Ιωάννα Εμμανουήλ, τραγουδίστρια | Συνέντευξη

Με χιούμορ και τρυφερότητα ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Ιωάννα Εμμανουήλ τραγουδούν μία ιστορία «ζωοφιλικής διαφωνίας» στο τραγούδι «Η βόλτα του σκύλου» σε στίχους της Γιόλας Αργυροπούλου και μουσική και ενορχήστρωση του Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο cd «Σκύλος στο Δρόμο», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα από τη δισκογραφική εταιρία Reload. Είναι και η αφορμή της συνάντησής μας με την Ιωάννα Εμμανουήλ και της ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε μαζί της.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Πώς γεννήθηκε το τραγούδι «Η βόλτα του σκύλου»;

Η Γιόλα Αργυροπούλου, η στιχουργός μας, έδωσε μια σειρά στίχων στον Γιώργο Κωνσταντινίδη. Είχε δώσει ήδη την οδηγία ότι θέλει ένα τσαχπίνικο ντουετάκι! Καθίσαμε με τον Γιώργο στο πιάνο, χωρίσαμε τους ρόλους, πιάσαμε το feeling και…..να το! Ψάχναμε ανδρική φωνή και λέω του Γιώργου, δεν παίρνουμε τον Γεράσιμο τηλέφωνο; Και όντως ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά!

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο;

Φανταστική! Είχαμε ξανατραγουδήσει μαζί στο Ζάππειο το 2018, αλλά τώρα πραγματικά το κλίμα ήταν παρεΐστικο. Μπήκαμε στο στούντιο με χαρά και διάθεση για πειράγματα. Δεν μας πήρε ούτε ώρα! Κάναμε και μια υπέροχη φωτογράφιση στο σπίτι μου με τον Χέντελ, το τεράστιο παιδί μου. Είμαστε παρέα πια!

Ο στίχος ή η μουσική είναι πιο σημαντικά σε ένα τραγούδι;

Η μουσική στο τραγούδι είναι σαν τα ρούχα σε έναν άνθρωπο. Μπορούν να τον αναδείξουν ή να τον «χαντακώσουν». Σε κάθε περίπτωση ο λόγος, ο στίχος είναι αυτός που πρέπει να επικοινωνηθεί.

Ως τραγουδιστές οφείλουμε να εξηγήσουμε στον ακροατή την έννοια των στίχων προσθέτοντας, μέσω της ερμηνείας, την προσωπική μας άποψη.

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;

Μπορεί κάποιος στη ζωή του να γίνει ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός… Ο καλλιτέχνης όμως γεννιέται. Ακόμα και να μην ασχοληθεί στη διάρκεια της ζωής του με μια μορφή τέχνης, θα φανεί στην διακόσμηση του σπιτιού, στο ντύσιμο, στον αέρα, στο χάσιμο…..

Πότε αποφασίσατε ότι ο δρόμος σας είναι η μουσική;

Δεν ξέρω να απαντήσω….σε όλη μου τη ζωή υπήρχε μουσική. Άλλοτε σαν άκουσμα, άλλοτε σαν soundtrack… μέχρι πολύ πρόσφατα ως σπουδή… επαγγελματικά, η διδασκαλία τραγουδιού ήρθε μόνη της γιατί συνέπεσε η ανεργία με το δίπλωμά μου στην μονωδία. Αλλιώς, ο δρόμος μου ήταν μουσικός από τη γέννησή μου!

Τι σημαίνει για εσάς το τραγούδι;

Το τραγούδι για εμένα είναι το πιο εύκολο και πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέσο επικοινωνίας. Μπορεί να μην μπορώ να εκφράσω κάτι με δικές μου λέξεις. Σίγουρα θα βρω τραγούδι που να με καλύπτει!

Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία;

Αν η κοινωνία είναι ασπρόμαυρη, ο καλλιτέχνης είναι το χρώμα. Είναι οι καλλιτέχνες που πηγαία υποδεικνύουν μια άλλη οπτική των πραγμάτων, είναι αυτοί που -χωρις πολλά, κάποιες φορές και καθόλου λόγια- αποτυπώνουν την καθημερινότητα και τις καταστάσεις, αυτοί που βαθαίνουν το νόημα όταν η ανάγνωση της κοινωνίας είναι επιφανειακή κι ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα όταν έχει παραβαρύνει. Ο πραγματικός καλλιτέχνης είναι η αβίαστη διαφορετικότητα που καθιστά το σύνολο ενδιαφέρον!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πρώτα από όλα, το cd «Σκύλος στο δρόμο» που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, να ταξιδέψει, να παρουσιαστεί και να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους.

Η παράσταση «Σκύλος στο δρόμο» που ήδη αριθμεί αρκετές επιτυχημένες εμφανίσεις και περιλαμβάνει όλα τα νέα τραγούδια, τη ζωή ενός αδέσποτου σκύλου μέσα από τα μάτια του ως κείμενο αλλά και παλαιότερα τραγούδια που μιλούν για ζώα, χρησιμοποιεί τις εκάστοτε τοπικές, νεανικές χορωδίες με σκοπό οι νέοι να ευαισθητοποιηθουν και να είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα!

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμά μας με τον Βασίλη Λέκκα “Στέλιος Καζαντζίδης – Βίκυ Μοσχολιού η λαϊκή τους ιστορία” που αλήθεια είναι ότι θριάμβευσε, φροντίζουμε να το περιοδεύσουμε εντός κι εκτός Ελλάδος!

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΙΩΑΝΝΑ
Ιωάννα Εμμανουήλ

 

About Author

Back to top