Σελίνα Κρητικού, Pebble Artist | Συνέντευξη

Η Σελίνα Κρητικού, πιστή στο ραντεβού της με το κοινό που την παρακολουθεί, μας παρουσιάζει την νέα δουλειά της. Η τέταρτη κατά σειρά έκθεσή της με έργα pebble art και τίτλο "ΒοτσαλοΠοιήματα IV" αρχίζει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην Οπλοθήκη De Milly και θα διαρκέσει έως τις 21 Νοεμβρίου 2022.

Είχαμε έτσι την ευκαιρία και την χαρά να συνομιλήσουμε ακόμα μία φορά με την ταλαντούχα καλλιτέχνη που με την τεχνική της πέτρας, χρησιμοποιώντας βότσαλα και πέτρες, δημιουργεί μικρά κομψοτεχνήματα που μας αφηγούνται γοητευτικές ιστορίες.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη 

Σε λίγες ημέρες θα δούμε τη νέα σας δουλειά στην έκθεση «ΒοτσαλοΠοιήματα IV» που θα γίνει στην Οπλοθήκη De Milly. Πώς ήταν για εσάς δημιουργικά ο τελευταίος χρόνος;

Ήταν πολύ γεμάτος δημιουργικά με πολλά νέα ανοίγματα και εμπειρίες. Η τέχνη μου έφυγε από τα σύνορα του νησιού και ταξίδεψε σε διάφορα μέρη.

Πήρα μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, συμμετείχα στον Ελληνοβουλγαρικό πολιτιστικό μαραθώνιο που έλαβε χώρα σε πόλεις της Βουλγαρίας, το έργο μου «Φυγή» επελέγη και δημοσιεύθηκε από το διεθνές περιοδικό τέχνης «Artist talk magazine». Ταυτόχρονα συμμετέχω με τα έργα μου σε ένα υπό έκδοση πολυτελές βιβλίο-λεύκωμα το οποίο περιμένω με μεγάλη συγκίνηση και αγωνία να πάρω στα χέρια μου.

Επίσης με την πρωτοβουλία «Rhodes Hotel Tour 2022» έγινε μια πρώτη -επιτυχής- προσπάθεια να διεισδύσει η τέχνη σε επιλεγμένα ξενοδοχεία, θέλοντας να νιώσουν οι επισκέπτες του νησιού μας πως Ρόδος δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά και η τέχνη και ο πολιτισμός.

Θυμάστε το πρώτο σας έργο με την pebble art (τέχνη της πέτρας);

Φυσικά και το θυμάμαι (αν και θα ήθελα να το ξεχάσω, χα χα!...). Ήταν πριν 4,5 περίπου χρόνια όταν είδα κάποιο έργο pebble art στο διαδίκτυο και πραγματικά με μάγεψε. Έτσι αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ.

Έφτιαξα τα μέλη της οικογένειάς μου με πολύ απλή τεχνική και ενθουσιάστηκα τόσο που αμέσως ξεκίνησα το επόμενο έργο μου. Βλέποντάς αυτό το έργο τώρα, θεωρώ ότι δε δικαιολογείται ο ενθουσιασμός μου, αλλά τελικά μου βγήκε σε καλό!

Τι σας τράβηξε σ’ αυτή την τεχνική;

Καταρχήν με έλκει το ζωντάνεμα της πέτρας. Είναι κάτι που δεν το χορταίνω και δεν το ξεπερνάω ποτέ. Φυσικά με γοητεύει σαν υλικό η πέτρα· η γνησιότητα, η απλότητα και η δύναμή της. Το ότι είναι ένα υλικό που δεν το επεξεργάζομαι καθόλου και παρολ' αυτά είναι σαν να έχει «κατασκευαστεί» για τον εκάστοτε ρόλο που παίζει στα έργα μου.

Δεν ξέρω αν μπορώ ακριβώς να το εξηγήσω ή να το αναλύσω, γενικά λειτουργώ περισσότερο διαισθητικά και συναισθηματικά και όχι τόσο αναλυτικά.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες αισθητικής ή πρακτικής που ακολουθείτε;

Συνειδητά όχι. Όπως είπα και παραπάνω, λειτουργώ κυρίως διαισθητικά. Δηλαδή δεν έχω θέσει συνειδητά κανόνες, αλλά υποθέτω ότι υπάρχουν μέσα μου, στην ίδια μου την αισθητική και τους ακολουθώ χωρίς να το ξέρω.

