Σελίνα Κρητικού, pebble artist | Συνέντευξη

Σελίνα Κρητικού

«Από την πρώτη στιγμή με μάγεψε το ζωντάνεμα της πέτρας. Το ότι από απλά βότσαλα γεννιούνται άνθρωποι, σχέσεις, ιστορίες ολόκληρες. Τα έργα μεταδίδουν κίνηση, συναίσθημα, ζωντάνια και κάθε φορά με γοητεύει το γεγονός ότι όντως, τελικά, οι πέτρες έχουν ψυχή…» 

Η Σελίνα Κρητικού παρουσιάζει τα "Βοτσαλοποιήματα", την τρίτη ατομική της έκθεση με έργα δημιουργημένα με την pebble art ή "τέχνη της πέτρας". Η έκθεση πραγματοποιείται στην Οπλοθήκη De Milly από 6 έως 16 Οκτωβρίου 2021. Θα είναι επισκέψιμη από το κοινό τις ώρες 09.00-12.00 και 18.00-21.00 καθημερινά.

Με αυτή την αφορμή την συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί της.

 

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

Τι ακριβώς είναι η pebble art ή τέχνη της πέτρας;

Το pebble art είναι ένας όρος που τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και συχνότερα. Είναι ουσιαστικά η τέχνη που δημιουργείται από πέτρες -η τέχνη της πέτρας. Είναι σύνθεση εικόνων, μορφών και παραστάσεων από πέτρες. Παρ΄ολ΄αυτά αντιλαμβάνομαι πως ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται αν δεν το δει. Επίσης είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως ακόμη και άνθρωποι που έχουν δει φωτογραφίες από έργα pebble art, όταν τα βλέπουν από κοντά εκπλήσσονται καθώς δύσκολα αποτυπώνεται όλη τους η διάσταση σε φωτογραφία.

 

Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με αυτήν;

Γενικά είμαι ένας άνθρωπος με ανήσυχη φύση και συνεχώς με κάτι καταπιάνομαι. Έτσι κάποια στιγμή πριν 3 περίπου χρόνια έτυχε να δω ένα έργο από πέτρες που άγγιξε κάποια χορδή μέσα μου.

Φυσικά έπρεπε να το δοκιμάσω και η ίδια. Έφτιαξα λοιπόν το πρώτο μου έργο κι έκτοτε δεν μπόρεσα να σταματήσω να δημιουργώ.

Με συγκίνησε από την πρώτη στιγμή το ζωντάνεμα της πέτρας, η μετουσίωση του άψυχου σε έμψυχο. Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσες δημιουργίες, κάθε φορά με εκπλήσσει και με συναρπάζει το συναίσθημα που ξεπηδάει από κάθε έργο.

 

Έχετε εκδόσει μία ποιητική συλλογή κι έχετε ήδη πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις με τα έργα σας. Πώς συνδέετε τη συγγραφή και το pebble art;

Αρχικά αυτό που συνδέει αυτά τα δύο, είναι η διαρκής ανάγκη μου για δημιουργία. Φυσικά και ο τίτλος της δουλειάς μου «ΒοτσαλοΠοιήματα» είναι ένα λογοπαίγνιο που γεννήθηκε από την αγάπη μου για την ποίηση της οποίας την αίσθηση νιώθω πως βγάζουν τα έργα μου από βότσαλα.

Ποιήματα, λοιπόν, φτιαγμένα από βότσαλα. Στην δεύτερη έκθεσή μου, τα περισσότερα έργα μου είχαν «δανειστεί» τους τίτλους τους από ποιήματά μου.

 

Βάλτε μας λίγο στο εργαστήρι του καλλιτέχνη. Πείτε μας για την διαδικασία. Ξεκινάτε π.χ. ένα έργο έχοντας το σχέδιο ήδη έτοιμο το σχέδιο στο μυαλό σας ή αυτοσχεδιάζετε;

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που καλούμαι να απαντήσω στους επισκέπτες των εκθέσεών μου! Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Είναι φορές που βλέπω μια εικόνα και αποφασίζω να την κάνω πίνακα. Είναι φορές που στην πορεία οι πέτρες μου δείχνουν άλλο δρόμο και αλλάζει τελείως το αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Είναι φορές που βλέπω μια πέτρα και ξέρω τι ρόλο είναι προορισμένη να παίξει.

