Μεμνουνέ Κιαζίμ | Συναυλία στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Συναυλία της Μεμνουνέ Κιαζίμ

«Πάγωσε η νύχτα»

Η διακεκριμένη πιανίστα και ανερχόμενη μουσικοσυνθέτρια Μεμνουνέ Κιαζίμ παρουσιάζει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 20.30 μ.μ. στο Παλατι του Μεγάλου  Μαγίστρου στη Ρόδο τη συναυλία μουσικής για πιάνο, φωνή και κρουστά σε δική της μουσική με τίτλο «Πάγωσε η νύχτα».

Θα ακουστούν 5 έργα για πιάνο και κρουστα, δύο συμφωνικά ποιήματα για πιάνο και όπερα και ένα τραγουδι σε στίχους Μεμνουνέ Κιαζίμ.

Επίσης έξι τραγούδια σε στίχους του στιχουργού Νίκου Ορφανίδη.

Ανατολίτικη, έθνικ και σύγχρονη μουσική με την αιθέρια φωνή της sopranο Ζωής Κοκκαλά, μιας καλλιτέχνιδας που γεφυρώνει το κλασικό ρεπερτόριο με τον σύγχρονο ήχο, με την εξαιρετική και πολυτάλαντη Άννα Νικητιάδη στα κρουστά και τους ταξιδιαρικους στίχους του Νίκου Ορφανίδη.

Μετά τη συναυλία "Μουσικό Πανόραμα" σε συνθέσεις για πιάνο και ορχήστρα δικές της, αλλά και μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου τα περασμένα Χριστούγεννα αποσπώντας στα βραβεία Best of Rhodes την πρώτη θέση ως η καλύτερη μουσικός και ως η καλύτερη συναυλία της χρονιάς 2022, η Μεμνουνέ Κιαζίμ έρχεται να μας παρουσιάσει τη συναυλία "Πάγωσε η νύχτα".

Πρόγραμμα

Το προγραμμα έχει ως εξής:

Μια νύχτα στο Χαρέμι - Στα χρώματα εκείνης της αυγής - Πάγωσε η νύχτα - Παλίρροια - Έφυγες ένα πρωινό - Ελληνική πνοή - Ταξίδι Σαββατόβραδο - Μοναξιά - Χωρίς ελπίδα - Αν στα μάτια σου - Κλεοπάτρα - Η φυγή της Ανατολής - Μια στιγμή ανάμνησης - Ραγισμένη καρδιά - Βροντές της άνοιξης.

Είναι έργα δυναμικά, τρυφερά και περιγραφικά σε ύφος έθνικ, ροκ, νεοκλασικό, παραδοσιακό.

Η Ανατολή συναντά τη Δύση, συναντά την Ελλαδα και, εμπλουτισμένη με την πολυρυθμία των παραδοσιακών κρουστών μαζί με το πιάνο και τη Ζωή να τραγουδά σε διαφορά στυλ, η συνθέτρια Μεμνουνέ Κιαζίμ καταφέρνει να μας ταξιδέψει σε πολλές γωνιές και εποχές της γης μας.

Συντελεστές

Μεμνουνέ Κιαζίμ

Μία χαρισματική συνθέτις και δυναμική δεξιοτέχνις πιανίστα από τη Ρόδο.

Σπουδάζοντας πιάνο και σύνθεση με μερικούς από τους κορυφαίους δασκάλους και σολίστες στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Αυστρία, η Μεμνουνέ είναι μία εξαιρετικά ικανή πιανίστα, αναγνωρισμένη σολίστα και καινοτόμα συνθέτις, που καταφέρνει να συναρπάζει κάθε κοινό με την πλούσια πολιτιστική της ταυτότητα και ένα μοναδικό πιανιστικό ταπεραμέντο.

Έχει ανεβάσει δεκάδες μουσικές παραγωγές, που κάθε μία ξεχώριζε για την πρωτοτυπία της κι έχει ερμηνεύσει σε εκατοντάδες συναυλίες, τόσο επαγγελματικά όσο και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ζωή Κοκκαλά

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Έκανε σπουδές πιάνου και κλασικού τραγουδιού στο « Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας», απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» το 2002.

 Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις σε συναυλιακούς χώρους και σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια ορθοφωνίας, κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού σε αρκετά ωδεία της Αθήνας. Από το 2004 ζει και δραστηριοποιείται εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά στη Ρόδο.

Έχει λάβει μετεκπαίδευση στη φωνοθεραπεία και ανατομία της φωνής, με τη μέθοδο IVT την οποία εφαρμόζει με επιτυχία στους μαθητές της.

Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια ορθής και δημιουργικής χρήσης της φωνής, ως εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Είναι μέλος φωνητικών συνόλων κι έχει πραγματοποιήσει συμμετοχή σε πολλές συναυλίες κλασικής μουσικής, αλλά και musical, οπερέτας, καθώς κι έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παραστάσεις: “100 χρόνια ελληνικής οπερέτας”(2008), “Ρhantom of the opera”(2013) , Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου/St. Francis- Rhodes (2011-2019), Classical to musical (κύκλος συναυλιών σε διάφορες τοποθεσίες της Ρόδου με διοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου )(2019).

