Οι κεφτέδες του James Harrison

Γεννημένος το 1939 πέθανε προχθές, 26 Μάρτη, ο Αμερικανός συγγραφέας James "Jim" Harrison.  Γνώστός για τα μυθιστορήματα και την ποίησή του, άρθρα για την ζωή κοντά στην φύση και για το φαγητό. Τον έχουν αποκαλέσει “φυσικό φαινόμενο” και τον συγκρίνουν με τον William Faulkner και τον Ernest Hemingway.  Οι ιστορίες του διαδραματίζονται συνήθως στα δυτικά της Β. Αμερικής.

Άνθρωπος ισχυρογνώμων με όρεξη μυθική πίστευε πως “πολλές απο τις αποτυχίες μας στην πολιτική, την τέχνη και την οικογενειακή ζωή οφείλονται στο ότι δεν τρώμε με ζωντάνια.”  Συχνά περιγράφει και καταγράφει τα κολοσσιαίαι γεύματα που δημιούργησε, κατανάλωσε ή έψαξε και ανακάλυψε. Η σχέση του με το φαγητό μόνο ως ακραία μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς πέρασε όλα τα στάδια απο την ανορεξία μέχρι την μάχη με την ποδάγρα - την πάθηση των μεγάλων καλοφαγάδων.

Παραθέτω μια συνταγή απο το βιβλίο του “Τα ωμά και τα μαγειρεμένα: Περιπέτειες ενός περιφερόμενου γευσιγνώστη” ("The Raw and the Cooked: Adventures of a Roving Gourmand") και εύχομαι καλή όρεξη και καλά ούζα... ή κρασιά, αν προτιμάτε:

  ΚΕΦΤΕΔΕΣ του James Harrison

  ΥΛΙΚΑ --  500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή βωδινός - 2 αυγά χτυπημένα - 5 σκελίδες σκόρδο - 1/4 φλυτζάνι μαϊντανός - 4 αντσούγες φιλέτο, κατά προτίμηση παστές στο αλάτι - μπόλικο ελαιόλαδο - αλάτι, πιπέρι - 1 φλυτζάνι φρέσκα ψίχουλα ψωμιού.

  ΣΑΛΤΣΑ --  Σ’ ένα ταψάκι βάζουμε μια γεναία δόση ελαιόλαδο.  Κόβουμε στην μέση έξη περίπου ντομάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί.  Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σκόρδο, φρέσκο βασιλικό και θυμάρι.  Το μαγειρεύμε στον φούρνο για μια περίπου ώρα, στους 160 C. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και η σάλτσα είναι έτοιμη.

ΚΕΦΤΕΔΕΣ --  Σωτάρουμε σε λάδι το ψιλοκομμένο σκόρδο, μέχρι να γίνει διάφανο.  Προσθέτουμε τις αντσούγες και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσουν, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το αφίνουμε να κρυώσει.  Ανακατεύουμε καλά τον κιμά με τα αυγά.  Προσθέτουμε το σκόρδο και τις αντσούγες,τα ψίχουλα, και αλατοπιπερώνουμε.  Πλάθουμε τους κεφτέδες -όχι πολύ μεγάλους γιατί θα σπάσουν.  Τηγανίζουμε σε λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα κι ύστερα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Περιχύνουμε με την σάλτσα και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

  Βαγγέλης Παυλίδης

www.pavlidiscartoons.com

Back to top