Άλλοτε ψάχνω για πέτρες να ζωντανέψουν την ιστορία που έχω στο μυαλό μου κι άλλοτε οι πέτρες ψάχνουν για ιστορία. Αυτό είναι και το συναρπαστικό, γι΄ αυτό και το αποκαλώ ταξίδι. Μου λένε πως οι πέτρες ζωντανεύουν στα χέρια μου κι έτσι προσπαθώ να τις αφήνω να με πάνε όπου θέλουν…

 

Σε ποιον απευθύνονται τα έργα σας; Υπάρχει το ιδανικό σας κοινό και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Τα έργα μου βασικά ικανοποιούν τη δική μου ανάγκη μου να τα δημιουργήσω. Από εκεί και πέρα η εμπειρία μου από τις εκθέσεις, μου έδειξε πως το κοινό που τα αγάπησε δεν είχε  συγκεκριμένη ηλικία, φύλο ή μόρφωση. Γενικά αγαπήθηκαν πολύ από την πρώτη στιγμή και για εμένα που ήμουν εώς τότε τελείως έξω από τον καλλιτεχνικό χώρο ήταν κάτι το συγκλονιστικό η αντίδραση του κόσμου.

Φυσικά η αποδοχή και η συγκίνηση του κοινού μου έδωσε μεγάλο έναυσμα να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να βελτιώνομαι μέσα από την εμπειρία.

Θεωρώ, λοιπόν, πως το ιδανικό κοινό είναι ο κάθε άνθρωπος που μοιράζεται αυτό το ταξίδι μαζί μου, που ακούει και συγκινείται από τις ιστορίες που διηγούνται οι πέτρες μου….

Εδώ να προσθέσω πως όσα παιδιά έχουν επισκεφθεί τις εκθέσεις μου, πάντα φεύγουν μαγεμένα. Θα ήθελα λοιπόν να τα βάλω λίγο βαθύτερα στη διαδικασία της δημιουργίας, να δουν και να φτιάξουν «μόνα τους» ένα έργο. Έτσι, θα μας επισκεφθούν και φέτος σχολικά τμήματα ώστε να κατασκευάσουν διαδραστικά τα παιδιά κάποια pebble art έργα.

 

Τι μελλοντικά σχέδια έχετε σχετικά με τα «ΒοτσαλοΠοιήματα» ;

Έχουν γίνει ενέργειες για τη διεξαγωγή εκθέσεων σε άλλα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό. Νιώθω πως οι πρωταγωνιστές των ιστοριών  μου είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν νέους τόπους!

βοτσαλοποιήματα

 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΛΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Η Σελίνα Κρητικού γεννήθηκε το 1981 στη Ρόδο από πατέρα Έλληνα και είναι κατά το ήμισυ Νορβηγίδα.  

Πέρασε φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα και στη συνέχεια επέστρεψε στο νησί της, όπου ζει έκτοτε, έχοντας  αποκτήσει με τον σύζυγό της δύο υπέροχα παιδιά.

Ανέκαθεν είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες και από νωρίς αγάπησε το γράψιμο. Έτσι, το 2018 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Χαραμάδα», από την οποία «δανείστηκε» αρκετούς τίτλους και «ιστορίες» μετουσιώνοντας τα γραπτά σε έργα από βότσαλα.

Η ενασχόληση με το Pebble art -η τέχνη της πέτρας όπως λέγεται- άρχισε πριν 3 περίπου χρόνια και συνεχίστηκε με τόση αγάπη κι επιμονή που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εξέλιξη των έργων την οδήγησε στο επόμενο στάδιο που ήταν η πρώτη ατoμική της έκθεση το 2019 στο Γαλλικό Κατάλυμα της Ρόδου. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτόγνωρη και συγκινητική.

Ύστερα από 9 μήνες πραγματοποίησε τη δεύτερη ατομική της έκθεση στην οπλοθήκη De Milly στη Ρόδο, με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι όλα παρμένα από τις ελληνικές θάλασσες -εκτός από το σύρμα και τον σπάγκο-  ως επί το πλείστον βότσαλα και κοχύλια, όστρακα,  άμμος και γυαλάκια της θάλασσας.

Δεν επεξεργάζεται καθόλου τα υλικά, τα χρησιμοποιεί ατόφια όπως ακριβώς τα βρίσκει, λαξευμένα από την ίδια τη θάλασσα και τους αιώνες.

Σελίνας Κρητικού ΒοτσαλοΠοιήματαΣελίνα Κρητικού Βοτσαλοποιήματα

Σελίνα Κρητικού ΒοτσαλοΠοιήματα

 

Σελίνα Κρητικού SaxophoneΣελίνα Κρητικού έργο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top