CHILI ART GALLERY | ΕΚΘΕΣΗ “Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ”

"H ποιητική της τέχνης" στην Chili Art Gallery

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) σε συνεργασία με 22 εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση «H ποιητική της τέχνης» και να τιμήσετε με την παρουσία σας τα εγκαίνιά της - τα οποία συμπίπτουν με τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης- που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρες 18:00 - 21:00.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση».

Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO "να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ενώ μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας artgrid.gr.

Για την έκθεση έχει εκδοθεί κατάλογος στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα διαθέσιμος σε όλους τους επισκέπτες της δωρεάν.

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης:

H έκθεση διευρευνά τη σχέση ανάμεσα στην Ποίηση και τις Εικαστικές Τέχνες, που είναι συχνά αλληλένδετη και συναρπαστική.

Από τη μία, η Ποίηση λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, μεταφράζοντας λέξεις και εικόνες σε οπτικές απεικονίσεις. Από την άλλη, η Ποιητικότητα στην Τέχνη αναφέρεται στην ικανότητα της τέχνης να προκαλεί συναισθήματα, να επικοινωνεί ιδέες και να προκαλεί σκέψεις με έναν τρόπο παρόμοιο με την ποίηση. Τέτοιες εκφράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση συμβολισμού, την έμφαση στην αισθητική ή τη δημιουργία μιας ισχυρής ατμόσφαιρας.

Η ποιητική προσέγγιση στην τέχνη αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης όπου ο καλλιτέχνης εστιάζει περισσότερο στην έκφραση και στον προσωπικό συμβολισμό, παρά στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τέχνη μετατρέπεται σε ένα είδος ποίησης, όπου κάθε έργο αποτελεί μια μορφή εσωτερικής αφήγησης, ανοίγοντας έναν διάλογο μεταξύ του δημιουργού και του παρατηρητή.

Η ποιητική της τέχνης είναι η τέχνη της αφήγησης μέσω εικόνων και συμβόλων, της δημιουργίας ενός ονείρου ή μιας σκέψης στο καμβά ή στην πέτρα. Είναι η μεταφορά της λεκτικής ποιητικότητας σε οπτικές αφηγήσεις, αγγίζοντας την ψυχή και προκαλώντας τη φαντασία, με τον ίδιο τρόπο που η ποίηση χορεύει μεταξύ των λέξεων.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι:

Νικηφόρος Τσεκούρας, Εύα Αναστοπούλου, Λένα Σπάνια, Πέννυ Διέννη, Ιωάννα Ένεζλη, Μάγδα Δημούδη, Βάσια Σερέτη, Γεωργία Μητσάκου, Στέλλα Πέρπερα, Χρήστος Κωστελίδης, Γιάννης Τυροβολάς, Βασιλική Κουγιουμτζόγλου, Bάνη Κορωνάκη, Κάθριν Τσιριγκούλη, Πόλυ Κάνιστρα, Βασιλεία Πουρίδου, Μαρία Κωνσταντινίδου, Λίνα Πετριανίδη, Όλγα Μπαρμάζη, Ελένη Λαπαντζή, Μαρίτα Τσελεκίδη, Τζένη Καλαντζή.

Ώρες / Μέρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 - 18.00, Πέμπτη 12.00 - 19.00, Σάββατο 11:00 - 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram
#poeticofart

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Την περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα.

Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011.

Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών (Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.).

Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, το Γκάζι.

Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Πληροφορίες: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης
Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Διαδικτυακή Υποστήριξη
ARTgrID | https://artgrid.gr

Chili Art Gallery
Δημοφώντος 13-15
Θησείο 11851, Αθήνα

ΜΕΤΡΟ M3 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ / ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ

τηλ.επικ, tel.nr, 210-7292564, 6936755550
www.chiliart.gr, email: marychiliart@gmail.com

Λένα Σπάνια
Λένα Σπάνια
Λίνα Πετριανίδη
Λίνα Πετριανίδη
Όλγα Μπαρμάζη
Όλγα Μπαρμάζη
Μαρία Κωνσταντινίδου
Μαρία Κωνσταντινίδου
Bάνη Κορωνάκη
Bάνη Κορωνάκη

 

 

 

Back to top