Σόνια Θεοδωρίδου, Σοπράνο | Συνέντευξη

ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

 

«Ο μεγάλος καλλιτέχνης είναι ο συνδυασμός του ταλέντου του με άπειρη δουλειά»

 

Η Σόνια Θεοδωρίδου δεν είναι μόνον η κορυφαία λυρική τραγουδίστρια που θαυμάζουμε. Η προσωπικότητα, οι αρετές και το ήθος της συναγωνίζονται με τα ταλέντα και την θεϊκή της φωνή. Ένας άνθρωπος με καλλιέργεια και αναμφισβήτητη εσωτερική λάμψη, που έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία των άλλων μέσω της τέχνης.

Σε λίγες ημέρες θα την απολαύσουμε στο 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Με αυτή την ευκαιρία είχαμε την χαρά και την τιμή να την συναντήσουμε και να μιλήσουμε μαζί της.     

 

                                    Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

 

 

Κυρία Θεοδωρίδου πιστεύετε ότι συνδέονται η μουσική και η πνευματικότητα και, αν ναι, πώς;  

Υπάρχει απόλυτη σύνδεση γιατί ο σκοπός της μουσικής είναι να ανυψώνει το πνεύμα με οποιονδήποτε τρόπο κι όταν η μουσική συνδέεται με τη θρησκευτικότητα, τότε ανυψώνεται αναζητώντας το Θείο με έναν μοναδικό τρόπο. 

 

Εκτός από κορυφαία σοπράνο, είστε και μία πρέσβειρα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε δικαίωση που είστε Ελληνίδα;

Ο ορισμός Ελληνίδα είναι ιδιότητα, δεν είναι ένας απλός τίτλος. Το να είμαι Ελληνίδα λοιπόν σημαίνει ότι μέσα μου κουβαλάω τους προγόνους μου και αυτό με δικαιώνει όχι στους ξένους μόνο, αλλά δικαιώνει την ίδια μου την ύπαρξη όταν ακολουθώ τις αρχές και αρετές αυτών. 

 

Ο καλλιτέχνης γεννιέται ή γίνεται; Πιστεύετε ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η ύπαρξη ταλέντου ή η συστηματική καλλιέργεια των δεξιοτήτων ενός ανθρώπου;

Θα έλεγα πως ο καλλιτέχνης γεννιέται, είναι ένα δώρο Θεού και προορισμός του καθενός μας στη ζωή. Όμως ο μεγάλος καλλιτέχνης είναι ο συνδυασμός του ταλέντου του με άπειρη δουλειά.

 

Τι ήταν αυτό που σας έκανε αρχικά να στραφείτε στο κλασικό τραγούδι; Πώς αποφασίσατε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος σας;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω ακριβώς. Νομίζω πως ήταν ο προορισμός μου στη ζωή. Γιατί εκεί που μεγάλωσα δεν υπήρχαν οι συνθήκες να αναπτύξω αυτή την τέχνη, όμως ακούγοντας ως παιδί την Μαρία Κάλλας τυχαία στο ραδιόφωνο μου είπε η μητέρα μου πως έδειξα προς τα εκεί και είπα «εγώ έτσι θα γίνω» - και ήμουν μόλις πέντε ετών!

 

Ποια θεωρείτε ότι ήσαν τα κομβικά σημεία στην καριέρα σας;

Σίγουρα το πρώτο βραβείο Μαρία Κάλλας που μου έδωσε την δυνατότητα των σπουδών μου στο εξωτερικό. Απο εκεί και πέρα ο συνδυασμός μητρότητας και επαγγέλματος ήταν πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου, καθώς κι όλες οι μεγάλες επιτυχίες σταθμοί στην μουσική μου σταδιοδρομία. 

