Συνέντευξη του φωτογράφου Νίκου Βασιλάκη

Με αφορμή το εξειδικευμένο σεμινάριο Photoshop που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 10 Φεβρουαρίου στη Ρόδο, η δημοσιογράφος Φαίη Σαράντη συνάντησε και συνομίλησε με τον εισηγητή κ.Νίκο Βασιλάκη, έναν "καλλιτέχνη" στο είδος του με πολλές ώρες διδασκαλίας στο ενεργητικό του.

 

Πώς κάποιος που σπούδασε στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, κάτι πολύ διαφορετικό με το τωρινό σου επάγγελμα, ξεκινάει το ταξίδι της φωτογραφίας;

Μετά το δεύτερο έτος των σπουδών, γνώρισα τη Φωτογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΦΟΠΚ), μια ομάδα πολύ δραστήρια και ενεργή. Τα παιδιά που γνώρισα εκεί, ήταν ικανά να μου μεταφέρουν την αγάπη τους για τη φωτογραφία.

Πιστεύεις ότι η φωτογραφία είναι ένα μικρόβιο που κάποιος το έχει εκ γενετής ή μπορείς να το αναπτύξεις σαν δεξιότητα;

Συμβαίνουν και τα δύο. Η δική μου προσωπική ιστορία είναι αυτή της ανάπτυξης έπειτα από πολύ μελέτη και παρατήρηση. Άλλωστε ξεκίνησα στην ηλικία των 21 και όχι νωρίτερα.

Πώς κατέληξες από «κυνηγός της στιγμής» σε δάσκαλος;

Πάντα μου άρεσε η επαφή με τον κόσμο και η μετάδοση ενός μέσου που πάντα αγαπούσα. Έτσι, τα τελευταία 6 χρόνια έχω αφιερώσει πολύ χρόνο στον τομέα της διδασκαλίας.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις φωτογραφίες σου, βλέπουμε ότι το κύριο θέμα είναι η γυναίκα ή το γυναικείο σώμα. Είναι η γυναίκα πηγή έμπνευσης για σένα;

Ναι είναι σίγουρα η πηγή έμπνευσης. Η γυναικεία μορφή είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη. Αυτό κάνει τη δουλειά μου πολύ πιο εύκολη αφού το μόνο που έχω να κάνω είναι να αποτυπώσω την ήδη υπάρχουσα ομορφιά.

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τις φωτογραφίες σου και σε έχει κάνει να ξεχωρίζεις;

Έχοντας καταπιαστεί από νωρίς με την επεξεργασία φωτογραφίας, θα έλεγα ότι υπήρχε από την αρχή της ψηφιακής εποχής στην Ελλάδα, ένα προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα.

Έχεις φωτογραφήσει πολλά μοντέλα, ανάμεσά τους τις Kisterss, δηλαδή τις αδελφές Φαρμάκη, δείχνοντας ότι έχετε καταξιωθεί στον χώρο. Πιστεύετε ότι ήταν θέμα καλού “timing” και σκληρής δουλειάς ή ότι το να γίνει κάποιος γνωστός στον χώρο είναι θέμα τύχης;

Πλέον, για να γίνει γνωστός κάποιος στον τομέα του χρειάζεται πολύ καλό χειρισμό και των social media. Φυσικά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Στην εποχή μας η πληροφορία ρέει τόσο γρήγορα που αν κάποιος δεν έχει και σωστό περιεχόμενο τότε κανείς δε θα σταθεί.

Γεννηθήκατε στα Χανιά, ζήσατε στο Ηράκλειο, στην Αθήνα και στο Λονδίνο και ξεκινήσατε τη διδασκαλία του Photoshop σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Καλαμάτα και Ιεράπετρα. Τώρα ήλθατε και στη Ρόδο. Ο προορισμός ήταν τυχαίος ή είναι πολύ καλό το έδαφος στο νησί μας για ένα τέτοιο σεμινάριο;

Δυστυχώς θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο νησί της Ρόδου, δεν σας κρύβω όμως ότι μέσα στα χρόνια έχω γνωρίσει αρκετούς φωτογράφους του τόπου και έχω καταλάβει ότι έχει πολλές ενεργές φωτογραφικές ομάδες. Οπότε σίγουρα η Ρόδος έχει πολύ καλό έδαφος για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Τι θα περιλαμβάνει η ύλη του σεμιναρίου;

Θα περιλαμβάνει οτιδήποτε χρειάζεται ένας φωτογράφος στην ερασιτεχνική ή επαγγελματική του καριέρα. Από διαχείριση αρχείων και χρώματος μέχρι αναλυτική επεξεργασία δέρματος.

Πότε και πόσες ώρες είναι το σεμινάριο;

Ξεκινάμε στις 2 Φεβρουαρίου θα διαρκέσει 8 συνεχόμενες ημέρες το σύνολο των ωρών διδασκαλίας είναι 30.

Είναι διαδραστικό το μάθημα; Δηλαδή ότι αναφέρετε το μαθαίνετε στην πράξη ταυτόχρονα στους υπολιγιστές; 

Ναι, όποιος έχει τη δυνατότητα να φέρει τον υπολογιστή του στο σεμινάριο θα μπορεί να επαναλαμβάνει ότι δείχνουμε χρησιμοποιώντας τα αρχεία των παραδειγμάτων.

Αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το photoshop θα μπορούσε να το παρακολουθήσει;

Ναι αν και το σεμινάριο φτάνει σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, ξεκινάει από την αρχή. Αυτό βέβαια το καθιστά αρκετά απαιτητικό και πυκνό σε ύλη.

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου ο μαθητής θα μπορεί να κάνει πλήρη χρήση του Photoshop με ευκολία;

 Φεύγοντας από το σεμινάριο κάποιος θα έχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις. Η ευκολία χειρισμού όμως έρχεται μόνο με την πολύωρη εξάσκηση σε προσωπικό του χρόνο.

Και μία τελευταία ερώτηση. Έχετε σπουδάσει στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, ασχολείστε επαγγελματικά με τη φωτογραφία, ασχολείστε με τη διδασκαλία του Photoshop, έχετε διαδικτυακό κατάστημα για εκτυπώσεις έργων και είστε και αρθρογράφος σε περιοδικό. Αν κάποιος σας ρωτήσει με τι ασχολείστε, ποια ιδιότητα θα προτιμήσετε να παρουσιάσετε και γιατί;

Αυτή είναι η πιο εύκολη ερώτηση. Πάντα απαντάω ότι είμαι φωτογράφος. Αυτή είναι η αρχή όλων. Όλα τα άλλα γυρίζουν γύρω από τη φωτογραφία και τη δημιουργία της.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Φροντιστήριο «Ορόσημο» (Στέλιου Κωτιάδη 37, Ανάληψη).

Πληροφορίες: info@beyondgroup.gr, 22410 20600, ώρες 09:00-17:00.

 

 

 

 

 

Back to top