“Άνθρωπος στις πόλεις” | Έκθεση στη Chili Art Gallery

“Άνθρωπος στις πόλεις”: μια εικαστική αναδίφηση του αστικού χώρου σήμερα.

Ομαδική εικαστική έκθεση στη Chili Art Gallery

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Άνθρωπος στις πόλεις”, έναν εικαστικό διάλογο με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ψυχολογικές επιπτώσεις της αστικής ζωής.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 23 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2023 στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15 Θησείο 11851), αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμά της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν την πρώτη μέρα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου ώρες 18:00 - 21:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, εικαστική φωτογραφία και ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή.  

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Μια θεωρία της Κοινωνιολογίας, αυτή της συμβολικής αλληλεπίδρασης, υποδηλώνει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα νοήματα που τους δίνουμε διαμορφώνουν την κατανόησή μας για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν. Ορισμένως, εξηγεί πώς ο γρήγορος και ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ζωής στην πόλη μπορεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα ατομικισμού και ιδιοτελούς συμφέροντος, οδηγώντας σε κατάρρευση των κοινωνικών συνδέσεων και των κοινοτικών αξιών.

Η θεωρία του συμβολικού αλληλεπίδρασης προσφέρει έναν πολύτιμο μεγεθυντικό φακό στις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μεγάλων πόλεων στο υποκείμενο της πόλης. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σχετική με την ταινία δρόμου «Η Αλίκη στις πόλεις» του Βιμ Βέντερς (Alice in the Cities, 1974) με την οποία συνομιλεί το θέμα της έκθεσης [....]

Οι ετεροτοπίες που παράγει η διαφορετικότητα βιώνονται συχνά αρνητικά, καθώς η πόλη βιώνεται από τους κατοίκους της ως χώρος αφιλόξενος, ανοίκειος και εχθρικός. Αφήνεται ελάχιστο πεδίο στις κοινωνικές ομάδες να αναπτύσσουν κοινές συνήθειες, ενδιαφέροντα και ταυτότητες για να δημιουργήσουν έναν “κοινό τόπο”.

Η μεγαλούπολη χαρακτηρίζεται από έντονες εγγενείς αντιφάσεις που τελικά δηλώνουν τη σύγχυση τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο. Άραγε μια πόλη “Πολιτεία” είναι πλέον εφικτή;”.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Πόλυ Χατζημανωλάκη-Αλμυράντη, Αλίκη Ρήγου, Έλενα Αρσενίδου, Κατερίνα Παπασταυροπούλου, Αμαλία Κορωνάκη, Χρυσούλα Δεμάγκου, Εύα Αναστοπούλου, Αντιγόνη Γεωργιάδου, Ευάγγελος Τζαβάρας, Μαρία Κογκορόζη, Γιάννης Επταμηνιτάκης, Μαρία Λουίζα, Υπατία Βαφιαδάκη, Κώστας Καλέντζης, Νίκος Τζερμιαδιανός, Ελένη Σπαντιδάκη, Κρίστα Σγούρου, Πέρσα Σιαφλά, Βίκυ Σαρρή, Βίκη Κωνσταντινοπούλου, Foti Κllogjeri.  

INFO

Ώρες / Μέρες:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 - 18.00, Πέμπτη 12.00 - 19.00, Σάββατο 11:00 - 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram
#maninthecitiesart

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα διατίθεται δωρεάν αναμνηστικός κατάλογός της.

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.

Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολλάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr

Διαδικτυακή Υποστήριξη
ARTgrID | https://artgrid.gr

Χορηγός Φωτογράφισης
Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας
Arts & Antiques CCR | http://www.artsantiquesccr.gr
Fox24 | https://fox24.gr
Liberta News | https://liberta-news.gr

Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15
Θησείο 11851, Αθήνα

ΜΕΤΡΟ M3 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ / ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ
Τρόλεϊ Νο 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»,
Λεωφορεία ΟΑΣΑ 035, 049, 815 Στάση «Φωταέριο»
Προαστιακός Π2, Π2Α, Π3Β

τηλ.επικ, tel.nr, 210-7292564
www.chiliart.gr, email: marychiliart@gmail.com

Αμαλία Κορωνάκη
Αμαλία Κορωνάκη
Βίκη Κωνσταντινοπούλου
Βίκη Κωνσταντινοπούλου
Βίκυ Σαρρή
Βίκυ Σαρρή

Γιάννης Επταμηνιτάκης

                      Γιάννης Επταμηνιτάκης

 

 

 

 

   

 

Back to top