ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ | “ΤΟ ΧΤΙΚΙΟ” ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ

Παρουσίαση του βιβλίου της Ίριδας Μαυράκη “Το χτικιό” στη Ρόδο στις 6 Ιουλίου 2024

Η Δημοτική Κοινότητα Διμυλιάς Ελεούσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διμυλιάς και Ελεούσας “Το Φουντουκλί”, ο Αθλητικός Σύλλογος Διμυλιάς Ρόδου Ο Ατρόμητος, ο Δήμος Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ και οι Εκδόσεις Παπαζήση σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ίριδας Μαυράκη “Το χτικιό -Το Σανατόριο της Ελεούσας στη Ρόδο” στις 6 Ιουλίου 2024 και ώρα 18.00 στο Σανατόριο της Ελεούσας.

Ομιλητές

Θα μιλήσουν οι Κώστας Σκανδαλίδης Συγγραφέας, Χρίστος Μαλιαράκης Νομικός, Πρόεδρος του RICHES.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Παναγιώτης Τσακίρης Ηθοποιός, Σκηνοθέτης.

Τραγούδια θα ερμηνεύσει η Ίρις Μαυράκη, συνοδεύουν οι μουσικοί: Γιώργος Πούλος μπουζούκι, Ιωάννα Καζαντζίδη βιολοντσέλο, Χρήστος Ανθούλας κιθάρα.

Στηρίζουν οι Χορηγοί και συμμετέχουν:

Εθελοντική Ομάδα Διμυλιάς-Ελεούσας ΕΟΔΕ, ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΪΑ PROFUMERIA ROSA DI RODI, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΦΩΤΟ ΞΕΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ-ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΑΚΗΣ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΠΡΑΞΙΣ, POEESSA THEMATIC EVENTS, ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΣΤΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1988, Ηλίας Πεζουβάνης, Θεατρικό Εργαστήρι Μάνος Κατράκης και πολλοί φίλοι και φίλες.

Το βιβλίο

“Μια θλιμμένη μεταπολεμική περίοδος που κρύβει μηνύματα γύρω απ’ τον ανθρώπινο πόνο, το κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό, τον φόβο, την αλληλεγγύη. Ιστορικές μνήμες που περικλείουν πολέμους, άγνωστες ιστορίες ανθρώπων, αρρώστιες, έρωτες που δεν γνωρίζουν φραγμούς, σύνορα, θρησκείες, εθνότητες. Κτίρια που αντιστέκονται στην εγκατάλειψη, κρατώντας στους σιωπηλούς τοίχους κρυμμένα γεγονότα και μυστικά. Τους ήρωες κάθε εποχής, τον διπλανό μας που με αυταπάρνηση βοηθάει σε μια περίοδο πανδημίας, πολέμου, πλημμύρας, σεισμού, πυρκαγιάς. Μια κοινωνία που έμαθε να συνυπάρχει με όλες τις σελίδες της ιστορίας της. Ο κόσμος προχωρά με σύμμαχο την επιστήμη, τον άνθρωπο, την κατανόηση, την δύναμη της ψυχής και την αγάπη”.

Πρόσκληση από την συγγραφέα:

Επέλεξα να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στον εξωτερικό χώρο του Σανατορίου, πρώην Ιταλικού σχολείου του Καμποκιάρο, όπου για 23 χρόνια 1581 ασθενείς διάβηκαν το κατώφλι του ιδρύματος των φυματικών. Εκεί όπου διεθυντής, ιατροί, νοσοκόμοι και νοσοκόμες, εργαζόμενοι, κάτοικοι των γύρω χωριών, συγγενείς και φίλοι ζούσαν μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο από το 1947 έως το 1970. Ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, συνυφασμένο με ένα από τα αρχαιότερα λοιμώδη νοσήματα, την φυματίωση.

Ευγενική παράκληση αν μπορείτε να παρευρεθείτε με ενδυμασία δεκαετιών 1950-60-70 για να αναδημιουργήσουμε όσο το δυνατόν μια εικόνα μία στιγμή από το χθές, να μη χαθεί η μνήμη. Ένα απόγευμα στο Σανατόριο Δωδεκανήσου.

ΙΡΙΣ ΜΑΥΡΑΚΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΤΗΛΕΟΡΑΣΙ ΘΑΡΡΙ, ΙΡΙΔΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ,  ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΛΥΧΝΑΡΙ, Η ΡΟΔΙΑΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΩΤΟΣ.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Ίρις Μαυράκη γεννήθηκε στην Αφρική από Ρόδιο πατέρα και Αυστριακή μητέρα. Μεγάλωσε στη Ρόδο όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού πιάνου στο Εθνικό Ωδείο και Ελλληνικό Ωδείο και κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο.

Έχει δώσει ως ερμηνεύτρια συναυλίες σε Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Τσεχία, Ισραήλ και Βρετανία. Με Συμφωνικές Ορχήστρες της Τουρκίας και Έλληνες μουσικούς σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, σε Ρόδο και Σάμο. Με το prog metal συγκρότημα Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND περιοδεία στην Ευρώπη. Ήταν υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Γραμματειακής υποστήριξης  για την Μπιενάλε – Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας Ρόδου και τις Δημόσιες Σχέσεις του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου.

Έχει κυκλοφορήσει : Α. Μaxi single WHY στίχοι-μουσική του Αντ. Παπασπύρου SAKARIS RECORDS Β. Cd single ΓΕΥΣΗ ΠΕΛΑΓΟΥΣ στίχοι-μουσική Ίριδας Μαυράκη FM RECORDS C.  Άλμπουμ RΕVERSING TIME Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND AFM Records Germany D. Άλμπουμ OPHIDIA και βίντεο Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND ΑFM Records Germany

Ήταν μέλος του ΔΣ της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ για την Σύσφιξη των Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, των χωρών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης Καταστροφών και Ραδιοσυχνότητας Δωδ/σου ΕΟΠΚ, του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου, της Φιλοζωικής Ρόδου, του CND UK (Campaign for Nuclear Disarmament)

Το 2021 κυκλόφορησε το πρώτο βιβλίο της στα Αγγλικά “The Unending Journey” από τις εκδόσεις TEXNH.

Τo 2023 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΟ ΧΤΙΚΙΟ-ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ από τις Εκδόσεις ΕΠΙΜΕΤΡΟ – Λογοτεχνική σειρά των Εκδόσεων ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

 

 

 

About Author

Back to top