ΜΑΙΡΗ ΜΑΛΤΕΖΟΥ-ΚΑΤΣΟΓΡΙΔΑΚΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Μαίρη Μαλτέζου-Κατσογριδάκη είναι ζωγράφος. Η έκθεση "Παιχνίδια του Νερού" που θα παρουσιάσει στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο από 15 έως 29 Ιουνίου 2024 μας έδωσε την ευκαιρία να την συναντήσουμε και να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Σεμνή και διακριτική, άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ευαισθησία και βαθιά αντίληψη της τέχνης, επιδίδεται με πάθος στο αγαπημένο της είδος ζωγραφικής, τις υδατογραφίες, που αποτελούν το σύνολο της πρόσφατης δουλειάς της που θα δούμε στην έκθεση.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Από πότε και πώς μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σας;

Από την παιδική και σχολική μου ηλικία ένιωσα την ανάγκη να ζωγραφίζω σε κάθε λευκό χαρτί, βουνά, πρόσωπα και άλλα με το κοινό μολύβι ή το στυλό διαρκειας.

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;

Ο καλλιτέχνης γεννιέται κατ' αρχήν με το χάρισμα, όμως αυτό δεν αρκεί. Όπως συμβαίνει με κάθε ταλέντο, αυτό χρειάζεται καλλιέργεια, παιδεία, άσκηση, επιμονή και αγάπη. 

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό, το σχέδιο ή το χρώμα;

Προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό το χρώμα κι έχω σ'αυτό μια ιδιαίτερη αγάπη. Όμως δεν υποτιμώ και τον ρόλο του σχεδίου, της σωστής αντίληψης, μέσω αυτού, της φόρμας, των αναλογιών και της ισορροπημένης σύνθεσης.

Άλλωστε όλοι οι καταξιωμένοι ζωγράφοι, όσο αφηρημένη και εξπρεσσιονιστική και αν είναι η ζωγραφική τους, έχουν περάσει από το στάδιο σπουδής και άσκησης του σχεδίου και της απεικονιστικής ζωγραφικής.

Πώς προέκυψε η έκθεση «Παιχνίδια του νερού»;

Η έκθεση "Παιχνίδια του Νερού" προέκυψε από την πιο εντατική ενασχόλησή μου με την ακουαρέλα κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια που μου δημιούργησε μια μικρή ικανοποίηση ως προς το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ένιωσα την επιθυμία να μοιραστώ τα έργα μου με φίλους και γνωστούς αλλά και με άγνωστους φιλότεχνους.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στην υδατογραφία;

Αυτό που με εμπνέει στην υδατογραφία είναι το φως που μου παρέχει το ίδιο το λευκό χαρτί, η ελαφράδα και η διαφάνεια των χρωμάτων, η ανάγκη να τελειώσει ένα έργο γρήγορα, χωρίς επιστροφές και διορθώσεις. Επίσης μου αρέσει η πρόκληση του τυχαίου αποτελέσματος μιας υδατογραφίας, θετικού η αρνητικού.

Με μαγεύει η ανταρσία των χρωματων και του νερού πάνω στο χαρτί που δημιουργούν δικές τους διαδρομές και δικές τους αναμείξεις. Γι' αυτό τα λουλούδια και τα τοπία είναι από τα πιο κατάλληλα θέματα για υδατογραφίες.

Πιστεύετε ότι ένας ζωγράφος βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τους άλλους;

Ναι, το πιστεύω αυτό. Ένας ζωγράφος παρατηρεί και καταγράφει λεπτομέρειες που δεν προσέχουν όλοι οι άνθρωποι. Καταγράφει στη μνήμη του την ποικιλία των όγκων των γραμμών και των αποχρώσεων και τις ανασύρει όταν σκύψει πάνω από ένα λευκό χαρτί ή καμβά.

Ακόμα και όταν τον βοηθάει μια φωτογραφία, η διεργασία της μνήμης είναι ενεργή και τον καθοδηγεί στο ποια στοιχεία θα κρατήσει και ποια θα απορρίψει. Γενικά ο ζωγράφος τα βλέπει όλα γύρω του σαν μελλοντικά έργα ζωγραφικής! 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΙΡΗ ΜΑΛΤΕΖΟΥ-ΚΑΤΣΟΓΡΙΔΑΚΗ

Η Μαίρη Μαλτέζου-Κατσογριδάκη είναι Ροδίτισσα. Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Δωδεκανήσου εδώ και πολλά χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις ετήσιες ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου. Έργα της έχει παρουσιάσει σε δύο ατομικές εκθέσεις στη Ροδιακή Έπαυλη. 

Τα «Παιχνίδια του Νερού» είναι η τρίτη ατομική της έκθεση και περιλαμβάνει κυρίως υδατογραφίες, το αγαπημένο της είδος ζωγραφικής, στο οποίο επιδίδεται με έμπνευση και φαντασία.

Παιχνίδια του Νερού αφίσα

 

 

 

 

 

   

 

Back to top