.)

Έχει διδάξει ως καθηγητής τυμπάνων στη Σχολή Μουσικής Πράξης του Ν. Τουλιάτου, στο Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου, στη σχολή muse.gr των Α. Λαδόπουλου και Β. Ρακόπουλου, Ωδείο Γλυφάδας, Αθηναϊκό Ωδείο, ενώ εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη μουσική σχολή της N.Υόρκης  «The Collective». Ακόμα έχει παρουσιάσει αρκετά σεμινάρια για την τέχνη των τυμπάνων. Έχει συνεργασθεί με το London College of Music μέσω της σχολής Guitarfor, έχοντας επίσης παίξει στις συναυλίες της σε χώρους όπως Σταυρός του Νότου, Οξυγόνο κ.α.

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Oλοκληρωμένη μέθοδος για ντραμς», εκδ. Φ. Νάκας, το οποίο έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά. Επίσης διετέλεσε συνεργάτης του περιοδικού «Sound Maker».

Είναι πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συμμετείχε στην ιστορική Μουσική Ομάδα του Ιδρύματος και διετέλεσε ως βασικός drummer της ορχήστρας της Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε.

Ήταν μέλος της house band των τηλεοπτικών εκπομπών: «Όπως μας αρέσει» – ΕΤ1, «Cabaret» - New channel.

Το 2004 εκδόθηκε το πρώτο προσωπικό του cd με τίτλο Albert- "Visionary World" και το 2006 κυκλοφόρησε το δεύτερο, με τίτλο Albert - "Ηyperfly". Στις συνθέσεις υπάρχουν πολλά στοιχεία από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις (‘Aφρο-Αμερικανικές, Ελληνικές, Μεσογειακές, Βαλκανικές, Ανατολικές) με το ύφος των κομματιών να κινείται σε ποικίλα μουσικά στυλ (Jazz, Rock, Latin, Lounge beat).

Στις παραγωγές αυτές συμμετέχει μία πλειάδα μουσικών: Β. Ρακόπουλος, Α. Λαδόπουλος, Γ. Κιουρτσόγλου, Μ. Λούτας, Α. Ορφανός, Γ. Ζευγόλης, Γ. Γρηγορίου, Μ. Θεοδοσάκης κ.ά. - τραγούδι: Karen Solomon, Μαριάνα Ευστρατίου, φωνητικά: Fiona Λαμπρίδη.

Έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και έχουν γίνει συνεντεύξεις σε έντυπα όπως: Δίφωνο, Jazz και Τζαζ, Αθηνόραμα, Έψιλον, Έθνος, Ήχος & Εικόνα, Soundmaker, Μουσικός τόνος, Βήμα, Βραδυνή, κ.ά. Στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2004 του περιοδικου Διφώνου, περιέχεται στο cd του, το κομμάτι (Τζιβαέρι)/Immigrants του Albert.

Έχουν γίνει επίσης παρουσιάσεις με συνεντεύξεις και παίζoνται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως Κόσμος, Εν λευκώ, ΕΡΤ, Μελωδία, 902, Rock fm, Profit, 984, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως «Μένουμε Ελλάδα» και στο Metro Αθηνών.

Τα cd`s διατίθενται στα καταστήματα Public, Iανός από την ΕΜΣΕ.

Η Albert band ήταν το πρώτο σχήμα που φτιάχθηκε για να παρουσιάσει αυτά τα κομμάτια σε σχετικούς χώρους. Η μπάντα έχει συνεργασθεί με καλλιτέχνες όπως η Σωτηρία Λεονάρδου και ο Φίλιππος Νικολάου. Τραγούδια μπορείτε να ακούσετε στο προσωπικό του κανάλι Albert Panagiotopoulos, στο YouTube.

Είναι ιδρυτής του σχήματος ALTRIBE και δημιουργός τραγουδιών στο δίσκο FIONA – “You heal my heart”, με παραγωγό τον Νίκο Αντύπα (Socrates, Sting, Χ. Αλεξίου, Α. Πρωτοψάλτη).

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η FIONA ΛΑΜΠΡΙΔΗ

Διπλωματούχος κλασσικού τραγουδιού, με άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο. Μαθήτευσε κοντά σε διεθνούς φήμης λυρικούς τραγουδιστές όπως Rositza Troeva, Ghena Dimitrova & Rudolf Knoll. Master classes με τον μαέστρο M. Matakiev της Κρατικής Ορχήστρας της Σόφιας και με τον μαέστρο G. Ivanov της Κρατικής Ορχήστρας του Βερολίνου.

Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς.

Ατομικά ρεσιτάλ σε φεστιβάλ όπως: Στο Α΄Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Σύρου, Ρεσιτάλ σε συνεργασία με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών/Ίδρυμα Φρόντζου Ιωαννίνων, Διεθνές Φεστιβάλ Λυρικού Τραγουδιού Ρόδου, Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Freiburg κ.α. Συνεργάστηκε με την γερμανίδα σοπράνο Cristiana Jordan, σε ρεσιτάλ με τίτλο: "Δυο Γυναίκες. Δυο Ευρωπαίες. Μια φωνή". Ιδρυτικό μέλος του φωνητικού συνόλου "Bellacanta".

Έχει διδάξει σε ωδεία και μουσικές σχολές όπως, Ωδείο Όπερα, Νέα Μορφή, Μουσικοί Ορίζοντες και Ευυμνία. Συνεργάζεται με την Μουσική Σχολή & Ωδείο AMS στη Θεσσαλονίκη ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει το εναλλακτικό εργαστήρι φωνητικής FINDMYVOICE Workshop.

Η κλασική παιδεία δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την αγάπη της και για άλλα είδη μουσικής όπως blues, rock, soul κ.α. Υπήρξε μέλος της blues band "Tube a Bassa" ως lead singer όπου εμφανίστηκαν σε clubs της Αθήνας και της περιφέρειας. Έκαναν εμφανίσεις ως support στους Blues Cargo και Δ. Πουλικάκο.

Συμμετέχει στους World-Fusion δίσκους "Visionary World" & "Hyperfly" του Albert Παναγιωτόπουλου κάνοντας τα φωνητικά. Eίναι η lead singer των ALTRIBE band και συνδημιουργός πολλών τραγουδιών τους. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της solo album με τίτλο «You Heal My Heart” σε ενορχήστρωση & παραγωγή του Νίκου Αντύπα.

Τον Ιούλιο του 2020 έπειτα από 4 χρόνια, κυκλοφόρησε με τους Altribe το digital album με τίτλο “The Promised Land”.

 

 

Back to top