Έκθεση Νάντιας Σκορδοπούλου | Κατάλυμα της Γαλλίας

Το Κατάλυμα της Γαλλίας σηκώνει την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για το 2023 και υποδέχεται την άνοιξη με την ατομική αναδρομική έκθεση της Νάντιας Σκορδοπούλου "Αεί Παρών".

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 18.30 στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο.

Η Νάντια Σκορδοπούλου ξεκινώντας την πορεία της από την Ρόδο, διαμένοντας ως φοιτήτρια στον σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών στον Δρόμο των Ιπποτών, δημιούργησε την πρώτη της σειρά «Νυχτερινά τοπία της Ρόδου», η οποία παρουσιάστηκε στην γκαλερί ΣΥΝ στην Αθήνα. Επιστρέφοντας, έπειτα από δεκαεννέα χρόνια, παρουσιάζει μία αναδρομική έκθεση με την πορεία της μέχρι σήμερα.

Ο τίτλος της έκθεσης “Αεί Παρών”, όπου με αφορμή το πορτρέτο της Κλειούς, τη μούσα της Ιστορίας, του Κλέους και της Δόξας, η καλλιτέχνις παρουσιάζει αποσπάσματα από το συνολικό της έργο, άλλοτε περιβαντολογικού ενδιαφέροντος, άλλοτε ιστορικού, άλλοτε κοινωνικού, αλλά πάντα βαθιά ανθρωποκεντρικού. Επιλέγει συμβολικά την Κλειώ, τη μούσα της δύναμης και των ιδανικών, της θυσίας και του πόνου των ηρώων όπου πάντα δρούσαν με κίνητρο την αγάπη για τον άνθρωπο.

Καθώς η αγάπη είναι η μόνη που δεν θέλουμε να πάψει να υπάρχει.

«Η ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει»
Απ. Παύλος

Οι επιστημονικές συνεργασίες της με ακαδημαϊκούς και ειδικούς επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους υποδηλώνουν την εκβάθυνση και το ουσιαστικό ενδιαφέρον της με κάθε θέμα που καταπιάνεται.

Είναι απόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και τη Σκηνογραφία ενώ παράλληλα, ολοκλήρωσε έναν διετή κύκλο μαθημάτων στην Τέχνη και Ψυχανάλυση.

Συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Σχεδιασμός Φωτισμού και Πολυμέσα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών.

Έχει συμμετάσχει στο διαδικτυακό πρόγραμμα “Catalysts: Artists Creating with Sound, Video and Time” του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, ΜοΜa, επίσης το πρόγραμμα “Chinese Contemporary Arts” του Πανεπιστημίου Zurich University of the Arts, και πρόσφατα το “History of Arts” μέσω του Art Explora του Sorbonne Université.

Έως σήμερα, έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό της έργο σε δέκα ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη (Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία), στην Αμερική (Λος Αντζελες, Ρότσεστερ Νέας Υόρκης, Πουέρτο Ρίκο) και στην Ασία στο Ιράν (Τεχεράνη).

Πρόσφατα βραβεύτηκε από το Στεγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το Βραβείο Start για την υποθαλάσσια καλλιτεχνική εγκατάσταση “Plastic Future”.

σκορδοπούλου αφίσα

Διαβάστε εδώ μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή της :

http://www.pause-artmag.gr/2022/07/blog-post.html?m=1

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η Ροδιακή

Δημοκρατική της Ρόδου

Ραδιόφωνο Λυχνάρι

verena.gr

Lotos Info

 

 

 

 

 

 

 

Back to top