ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΖΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ & ΗΘΟΠΟΙΟΣ | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Βασίλης Καζής είναι μουσικός και ηθοποιός. Είναι επίσης βασικό μέλος της ομάδας Artika που δημιουργεί και ανεβάζει παραστάσεις για κοινό πολύ νεαρής ηλικίας 0-6 ετών.

Έχει γράψει τη μουσική και παίζει στις δύο  παραστάσεις “…και βγαίνω” και “Μία θαυμάσια ημέρα” που η ομάδα παρουσιάζει στο Studio Μαυρομιχάλη από τον Οκτώβριο κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Με αυτή την ευκαιρία τον συναντήσαμε και είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Πόσο ιδιαίτερο είναι το να γράφετε μουσική για βρέφη και νήπια;

Δεν θα έλεγα ότι δεν διαφέρει πολύ από το να δημιουργείς μουσική για οποιοδήποτε άλλο κοινό. Αυτό που καθορίζει αρκετά τα πράγματα είναι ότι πάντα φτιάχνω τη μουσική μαζί με την παράσταση. Η δράση προχωρά χέρι-χέρι με τον ήχο, τα όργανα που θα χρειαστούν και τελικά με τις μουσικές συνθέσεις.

Μια διαφορά που σκέφτομαι τώρα ότι υπάρχει είναι πως μας ενδιαφέρει πάντα να δούμε τι αποτύπωμα αφήνει ένας ήχος, ένα όργανο, μια μουσική στο νεαρό κοινό και ανάλογα στην συνέχεια, αν χρειάζεται, να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές.

Μιλήστε μας για το όραμα και τις παραστάσεις της ομάδας Artika.

Η ομάδα εξελίσσεται σταθερά γιατί ακριβώς υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και περιέργεια για αυτές τις ηλικίες. Αντιμετωπίζουμε αυτό το κοινό ισότιμα ως ενεργούς πολίτες και νομίζω ότι αυτή είναι η δύναμη μας.

Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς ότι καταφέραμε τον περασμένο Μάιο να πραγματοποιήσουμε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου & Παραστατικών Τεχνών για Νεαρούς Θεατές και ονειρευόμαστε να κάνουμε και 2ο και 3ο και άλλα πολλά!

Συμμετέχετε και σαν ηθοποιός στις δύο παραστάσεις των οποίων γράψατε τη μουσική. Πώς είναι να παίζετε για τόσο μικρά παιδιά;

Είναι πραγματικά πανέμορφο και μου δίνει μεγάλη παρηγοριά. Επίσης, επειδή το κοινό είναι πολύ απαιτητικό δεν έχεις άλλη επιλογή από το να εξελίσσεσαι συνεχώς ως performer και ως καλλιτέχνης.

Τι εισπράττετε από τους μικρούς θεατές σας;

Για μένα αυτή η σχέση που δημιουργείται μέσα από την επαφή μαζί τους είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω στη ζωή μου. Μου επιτρέπει να τους κοιτάζω στα μάτια, αλλά επιτρέπω κι εγώ σ’ εκείνους να με δουν.

Οι ενήλικοι μεταξύ μας είναι πολύ δύσκολο να κοιταζόμαστε χωρίς να λέμε τίποτα. Με αυτό το κοινό μπορείς να θυμηθείς ξανά από τι είμαστε φτιαγμένοι οι άνθρωποι και να επικοινωνήσεις βαθιά, με περιέργεια, χωρίς πολλά λόγια, ή και χωρίς καθόλου λόγια.

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;

Όλοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες με ανάγκη για ζωή και δημιουργία. Απλώς κάποιοι στην πορεία γινόμαστε κιόλας (δηλαδή το επιλέγουμε ως εργασία).

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η μουσική με έχει σώσει στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου επειδή μου έδινε τη δυνατότητα να δω και να γνωρίσω τον εαυτό μου. Απέναντι της νιώθω ταπεινός και, όπως είχε πει και ο Γιάννης Αγγελάκας σε μια συνέντευξή του: «η μουσική είναι ένα τρένο που πάει και εγώ είμαι απίστευτα ευγνώμων που βρέθηκα σε ένα από τα βαγόνια του..»

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Μια συνεχής πρόκληση που όσο με χαώνει τόσο με πορώνει..

Ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη στην κοινωνία;

Να λέει όχι στην ευκολία και να εκφράζει αυτό που τον πονάει βαθιά μέσα του και τον απασχολεί στο τώρα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Εδώ και κάποια χρόνια έχω μια ιδέα για να φτιάξουμε μια παράσταση με την ομάδα μας για το νεαρό κοινό που θα βουτάει στον κόσμο των αναμνήσεων και φυσικά θα έχει πολύ μουσική!

Η ιδέα αυτή είχε δοκιμαστεί υπό τη μορφή εργαστηρίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Visioni di Futuro, Visioni di Teatro, ενός πολύ σημαντικού διεθνούς Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Μπολόνια και οργανώνεται από το θέατρο La Baracca – Testoni Ragazzi.

Το Φεστιβάλ συγκεκριμένα έδινε την δυνατότητα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν μία ιδέα που έχουν για παράσταση, φτιάχνοντας ένα εργαστήριο που θα λάμβανε χώρα στους παιδικούς σταθμούς της Μπολόνια.

Το εργαστήριο αυτό είχε πάει εξαιρετικά τότε. Μεσολάβησε ο κορονοιός, καθώς και άλλα πρότζεκτ της ομάδας, και τώρα, ύστερα από 3 χρόνια ξεκινάμε τις πρόβες για τη δημιουργία αυτής της παράστασης, κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος.

 

 

Kai_Vgainw
“…και βγαίνω”
MIA 8AYMASIA HMERA
Μία θαυμάσια ημέρα

 

About Author

Back to top