Adeline Bommart, Φωτογράφος | Συνέντευξη

Adeline Bommart 

"Inspiring Rhodes"

 

Συναντήσαμε την Adeline Bommart με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «Inspiring Rhodes» που παρουσιάζεται στο Κατάλυμα της Γαλλίας από 22 έως 30 Οκτωβρίου 2021.

25 φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη χειμερινή Ρόδο, έτσι όπως την είδε και την έζησε η γαλλίδα φωτογράφος τον Φεβρουάριο του 2020.

 

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

Πώς προέκυψε η έκθεση "Inspiring Rhodes";

Προσκλήθηκα από το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία να έρθω στη Ρόδο γι' αυτό τον σκοπό. Αποδέχθηκα την πρόσκληση τον Φεβρουάριο του 2020 κι έτσι βρέθηκα στο νησί. Συμπτωματικά μόλις τότε άρχιζε η πρώτη καραντίνα της πανδημίας.

 

Είχατε ξαναέρθει στο παρελθόν στη Ρόδο;

Όχι, ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα εδώ. Και πρέπει να σας πω ότι ήταν μία αποκάλυψη για εμένα η πόλη και το νησί της Ρόδου. Με μάγεψε από την πρώτη στιγμή.

 

Πώς δουλέψατε; Ποια μέρη φωτογραφήσατε;

Οι είκοσι πέντε φωτογραφίες που παρουσιάζω στην έκθεση είναι όλες τραβηγμένες στο κέντρο της πόλης. Με εντυπωσίασαν η ποικιλία και ο πλούτος που διαθέτει η Ρόδος στην αρχιτεκτονική της, στη φύση, στους ανθρώπους, στην ατμόσφαιρα.

 

Πώς σας φάνηκε η χειμωνιάτικη Ρόδος;

Πολύ γοητευτική. Έγραψα μάλιστα τις εντυπώσεις μου σε ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα περιγράφοντας όσα έζησα στη χειμερινή Ρόδο. Μερικές φορές είχα την αίσθηση ότι δεν ήταν καν χειμώνας, τόσο ηλιόλουστες ήσαν κάποιες ημέρες που σε ξεγελούσαν.

 

Τι σας ενέπνευσε περισσότερο κατά τη διαμονή σας εδώ;

Το φως και η αρχιτεκτονική. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες μου, έδωσα ιδιαίτερη σημασία στα χρώματα, γιατί το φυσικό φως του ήλιου δίνει σε όλα μια έντονη λάμψη.

Πέρα από αυτό, μέσα από την παρατήρηση των κτιρίων ένιωθα ότι έκανα πραγματικά ένα ταξίδι στον χρόνο. Μου αρέσει πολύ αυτή η μίξη των πολιτισμών, οι διάφορες κουλτούρες, η πολυπολιτισμικότητα του νησιού που υπάρχει διάχυτη παντού. 

Ακόμα και οι αντιθέσεις που είδα, π.χ. άδειοι δρόμοι, αλλά καφετέριες γεμάτες κόσμο, μία φαινομενικά νεκρή παλιά πόλη που όμως ξαφνικά ζωντάνευε μόλις ερχόταν κρουαζιερόπλοιο, κρύο αλλά και λιακάδα, μία ξαφνική δυνατή καταιγίδα και ύστερα ένα υπέροχο ουράνιο τόξο, όλα αυτά ήσαν πολύ ελκυστικά για μένα.

Θέλησα να τα αποτυπώσω με τον φακό μου. Στις φωτογραφίες μου υπάρχει συχνά μία λεπτομέρεια, ένα ανατρεπτικό στοιχείο ή κάτι κρυμένο που το ανακαλύπτεις μόνο παρατηρώντας προσεκτικά την εικόνα.

 

Σας ευχαριστώ.

Cartes postales validé FEP2021

 

"Inspiring Rhodes"

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία, που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.). Είναι μία συν-διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (Δ.Ο.Π.Α.Ρ.), της Γαλλικής Προξενικής Αρχής Ρόδου και του Οργανισμού Arts Spontanes.

Κάθε χρόνο σημαντικοί διεθνείς φωτογράφοι φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος «Residency program Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» που δημιούργησε το ίδιο το φεστιβάλ δίνοντας την δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν το νησί της Ρόδου, το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Φέτος εγκαινιάζεται η δεύτερη έκθεση φωτογραφίας με φιλοξενούμενη την Γαλλίδα φωτογράφο Adeline Bommart.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Inspiring Rhodes". Θα διαρκέσει από 22 έως 30 Οκτωβρίου 2021.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Είναι επισκέψιμη καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-20:00.

 

Η Ρόδος τής Adeline Bommart

H Adeline Bommart γράφει για την χειμερινή Ρόδο που είδε και φωτογράφησε:

«Τον Φεβρουάριο του 2020 προσκλήθηκα στη Ρόδο.

Η Ρόδος είναι μία πόλη κι ένα νησί όπου οι πολιτισμοί αναμιγνύονται, αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν, όπου η αρχιτεκτονική διηγείται ιστορίες για τα παλιά χρόνια και τους πολιτισμούς που πέρασαν από εδώ.

Ο χειμώνας στη Ρόδο είναι όμορφες, κλειστές και πολύχρωμες βίλες, άδειοι δρόμοι αλλά καφέ με πολύ κόσμο, άνθρωποι ντόπιοι που καθημερινά κολυμπούν στη θάλασσα, κτίρια που ανακαινίζονται, άδεια μικρά σοκάκια γεμάτα ιστορία, που περιμένουν να γεμίσουν με επισκέπτες.

Νομίζετε ότι η παλιά πόλη κοιμάται; Κι όμως, ξυπνάει ξαφνικά, όταν φθάνει στο λιμάνι κρουαζιερόπλοιο και βγάζει έξω χιλιάδες τουρίστες που είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί.

Ο χειμώνας στη Ρόδο είναι επίσης μία καταιγίδα ανάμεσα σε δύο ηλιαχτίδες, ατελείωτες όψεις της θάλασσας που αντανακλούν το μπλε και την απεραντοσύνη της.

Ο χειμώνας στη Ρόδο δίνει μια ανάσα ξεκούρασης πριν από την αναστάτωση του καλοκαιριού και μας προσκαλεί να γευτούμε την κάθε στιγμή!»                          Adeline Bommart

Back to top