ΕΡΑΤΩ ΑΛΑΚΙΟΖΙΔΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Ερατώ Αλακιοζίδου έχει ένα δυνατό όραμα για τα ωδεία. Σαν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη το πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, μέσα από πρωτότυπες και πολύ επιτυχημένες δράσεις. Μία από αυτές, που στάθηκε και η αφορμή για την συζήτησή μας, είναι ο κύκλος εκδηλώσεων “Out of the box concert series”.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Φωτογραφίες Λευτέρης Τεκτονίδης, Αθανάσιος Ρεζούδης

Ποια είναι η καινοτομία του κύκλου εκδηλώσεων «Out of the box concert series»;

Η καινοτομία του κύκλου εκδηλώσεων “Out of the box concert series” βρίσκεται στην προσέγγισή του προς τις συναυλίες και τη μουσική. Η ιδέα δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει έναν νέο και διαφορετικό χώρο για τις συναυλίες, έναν χώρο που απελευθερώνει την καλλιτεχνική δημιουργία από τα στερεότυπα και την “κανονικότητα” που συνήθως συνοδεύουν τις μουσικές εκδηλώσεις.

Μέσα από τις θεματικές παραστάσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις, προσπαθεί να εμπλέξει το κοινό και να το κάνει να αναρωτηθεί, να συζητήσει και να εμπλουτίσει την κουλτούρα του.

Με αυτόν τον τρόπο, η μουσική και η τέχνη γίνονται πιο προσβάσιμες και διαδραστικές για το κοινό, ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και συμβάλλουν στην εμπλουτισμένη εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία τους.

Έτσι, η διοργάνωση προσφέρει μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο της μουσικής και της τέχνης.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα για το “Out of the box concert series” προήλθε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η μουσική και η τέχνη θα μπορούν να ανθίσουν ελεύθερα, εκτός από τα συνηθισμένα πλαίσια και τις συνήθειες.

Οι δρόμοι της μουσικής και της τέχνης είναι ανεξερεύνητοι και πολυδιάστατοι και αυτό το φρέσκο και διαφορετικό εγχείρημα αναδεικνύει αυτήν την πολυπλοκότητα.

Όσον αφορά τους στόχους της διοργάνωσης, επιδιώκει να στηρίξει και να προβάλει τους νέους καλλιτέχνες, παρέχοντάς τους έναν περιβάλλον έμπνευσης και δημιουργίας. Μέσω καινοτόμων θεματικών και δράσεων, προωθεί την πολυπολιτισμικότητα και τη δημιουργική σύνθεση των τεχνών και των τομέων τέχνης.

Τέλος, προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει νέες προσωπικότητες και να παρακολουθήσει συναυλίες υψηλού επιπέδου, εμπλουτίζοντας έτσι την κουλτούρα και την εμπειρία τους στον τομέα της τέχνης και της μουσικής.

Συνολικά, η διοργάνωση προσφέρει έναν φρέσκο και διαφορετικό τρόπο αντίληψης της μουσικής και της τέχνης, προάγοντας τη δημιουργικότητα και την πολυμορφία στον πολιτισμό και την τέχνη.

Πώς προέκυψαν οι συνεργασίες με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν;

Οι συνεργασίες με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο “Out of the box concert series” προήλθαν από μια συνδυασμένη προσέγγιση και προσπάθεια.

Αρχικά, αναζήτησα καλλιτέχνες που είχαν ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του, είτε μέσω προηγούμενων επαφών μας είτε μέσω της δημοσιότητας και των κοινωνικών δικτύων.

Στη συνέχεια, επικοινώνησα με αυτούς τους καλλιτέχνες και παρουσιάσαμε την ιδέα και τους στόχους του “Out of the box concert series”. Εξήγησα την πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου η δημιουργικότητα θα απελευθερώνεται και θα αναδεικνύονταν πέρα από τα συνηθισμένα πλαίσια των μουσικών εκδηλώσεων.

Πολλοί καλλιτέχνες εξέφρασαν ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για το έργο και τη φιλοσοφία του προγράμματος και αποδέχθηκαν να συμμετάσχουν. Ορισμένοι είχαν ήδη συγκροτήσει ομάδες ή σχήματα που ήταν έτοιμα να παρουσιάσουν, ενώ άλλοι δημιούργησαν νέα έργα ειδικά για το πρόγραμμα.

