Αναστασία Ζέππου, Όμιλος Cine-Εκπαίδευση | Συνέντευξη

«Όραμά μας ένας αλληλέγγυος κόσμος και η αγάπη για την φύση»

 

Ο Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» συμμετέχει και φέτος στο 5ο Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων με ένα διήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα «Περιβάλλον – Τοπική Ιστορία – Πολιτισμός».

Οι ταινίες θα προβληθούν στις 23 και 24 Αυγούστου 2021, στις 21:00μ.μ. στο κινηματοθέατρον ΡΟΔΟΝ. Την Δευτέρα 23/8 θα προβληθούν μαθητικές ταινίες και την Τρίτη 24/8 θα δούμε τις «Σταγόνες Ροδιακής Ιστορίας» τού δικηγόρου και κινηματογραφιστή Γιώργου Τζεδάκη.

Με αφορμή αυτό το διήμερο και την πλούσια δράση του Cine-Εκπαίδευση συζητήσαμε με την εκπαιδευτικό Αναστασία Ζέππου, Γραμματέα του Ομίλου.

 

                                         Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

Κυρία Ζέππου θα ήθελα να μας πείτε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των προβολών σας της Δευτέρας 23/8;

Θα προβληθούν 8 μαθητικές ταινίες από τα Φεστιβάλ σχολικής κινηματογραφικής δημιουργίας του Ομίλου μας από το 2014 μέχρι και το 2019.

Είναι ένα αφιέρωμα μαθητικών ταινιών μικρού μήκους κυρίως από σχολεία της Ρόδου και συγκεκριμένα από τα: 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών: «ARTemis» για το ελάφι της Ρόδου Ντάμα-ντάμα, 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου: «Από το σιτάρι στο ψωμί» για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ψωμιού, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου: «Αρωματικά φυτά και βότανα του τόπου μας» για τα βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, Δημοτικό Σχολείο Ψίνθου: «Από την αρχή του κόσμου» για το φως στο βλέμμα των μικρών παιδιών, 4ο Γυμνάσιο Ρόδου: «Το άλογο της Ρόδου ΖΕΙ» για τα μικρόσωμα άλογα της Ρόδου, ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής: «Το νερό και τα μάτια μας» μια ροδίτικη ιστορία του νερού, 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρόδου: «Η ελιά» για την ελιά μέσα από τις τοπικές παραδόσεις και την τέχνη και μία ταινία από το Δημοτικό Σχολείο Απερίου Καρπάθου: «Πριν το τέλος του Υδροχόου» για να σωθεί το νερό.

Το κινηματογραφικό μας υλικό των μαθητικών ταινιών που είχαν παρουσιαστεί όλα αυτά τα χρόνια στα Φεστιβάλ Σχολικής Κινηματογραφικής Δημιουργίας τού Ομίλου (προ Covid βέβαια), είναι πλούσιο και με ευρύτατες θεματικές.

 

Πώς ξεκίνησε ο Όμιλός σας;

Μετά το 2010 και την απώλεια τής Λουκίας Ρικάκη (Δεκ. 2011), τής καλλιτεχνικής διευθύντριας τριών Διεθνών Φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου Ecofilms -  από 2003-2010, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου Ecokids - από 2006-2010 και Διεθνές Φεστιβάλ Υγείας Κω – από 2009-2010) συνεχίστηκαν οι κινηματογραφικές δραστηριότητες στη Ρόδο μέσα από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις», τη Cine-Απόπειρα τού Κώστα Ηλιόπουλου, το Cine-Science τού Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.ά. Ωστόσο, σιγά-σιγά και αυτές οι κινηματογραφικές προσπάθειες έσβησαν με τον καιρό.

Μαζευτήκαμε, λοιπόν, 3-4 άνθρωποι, εκπαιδευτικοί ως επί το πλείστον (αργότερα προστέθηκαν και άλλοι) από τον Μάϊο τού 2012 εμπνεόμενοι ιδίως από το Φεστιβάλ Ecokids (το Παιδικό Φεστιβάλ οικολογικού κινηματογράφου τής Λουκίας Ρικάκη) και από τα λόγια της:

«Ο Κινηματογράφος, η Τέχνη μαζί με την Εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος και ο πιο ευχάριστος για να διαμορφωθούν συνειδήσεις που θα ανταποκρίνονται θετικά στα μεγάλα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».

Έτσι συστήσαμε τον Όμιλο ‘Cine-Εκπαίδευση’.

 

Πώς δραστηριοποίειται ο Όμιλός σας εδώ στη Ρόδο;

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί μέσω τού Ομίλου μας ποικίλα εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα στη Ρόδο, στην Κάρπαθο κ.α. Επαγγελματίες έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές μας μύησαν στα μυστικά τού κινηματογράφου (π.χ. στο σενάριο, στο μοντάζ, στη μουσική) με τριήμερα ή διήμερα σεμινάρια.

