Πολιτιστικό διήμερο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στις 4 και 5 Μάρτη

Η Τομεακή Οργάνωση Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ οργανώνει πολιτιστικό διήμερο στις 4 και 5 Μάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.

Το διήμερο περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» την Παρασκευή 4 Μάρτη και τη μουσική εκδήλωση «Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι», το Σάββατο 5 Μάρτη.

Ώρα έναρξης και των δύο εκδηλώσεων στις 20:00.

Το θεατρικό μονόλογο “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου θα ερμηνεύσει η Βάλια Κουμπή.

Το έργο αυτό που συγκινεί ιδιαίτερα τους θεατές όπου ανεβαίνει, αφορά την Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, παιδί προσφύγων από τη Μικρασία, που μεγάλωσε κι έζησε στα Γερμανικά των Νέων Σφαγείων του Ταύρου, στην Αθήνα. Ήταν μέλος της ΕΠΟΝ, όταν συνελήφθη από ταγματασφαλίτες που στη συνέχεια την παρέδωσαν στην Γκεστάπο. Τη βασάνισαν για να προδώσει τους συνεργάτες της. Δεν το έκανε. Φυλακίστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα κι εκτελέστηκε στις 2 Οκτώβρη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν μόλις 17 χρονών.

Η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι» περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα και άλλα τραγούδια που γράφτηκαν κυρίως την περίδο της επτάχρονης δικτατορίας, από το 1967 ως το 1974, από τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές, στιχουργούς της εποχής (Ρίτσος, Γκάτσος, Θεοδωράκης κ.ά.).

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Πούλος, Γιώργος Κούτρος, Γιάννης Γιακουμάκης, Μάνος Σάβεννας, Άννα Νικητιάδη, Βιργινία Πρέκα, Κώστας Τσιγκρής, Σάββας Χαρτερός.

Στις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα υγιειονομικά πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ.

Back to top