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε παρουσίαση έργων νέων ταλαντούχων συνθετων της Ρόδου και όχι μόνο.

Τελευταία της συμμετοχή η συναυλία “Πάγωσε η Νύχτα” της ανερχόμενης συνθέτριας Μεμνουνέ Κιαζίμ όπου θα τραγουδήσει έργα της συνθέτριας σε έθνικ οριεντάλ αλλά και κλασικό, δυτικό ύφος.

Άννα Νικητιάδη

Η Άννα Νικητιάδη κατάγεται από τη Νίσυρο και ζει μόνιμα στη Ρόδο από το 1998. Αν και τελείωσε την σχολή Ειδικών Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου, η αγάπη της για την μουσική γρήγορα την οδήγησε στο δρόμο των μουσικών σπουδών.

Αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο Ρόδου, τάξη Παραδοσιακών Κρουστών του κ. Ν. Χασάπη, με Πτυχίο στα Ανώτερα Θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, ενώ παράλληλα σπουδάζει Νέυ, Βυζαντινή και Ανατολική μουσική, παρακολουθώντας σεμινάρια μουσικής από διάσημους, διακεκριμένους μουσικούς σε όλη την Ελλάδα.

 Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές στη Ρόδο και στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ μουσικής της Κωνσταντινούπολης αλλά και άλλων πόλεων της Τουρκίας.

Συνεργάστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης δίνοντας παραστάσεις στην Τουρκία και στη Ρόδο.

Έχει συμμετάσχει στο Νομαρχιακό πρόγραμμα «Μουσική και Παιδί», σε σύμπραξη με την Πειραματική και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ροδίων.

Λαμβάνει μέρος στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου από την έναρξή του ως μουσικός σε σχήματα μεσαιωνικής μουσικής και συντονίστρια του συνόλου κρουστών.

Πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μουσικούς χώρους και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία 20 χρόνια παίζοντας ελληνική παραδοσιακή μουσική, σεφαρδίτικη, αραβική, τούρκικη, latin και άλλα είδη.

Έχει συμμετοχές σε ηχογραφήσεις δίσκων.

Δίδασκε επί 10 συναπτά έτη ως καθηγήτρια παραδοσιακών κρουστών στο Μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου καθώς και στο ΚΕΚ Γεννηματάς. Διδάσκει ακόμα σε διάφορα ωδεία της Ρόδου κρουστά και θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής.

Νίκος Ορφανίδης

«Από παιδί ήθελα να μάθω γράμματα. Τα αγαπούσα, όπως αγαπούσα και το άγνωστο, την φύση, τις τέχνες. Πάντα ήθελα να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Δυστυχώς τα όνειρα πεθαίνουν την ημέρα, έτσι δεν μπόρεσα να πάω στο σχολείο για πολλούς και διάφορους λόγους. Η δίψα για το βιβλίο δεν σταμάτησε ποτέ, έτσι μεγαλώνοντας διάβασα αυτά που έπρεπε, αυτά που ήταν έξω από το σύστημα - ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Πάλεψα στην ζωή μαθαίνοντας πολλά επαγγέλματα για να επιβιώσω και τα κατάφερα. Πάντα ένα χέρι άγνωστο με οδηγούσε στο σωστό. Τώρα που μεγάλωσα και δεν έχω τις ανάγκες επιβίωσης ασχολούμαι με γράψιμο στίχων και κάνω ό,τι μπορώ.

Συνεργάστηκα με μεγάλους μουσικούς, όπως ο Νίκος Τσολάκης διευθυντής ορχήστρας βετεράνων Αθήνας, Χρήστος Γιαννόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος, Θάνος Μπένος. Επίσης με σπουδαίους τραγουδιστές όπως η Ελένη Δήμου, Σοφία Βόσου, Διονύσης Τσακνής,Αλέξανδρος Χατζής, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Γιάννης Πετρόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Χριστίνα Μαραγκόζη, Κωνσταντίνα Βασίλη Γισδάκη, Μαρίνα Μανωλάκου και άλλους.

Έχω συμμετοχή σε 5 CD και ένα δικό μου με 12 τραγούδια για την Κιβωτό του κόσμου.

Και φυσικά είχα μια συνεργασία με την δική μας υπέροχη μουσικό Μεμνουνέ Κιαζίμ στη συναυλία "Ελληνικό Πανόραμα" που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου τα Χριστούγεννα και βραβεύτηκε από τα Βest in Rhodes ως η καλύτερη συναυλία της χρονιάς.

Συνεχίζω να ψάχνω το άπειρο!»

INFO

Συναυλία "Πάγωσε η νύχτα"

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρα 20.30

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό Λωτός lotosmag.gr, Top Fm Δωδεκανήσου

Επιμέλεια φωτισμού - ηχητική κάλυψη: Φώτης Γιακουμάκης

Βιντεοσκόπηση: Γιώργος Μυστιλόγλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top