Από το 2014 συλλέξαμε ταινίες μαθητικές μικρού μήκους από όλες τις σχολικές βαθμίδες της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκανήσου και Κυκλάδες) και διοργανώσαμε (2014-2019) πέντε Φεστιβάλ Σχολικής Κινηματογραφικής Δημιουργίας στη Ρόδο στο τέλος του σχολικού έτους. Το 2020 μάς σταμάτησε ο Κορωνοϊός.

Από το 2018, συμμετείχαν βραβευμένες ταινίες και από άλλες σχολικές μονάδες της Ελλάδας.

Μάλιστα στα προγράμματα των Φεστιβάλ μας συμπεριλάβαμε και ξένες ταινίες μικρού μήκους που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, κοινωνικά και οικολογικά.

Περαιτέρω, ο Ὀμιλός μας συνεργάστηκε για 3 χρόνια και με την Φιλόμυθο Λέσχη Ανάγνωσης, συνδιοργάνωσε μαζί της 3 Φεστιβάλ Κινηματογράφου: «Από το βιβλίο στην οθόνη» και πρόβαλε σημαντικές ταινίες που το σενάριό τους βασίστηκε σε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο.

 

Πώς αντιμετωπίσατε σαν Όμιλος την περίοδο της καραντίνας;

Ακόμα και τότε, στην περίοδο της καραντίνας από το Μάρτιο 2020, ο Όμιλός μας δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια.

Δημιούργησε blog ειδικό, όπου ανέβασε όλο το υλικό των Φεστιβάλ του, καθώς και άλλες ταινίες ελληνικές και ξένες και λογοτεχνικά αριστουργήματα για ανατροφοδότηση και ενίσχυση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Λίγο πριν την δεύτερη καραντίνα, τον Οκτώβριο 2020, ο Όμιλος «Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό», κάλεσε τον ελληνογάλλο σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν ο οποίος πρόβαλε την ταινία του: «Μέχρι τη θάλασσα».

Πρόκειται για μια ταινία με θέμα την αναπηρία και τη διαχείρισή της και από τον ίδιο τον ασθενή και το περιβάλλον του. Η ταινία και η συζήτηση που ακολουθήσε με τον  σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν ήταν γόνιμη και ουσιαστική.

Τον φετεινό χειμώνα και μέχρι την άνοιξη του 2021, ο διευθυντής φωτογραφίας και κινηματογραφιστής Χρήστος Νικολαρέας διοργάνωσε διαδικτυακά σεμινάρια κινηματογράφου με αξιόλογους προσκεκλημένους, επαγγελματίες σκηνοθέτες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, σκηνογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, οι οποίοι απλόχερα μας χάρισαν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους γύρω από την κινηματογραφική τέχνη και όχι μόνο.

Στα σεμινάρια αυτά, που έγιναν μέσω της σχολικής πλατφόρμας webex, συμμετείχαν σταθερά 20-30 άνθρωποι από ποικίλους επαγγελματικούς χώρους, άνθρωποι, ωστόσο, που αγαπούν τον κινηματογράφο.

Συζητήθηκαν θέματα για την ιστορία του κινηματογράφου, για τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ᾿90, για το σύγχρονο σινεμά (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), για τον τρόπο που κατασκευάζονται τα κοστούμια, για το φωτισμό των σκηνών, για τη μουσική των ταινιών, κ.ά. Κατά μόνας οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν ταινίες από τα πρώτα βήματα τού κινηματογράφου και στα διαδικτυακά σεμινάρια αναλύθηκαν ποικίλα θέματα με βάση τις ταινίες αυτές.

Στις αρχές Ιουλίου 2021 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και την προξενική αρχή της Γαλλίας στη Ρόδο, φιλοξενήσαμε το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με μεγάλη επιτυχία.

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες, συνεργασίες, διοργανώσεις, φεστιβάλ κ.ά., που δεν θυμάμαι τώρα, συμβαίνουν από το υστέρημα τού πολύτιμου (συνήθως ανύπαρκτου) ελεύθερου χρόνου μας, αλλά πάντοτε γίνονται με μεράκι και δωρεάν.

 

Τί άλλο σκοπεύετε να διοργανώσετε στο μέλλον ως «Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό»;

Με όσα δυστοπικά συμβαίνουν και εδώ και αλλού, και στις προσωπικές μας ζωές, οι σκοποί τού Κινηματογραφικού μας Ομίλου για το μέλλον θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, με όραμα πάντως για έναν αλληλέγγυο κόσμο και την αγάπη για τη Φύση που είναι η πηγή της ζωή μας.

 

Σας ευχαριστώ.

Cine Εκπαίδευση προβολές

 

 

Back to top