Ένα τέτοιου τύπου προτζεκτ είναι και η συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών με την οποία συνεργάζομαι χρόνια και έτσι ανοίξαμε μια ανοιχτή πρόσκληση προς νέους συνθέτες προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με νέους μουσικούς και συγκεκριμένα με την jovenata ensemble in residence προς αμοιβαίο διττό όφελος – καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό.

Επιπλέον, ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια, ενδιαφέρομαι συνεχώς για την διεθνή μουσική, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτόν τον χώρο. Αυτό μου επιτρέπει να διατηρώ στενές επαφές με καλλιτέχνες, να παρακολουθώ συναυλίες και εκδηλώσεις και να δημιουργώ νέες σχέσεις και συνεργασίες. Εξάλλου αυτός δεν είναι και ένας από τους βασικούς ρόλους ενός καλλιτεχνικού διευθυντή;

Ποιες προκλήσεις έχει η θέση και ο ρόλος της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη;

Ο ρόλος ενός Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι πολυεπίπεδος κατά την άποψή μου και η θέση εμπεριέχει πολλές προκλήσεις και δυνατές εμπειρίες θα μπορούσα να πω. Γεγονός που εξιτάρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μου σε πολλούς τομείς.

Ένας Καλλιτεχνικός Διευθυντής πρέπει να διαθέτει όραμα για το ωδείο και την καλλιτεχνική του κατεύθυνση, να είναι ενήμερος για τα καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά παγκόσμια δρώμενα, και να μπορεί να εφαρμόζει καινοτόμες ιδέες που θα βελτιώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και των παραγωγών του ωδείου.

Επίσης πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο όλων των τμημάτων που εποπτεύει στο ωδείο αλλά και θέματα διοικητικά για να μπορεί να προτείνει λύσεις για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει. Και πιστέψτε με είναι πολλά !

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους του όμως νομίζω πως είναι να εμπνέει τους συνεργάτες του, είτε πρόκειται για καθηγητές είτε για καλλιτέχνες, να τους καθοδηγεί και να τους βοηθά να αναπτύξουν το δικό τους δυναμικό και ταλέντο.

Επιπλέον, πρέπει να θέτει στόχους που είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί, αλλά και προκλητικοί, προωθώντας την εξέλιξη του ωδείου και τη διαρκή βελτίωση της καλλιτεχνικής παραγωγής και εκπαίδευσης.

Ο ρόλος αυτός είναι απαιτητικός, αλλά είναι ουσιώδης για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του ωδείου και της τέχνης γενικότερα. Ο καθορισμός του ρόλου του διευθυντή δεν μπορεί να θεωρείται μία στατική διαδικασία, αντίθετα, εμπεριέχει τις έννοιες της αλλαγής, το ενδιαφέρον για τις νέες τάσεις.

Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής πρέπει να κινείται στον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να παραμένει ενεργός σε όλους τους τομείς. Οφείλει να ανατροφοδοτείται.

Όταν ηγείται μιας ομάδας καλλιτεχνών οφείλει να κινηθεί σε τρείς βασικούς άξονες: να μπορεί να συνθέσει ένα όραμα, να μπορεί να εμπνεύσει τους συνεργάτες του και να μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής της υλοποίησής του. Όλο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι αυτός που έρχεται πρώτος και φεύγει τελευταίος.

Είναι η τέταρτη χρονιά που διανύω στο τιμόνι της διεύθυνσης του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας Χορτιάτη και νομίζω πως έχω καταφέρει αρκετά από αυτά που έθεσα ως προσωπικούς στόχους όταν ανέλαβα αυτή τη θέση στις δύσκολες συνθήκες της περιόδου του covid.

Ένας από τους βασικούς λόγους για την επιτυχία αυτή είναι η αμέριστη υποστήριξη του Δημάρχου Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στον χώρο του πολιτισμού και προσανατολισμένος στην παροχή ποιοτικών προγραμμάτων και υπηρεσιών προς τους δημότες. Είναι ένας διορατικός ηγέτης με ευρεία ακαδημαϊκή παιδεία και πολυετή εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού.

Ένας άλλος λόγος είναι η υποστήριξη των προέδρων που έχω συνεργαστεί μέχρι στιγμής με τωρινή πρόεδρο την κ. Βίκυ Κανέλλου αλλά και τους συνεργάτες μου στο Δημοτικό Ωδείο που αγκάλιασαν με αγάπη την προσπάθεια και πλέον αποτελούν μια θαυματουργή ομάδα.