 

Ποιοι είναι οι πιο αγαπημένοι σας ρόλοι;

Αυτοί που τραγουδάω κάθε φορά. Σε κάθε κονσέρτο πέφτω επάνω του, το ερωτεύομαι και αφιερώνομαι σε αυτό. Σίγουρα υπάρχουν ρόλοι που αγαπώ πολύ: ο Χέντελ, ο Μότσαρτ, ο Πουτσίνι

 

Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ζωής χάριν της τέχνης σας ώστε να προσέχετε τη φωνή σας;

Η τέχνη μου είναι απο μόνη της ένας τρόπος ζωής, σε επιβάλει να ζεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή δεν  ξενυχτάω, δεν πίνω, προσέχω την φυσική μου κατάσταση και γενικότερα να έχω αρμονία σώματος και πνεύματος. 

 

Νεανικά χρόνια, υπότροφος με την υποτροφία Μαρία Κάλλας στην Κολωνία. Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας μία ανάμνηση από εκείνη την εποχή.

Ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή για εμένα. Σπούδαζα και παράλληλα εργαζόμουν σκληρά καθαρίζοντας σκάλες, τουαλέτες, μένοντας στη συνέχεια των σπουδών μου στο Λονδίνο σε ξενοδοχείο αστέγων. Αλλά όλη αυτή η εμπειρία με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τον άνθρωπο. 

 

Εκτός από το κλασικό τραγούδι, ερμηνεύετε με την ίδια αγάπη και άλλα είδη τραγουδιού. Τι σας προσφέρει αυτό το άνοιγμα;

Την απόλυτη ελευθερία των επιλογών μου.

 

Υπάρχουν άνθρωποι που σας έχουν βαθιά επηρέασει;

Μάλιστα. Θα ονομάσω δύο. Τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη και τη θρυλική δασκάλα μου του τραγουδιού, Βέρα Ρόζα.

 

Τι σας κάνει ευτυχισμένη;

Ευτυχισμένη με κάνει η ύπαρξη μου στη φύση και η διαρκής μάθησις. Μαθαίνω εβραϊκά και είμαι εγγεγραμμένη στο Πανεπιστήμιο και σπουδάζω βοτανολογία. 

 

Τι σας κινητοποιεί; Ποιος είναι ο ιερός σκοπός σας;

Η προσφορά μου στον συνάνθρωπο. Γιατί η τέχνη μου μόνον τότε έχει αξία, όταν είναι στην υπηρεσία των συνανθρώπων μου.

 

Πώς σας επηρέασε η πανδημία σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο;

Θα έλεγα ότι μου έδωσε την ευκαιρία να στραφώ εντός μου και να ξεκαθαρίσω τα «θέλω» μου και επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά πως η ύλη μπορεί να καμφθεί, το πνεύμα όμως ποτέ. 

 

Έχετε εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα σε όλο τον κόσμο. Πώς αισθάνεστε που σε λίγες ημέρες θα τραγουδήσετε στην Πάτμο;

Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και κάθε φορά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, δέος και χαρά που θα μπορέσω να προσφέρω την τέχνη μου στους συμπατριώτες μου.

 

 

Σόνια Θεοδωρίδου

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Η Ελληνίδα Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια.

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» στην τάξη
της Καίτης Παπαλεξοπούλου, της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», ενώ πραγματοποιήσε περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την θρυλική Vera Rozsa.

Έχει εμφανισθεί στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα, έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους και τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

Έχει πλούσια δισκογραφία, ενώ το 2010 ίδρυσε μαζί με τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη την Οrchestra Mobile κι ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους δισκογραφική εταιρία.

Η Σόνια Θεοδωρίδου αποτελεί μαζί με την Μαρία Κάλλας και την Αγνή Μπάλτσα το τρίπτυχο των κορυφαίων ελληνίδων λυρικών τραγουδιστριών.

 

Στις 27 Αυγούστου 2021 η Σόνια Θεοδωρίδου θα τραγουδήσει στο 19ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου. Δείτε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατώντας εδώ: https://bit.ly/3z3b6tl

 

Back to top