Σίγουρα πάντως αναζητώ την «τελειότητα» στις συνθέσεις μου. Μπορεί για μέρες να ψάχνω για μία πέτρα που να είναι ακριβώς αυτή που θέλω, να με ενοχλεί ακόμη και 1 χιλιοστό που περισσεύει ή μου λείπει.

Τι διαστάσεις έχουν τα έργα σας;

Έχουν διάφορες διαστάσεις. Ως επί το πλείστον όμως είναι σχετικά μικρά, καθώς η πέτρα έχει βάρος, άρα πρέπει ο καμβάς να μπορεί να στηρίξει τη σύνθεση. Τα περισσότερα λοιπόν, είναι γύρω στο 20x20cm, και τα μεγαλύτερα γύρω στο 50x70cm.

Τα έργα σας συχνά φαίνονται σα να διηγούνται μικρές ιστορίες. Υπάρχει από την αρχή μέσα σας μία ιδέα και αναζητάτε το υλικό ή η ιστορία ξεπηδάει μέσα από τις πέτρες και τα βότσαλα που ανακαλύπτετε;

Τις περισσότερες φορές η ιστορία ξεπηδάει μέσα από τις πέτρες μου. Συχνά ξεκινάω έχοντας μιαν ιδέα σχετικά με την ιστορία του πίνακα, μα στην πορεία αυτή αλλάζει τελείως φτιάχνοντας μια καινούρια αφήγηση.

Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της τέχνης μου και τότε νιώθω πραγματικά ότι οι πέτρες παίρνουν ζωή στα χέρια μου. Είναι σαν να επιλέγουν μόνες τους τι θέλουν να διηγηθούν κι εγώ τους δίνω απλά το βήμα.

Οι ζωγράφοι μπορεί να δουλεύουν ταυτόχρονα πολλούς πίνακες. Κάνετε κι εσείς το ίδιο; Ή ολοκληρώνετε μία σύνθεση πριν προχωρήσετε στην επόμενη;

Ειδικά φέτος, μέσα σε έναν καταιγισμό ιδεών, δούλευα πολλά έργα ταυτόχρονα. Δεν ήταν κάτι που πίστευα ποτέ πως θα μπορούσα να κάνω, γιατί θεωρούσα ότι έτσι δεν θα αφοσιωνόμουν 100% στο έργο μου.

Ακόμα και σαν αναγνώστρια είμαι πάντα πιστή στο βιβλίο που διαβάζω, δεν μπορώ διαφορετικά. Παρολ’ αυτά ήρθε αυθόρμητα, δε θα μπορούσε να μην γίνει καθώς έρχονταν εμπνεύσεις που ζητούσαν επιτακτικά να πραγματωθούν. Ευτυχώς διατηρώ το συναίσθημα σε όλα τα έργα ακόμη κι αν τα αφήσω για λίγο στην άκρη.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Εύχομαι να συνεχιστεί αυτό το άνοιγμα και η εξωστρέφεια, να ανακαλύπτω διαρκώς νέες δυνατότητες και τεχνικές και γενικά να κάνω ακόμη πιο γνωστή αυτή την μοναδική τέχνη στον κόσμο που πάντα δείχνει και δίνει τόσο μεγάλη αγάπη στο έργο μου.

 

Σελίνα Κρητικού

Η Σελίνα Κρητικού ζει και δημιουργεί στη Ρόδο. Έχει στο ενεργητικό της 5 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο της "Φυγή" επελέγη και δημοσιεύθηκε από το διεθνές περιοδικό τέχνης «Artist talk magazine” . Έργα της συμμετέχουν σε πολυτελές βιβλίο-λεύκωμα σύγχρονων εικαστικών.

INFO

"ΒοτσαλοΠοιήματα IV"

Διάρκεια έκθεσης: 11-21 Νοεμβρίου 2022
Οπλοθήκη De Milly (απέναντι από τη ΔΕΗ)
Ώρες λειτουργίας: 18:00-21:30
Είσοδος ελεύθερη

 

Σελίνα Κρητικού ΒοτσαλοΠοιήματα

Σελίνα Κρητικού έργο

 

Σελίνα Κρητικού πέτρα

Back to top