Ποιο είναι το όραμά σας;

Το όραμά μου είναι να δημιουργήσω ένα Δημοτικό Ωδείο που θα αποτελεί ένα δυναμικό, σύγχρονο και εξωστρεφές ιδρυματικό περιβάλλον. Θέλω να διαμορφώσω ένα ωδείο που θα αναδεικνύει και θα υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών του και των καλλιτεχνών που συνεργάζονται μαζί μας.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο, θέλω να προωθήσω μια στρατηγική καλλιτεχνικής ανάπτυξης που θα είναι πραγματοποιήσιμη και θα προβάλλει το ωδείο ως ένα κέντρο αριστείας στον πολιτιστικό τομέα. Θέλω να διαμορφώσω ένα ωδείο που θα είναι ανοιχτό στις νέες τάσεις και τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην τέχνη και τη μουσική.

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ο στόχος μου είναι η πλήρης αναδιάρθρωση των σπουδών και η ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκειμένου να παρέχουμε την υψηλότερη δυνατή εκπαίδευση στους μαθητές μας. Η συνεργασία και ο συντονισμός είναι κλειδιά για την επιτυχία μας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, υψηλή προτεραιότητα και προσωπικό στοίχημα έχει η υλοποίηση του οράματος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, από τότε που ήμουν σπουδάστρια στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ενώ τώρα ανήκω στο Διδακτικό προσωπικό, για την αναβάθμιση και ανωτατοποίηση του μοναδικού Κρατικού Ωδείου της χώρας και η αποκατάσταση της αναγνώρισης των ωδειακών τίτλων σπουδών και όχι μόνο. Ένα πάγιο αίτημα που αναμένει δικαίωση από το Ελληνικό κράτος.

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η μουσική είναι για εμένα πολύ περισσότερα από απλά έναν τρόπο έκφρασης ή απόλαυσης. Είναι μια γλώσσα που μιλάει απευθείας στην ψυχή μας και μπορεί να μεταφέρει συναισθήματα, ιδέες και μηνύματα με έναν τρόπο που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με άλλα μέσα. Είναι τρόπος ζωής .

Υπήρξαν άνθρωποι ή γεγονότα που σας έχουν βαθιά επηρεάσει;

Ναι, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι και γεγονότα που με έχουν επηρεάσει βαθιά στη ζωή μου.

Οι γονείς μου ήταν πάντα στην πλευρά μου και με υποστήριξαν στην αγάπη μου για τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Η αγάπη τους και η υποστήριξή τους με ενέπνευσαν να ακολουθήσω τα όνειρά μου.

Έχω τύχει της ευκαιρίας να έχω εξαιρετικούς δασκάλους και καθηγητές στον χώρο της μουσικής, οι οποίοι με καθοδήγησαν, με ενέπνευσαν και με βοήθησαν να αναπτύξω τις δεξιότητές μου. Οφείλω πολλά σ αυτούς.

Πολλοί μουσικοί καλλιτέχνες και συνθέτες με έχουν εμπνεύσει με το έργο τους και την τέχνη τους. Η μουσική τους έχει επηρεάσει τον τρόπο που βλέπω και αντιμετωπίζω την τέχνη.

Συγκεκριμένα γεγονότα, όπως συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις και ταξίδια που σχετίζονται με τη μουσική, έχουν διαμορφώσει το πνεύμα μου και έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μου.

Άνθρωποι και γεγονότα έχουν συνδράμει στο να γίνω αυτό που είμαι σήμερα και έχουν εμπνεύσει τη διαρκή μου αγάπη και αφοσίωση στη μουσική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πολύ διαφορετικά ανάλογα με τον τομέα που αναφέρομαι.

Όσον αφορά το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό προγραμματισμό μέχρι το 2024. Έχουμε πολλές συναρπαστικές δράσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα και στοχεύουμε στο να προσφέρουμε ποικιλία εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

Στον προσωπικό μου τομέα, έχω πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις στο μέλλον, καθώς και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Συνεχίζω να εργάζομαι σκληρά για να μπορώ και εγώ να εξελίσσομαι σε προσωπικό επίπεδο και να διατηρώ υψηλά τον πήχη.

Μου αρέσει να μαθαίνω και να βελτιώνομαι. Το μέλλον είναι  γεμάτο ευκαιρίες, και ανυπομονώ να δω πού θα με οδηγήσουν οι νέες μουσικές μου περιπέτειες.

Ερατώ Αλακιοζίδου
Ερατώ Αλακιοζίδου, φωτο Λευτέρης Τεκτονίδης
Erato Alakiozidou Photo Athanassios Rezoudis
Ερατώ Αλακιοζίδου, φωτο Αθανάσιος Ρεζούδης

About Author

Back to top