Ύστατο χαίρε από τον Ιατρικό  Σύλλογο Ρόδου στον Δημήτρη Κρεμαστινό

Με μεγάλη λύπη και ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την τραγική είδηση για τον θάνατο του διακεκριμένου Ιατρού Καθηγητή Καρδιολογίας και πολιτικού Δημητρίου Κρεμαστινού. Μία σπάνια και μεγάλων διαστάσεων προσωπικότητα, από τις πιο εμβληματικές και χαρισματικές που γνώρισε ο τόπος μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένας εξέχων Έλληνας με αξιοσημείωτη προσφορά στην Ιατρική Επιστήμη,
στην πολιτική ζωή του τόπου και γενικότερα στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτριος Κρεμαστινός, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,
Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Διευθυντής των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων  "Γ. Γεννηματά", "Ωνασείου" και "Αττικόν".

Ο εκλιπών, παρά την συντονισμένη φροντίδα διακεκριμένων Καθηγητών
της Ιατρικής και ειδικών Ιατρών, δυστυχώς δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού το πρωί της 8ης Μαΐου 2020.

Ο Δημήτριος Κρεμαστινός  υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα,
με τεράστιο έργο προσφοράς τόσο στην Ιατρική όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια με τις καινοτόμες ιδέες του για την Δημοσία Υγεία, την οποία υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση για πάνω από 50 χρόνια. 

Ο Δημήτριος Κρεμαστινός του Θωμά και της Ευαγγελίας γεννήθηκε στη Χάλκη της Δωδεκανήσου την 1η Μαΐου 1942 και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο της Ρόδου. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου Ρόδου και ολοκλήρωσε  τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βενετόκλειο εξατάξιο Γυμνάσιο Ρόδου. 

Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής  την 28η Απριλίου 1968.

Την 17η Μαρτίου 1969 έλαβε την άδεια ασκήσεως Ιατρικού επαγγέλματος από
το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και την Διεύθυνση Ιατρικών και Παραϊατρικών Επαγγελμάτων.

Διετέλεσε μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου από τις 27 Οκτωβρίου 1970 έως
και την 29η Απριλίου 1971 όπου και μετεγράφη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
για να ολοκληρώσει την ειδικότητα της Καρδιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως δόκιμος αξιωματικός Ιατρός
στο Παραδείσι της Ρόδου και  εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου  στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου την περίοδο 1970 – 1971 και συγκεκριμένα στις κλινικές των αειμνήστων ιατρών Σταύρου Αυγουστάκη και Ιωάννη Βολονάκη.

Παρά τη σύντομη εξωκοινοβουλευτική Υπουργική του θητεία (1993-1996), ο Δημήτριος Κρεμαστινός υπήρξε ένας εκ των βασικότερων μεταρρυθμιστών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στελέχωσε το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα για πρώτη φορά με Ιατρούς Αναισθησιολόγους και Καρδιολόγους, αφού μέχρι τότε το στελεχιακό δυναμικό των ασθενοφόρων αποτελείτο μόνο από νοσηλευτές.

Έχοντας διαγνώσει τα προβλήματα των ακριτικών νησιών σχετικά με την ανάγκη άμεσης μετακίνησης των ασθενών από τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, προς τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, προέβη στη δημιουργία νέων πτητικών μονάδων του ΕΚΑΒ για την αεροδιακομιδή των ασθενών, με  εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, οραματίστηκε και εγκατέστησε το πρώτο σύστημα τηλεϊατρικής στην Ελλάδα, δημιουργώντας τους πρώτους σταθμούς σε πολλά απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.

Στον τομέα της ψυχικής υγείας, αναμόρφωσε το Ψυχιατρείο της Λέρου, το οποίο και αναβάθμισε σε "Πρότυπο Ψυχιατρικό Κέντρο".

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας κατάφερε να εξαιρέσει τον τομέα δράσης του από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την Ελλάδα να αποτελεί την μοναδική εξαίρεση χώρας που μπορούσε να αναπτύξει κοινωνικό κράτος με νέους, κοινοτικούς πόρους πέραν από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο Δημήτριος Κρεμαστινός δημιούργησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, αλλά και δέκα (10) μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, καθώς και στην κατασκευή μεγάλων προνοιακών υποδομών (ΚΕΚΥΚΑμεΑ) για την υποστήριξη των ΑμεΑ.

Η μεγάλη κληρονομιά που αφήνει σε όλους εμάς τους συντοπίτες του με τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου της Ρόδου που εγκαινιάστηκε την 1η Μαΐου του 2000 είναι τεράστια και τον τοποθετεί στο "Πάνθεον" των Δωδεκανησίων Ιατρών.

Η συνολική απαράμιλλη διαδρομή του απέδειξε πως ο τόπος μας έχασε ένα μεγάλο οραματιστή και δημιουργό, ο οποίος ήταν προικισμένος με σπάνιες δεξιότητες, αξιακές αρετές, πνευματικές και ηθικές. Διακρίθηκε  για την εντιμότητα του, την ακεραιότητα του και την συνέπεια των πράξεων του, ενώ καθημερινά
ήταν πάντα πρόθυμος να προσφέρει ανιδιοτελώς την βοήθειά του σε οποιονδήποτε την χρειαζόταν.

Ο "Καρδιολόγος όλων των Ελλήνων" είχε πετύχει την καθολική αναγνώριση του  και εκτός των τειχών της χώρας, αφού αποτέλεσε μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ενώ ήταν και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Έμορυ της Ατλάντα των Η.Π.Α.

Σήμερα τα Δωδεκάνησα αποχαιρετούν έναν  μεγάλο ευπατρίδη, έναν αληθινό άρχοντα ήθους, που χάραξε μια λαμπρή πορεία η οποία άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, με την ανεκτίμητη προσφορά του στην Ιατρική, στην Πολιτική ζωή του τόπου και γενικότερα στην Ελληνική κοινωνία.

 

Αείμνηστε, Αγαπημένε μας συνάδελφε Δημήτρη,

Όλοι εμείς οι συνάδελφοί σου του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου σε αποχαιρετάμε,  αποτίοντας το ύστατο χαίρε και τον ελάχιστο φόρο τιμής προς  εσένα, σε αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς σου στην Ιατρική Επιστήμη, στους νέους συναδέλφους, στους ασθενείς και τους πολίτες ολόκληρης της  Ελληνικής κοινωνίας.

Το ανεκτίμητης αξίας έργο που μας κληροδότησες, θα μείνει για πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομά σου και θα αποτελεί για όλους εμάς πυξίδα, πηγή έμπνευσης και οραματισμού και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την  επίτευξη των στόχων και την υλοποίηση αυτών.

Δημήτρη μας, σε ευχαριστούμε πολύ και σε αποχαιρετούμε
για το
μεγάλο σου ταξίδι στην αιωνιότητα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΡ

Ηλίας Τσέρκης

                                                                                                          

 

 

 

 

 

Back to top