Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο στη Ρόδο

Tιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον αδόκητο θάνατό του συνδιοργανώνουν ο Όμιλος «CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό», το «Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» και οι εκδόσεις «Kasseris Publications».

Συνοπτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει:

  • Προβολή ταινίας «Τοπίο στην ομίχλη»
  • Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας», του φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη από το backstage των γυρισμάτων των τελευταίων ταινιών του σκηνοθέτη, μεταξύ αυτών και της ανολοκλήρωτης ταινίας του με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα».
  • Παρουσίαση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη.
  • Συζήτηση για τη σχέση φωτογραφίας και κινηματογράφου με τη συμμετοχή φωτογραφικών ομάδων Ρόδου και του κινηματογραφικού εργαστηρίου cine-chevalier.
  • Ξεναγήσεις στο χώρο της φωτογραφικής έκθεσης σχολικών μαθητικών ομάδων Γυμνασίων-Λυκείων της Ρόδου. Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος με την προβολή αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 11/5/22  Δημοτικό Θέατρο Ρόδου  20:00

Προβολή ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Τοπίο στην Ομίχλη», 1988

Σύντομη ενημέρωση για το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Προβολή video από συνέντευξη του σκηνοθέτη.

Εισαγωγική αναφορά στην ταινία

Προβολή ταινίας διάρκειας 126΄

Συζήτηση

 

Πέμπτη  12/5/22, Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου Μελάθρου

Πρωί (09:00-12:00)

Επίσκεψη σχολικών μαθητικών ομάδων Γυμνασίων-Λυκείων της Ρόδου στο χώρο της φωτογραφικής έκθεσης του φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη με τίτλο «Το βλέμμα της αιωνιότητας», από το backstage των γυρισμάτων της τελευταίας, ανολοκλήρωτης ταινίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Η άλλη θάλασσα» και ξενάγηση των μαθητών από τον δημιουργό.

1ο  τμήμα μαθητών :  09:30 - 10:30

2ο  τμήμα μαθητών:   11:00 - 12:00

Βράδυ - αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο

 (19:30-21:30)

-Εισαγωγική ομιλία από τον πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

- Χαιρετισμός από εκπρόσωπο του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση - Συνοπτική αναφορά για την προσωπικότητα και το έργο του Θ. Αγγελόπουλου.

-Χαιρετισμός από τους φωτογράφους Ν. Κασέρη - Μιχ. Μπολιάκη.

-Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Το Βλέμμα της Αιωνιότητας», του φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη από το backstage των γυρισμάτων των τελευταίων ταινιών του σκηνοθέτη, μεταξύ αυτών και της  ανολοκλήρωτης ταινίας του με τίτλο «Η Άλλη Θάλασσα».

-Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα: Η συντήρηση των ταινιών και η κινηματογραφική μνήμη, ένα επεισόδιο της σειράς Παρασκήνιο παραγωγής της ΕΡΤ (1990), σε σκηνοθεσία του Πατρίς Βιβάνκος. Προβάλλεται η σημαντική πρωτοβουλία του Θόδωρου Αγγελόπουλου να αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης παλαιότερων ταινιών του όπως η «Αναπαράσταση», οι «Κυνηγοί» και το «Τοπίο στην ομίχλη».

Παρασκευή 13/5/22

Πρωί (09:00-12:00)

1ο  τμήμα μαθητών :     09:30 - 10:30

2ο  τμήμα μαθητών:     11:00 - 12:00

Επίσκεψη σχολικών μαθητικών ομάδων Γυμνασίων-Λυκείων της Ρόδου στο χώρο της φωτογραφικής έκθεσης του φωτογράφου Ηλία Μπουργιώτη με τίτλο «Το βλέμμα της αιωνιότητας», από το backstage των γυρισμάτων της τελευταίας, ανολοκλήρωτης ταινίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Η άλλη θάλασσα» και  ξενάγηση των μαθητών από τον δημιουργό.

Βράδυ (18:00-20:00)

-Συζήτηση για τη σχέση φωτογραφίας και κινηματογράφου με τη συμμετοχή φωτογραφικών ομάδων Ρόδου και του κινηματογραφικού εργαστηρίου cine-chevalier.

-Προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ: «Η ιστορία των χρόνων μου».

12 - 25 Μαΐου 2022

Επίσκεψη/περιήγηση στο χώρο της φωτογραφικής έκθεσης σχολικών μαθητικών ομάδων Γυμνασίων - Λυκείων της Ρόδου. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το αρχείο της ΕΡΤ.

Τα δικαιώματα της προβολής  του οπτικοακουστικού υλικού παραχωρούνται από το  Αρχείο της ΕΡΤ, ύστερα από σχετικό αίτημα των διοργανωτών. Επίσης, η αφίσα του αφιερώματος είναι δημιουργία της Δήμητρας Κοτλίδα και η αφίσα της προβολής της ταινίας «Τοπίο στην ομίχλη», στο Δημοτικό Θέατρο του Λευτέρη Γκοτζογιάννη. Τους ευχαριστούμε πολύ.

Yποστήριξη

  • ΔΟΠΑΡ  για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου
  • Κινηματογραφικό εργαστήρι cine-chevalier του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου
  • Ιn camera hotel
  • Φωτογράφοι Ρόδου

Ευχαριστούμε την ΕΡΤ Ν. Αιγαίου και τα τοπικά Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά για την προβολή του αφιερώματος.

Εκ μέρους των διοργανωτών  

Πέτρος Σπανός,  πρόεδρος του Ομίλου CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ afisa

 

 

 

Back to top