Χριστίνα Πίκουλα, Life Coach | Συνέντευξη

Η Χριστίνα Πίκουλα αγαπάει τους ανθρώπους. Από πολύ νωρίς οι ανθρώπινες συμπεριφορές δέσποζαν ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της, οπότε ο δρόμος του life coaching ήταν η φυσική εξέλιξη της επαγγελματικής της πορείας.

Αφορμή της συνέντευξής μας στάθηκε το ημερολόγιο "Happy Choices for Happy Women" (εκδόσεις Μύρτος). Ο εμπνευστικός και πρακτικός οδηγός coaching που δημιούργησε για τις γυναίκες που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Πότε και πώς βρεθήκατε από τα οικονομικά στο life coaching;

Πιστεύω ότι η προσωπική ανάπτυξη υπήρχε πάντα στη ζωή μου αλλά με διαφορετικό τρόπο. Λάτρευα πάντοτε τα βιβλία που ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες συμπεριφορές βρίσκονταν στο επίκεντρο.

Το 2016 ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και λίγο αργότερα ανακάλυψα το coaching. Ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι στο Coaching & πιστοποιήθηκα κυρίως για να μάθω τεχνικές που θα βελτίωναν την ποιότητα της δικής μου ζωής, όμως σύντομα ανακάλυψα ότι μου αρέσει η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και άρχισα να φλερτάρω με την ιδέα να χτίσω το δικό μου Brand, το Happy Choices.

Είναι μέσον ή αυτοσκοπός η αυτοβελτίωση;

Η αυτοβελτίωση είναι ένα μαγικό ταξίδι ανακάλυψης και αναπροσδιορισμού που κάνει το ταξίδι της ζωής ακόμα πιο απολαυστικό.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Happy Choices;

Το Happy Choices είναι το δικό μου αποτύπωμα σε αυτόν τον κόσμο. Οι χαρούμενες επιλογές επί της ουσίας είναι οι συνειδητές επιλογές που κάνω καθημερινά. Όταν είμαι συνειδητός στη ζωή μου τότε οι αποφάσεις μου με οδηγούν βήμα βήμα σε μια ζωή γεμάτη από δικές μου επιλογές.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις δικές μας επιλογές και όχι με τις επιλογές που κάνουν οι άλλοι για εμάς. Κάπως έτσι θα οδηγηθούμε σε μια χαρούμενη ζωή, μια ζωή χαρούμενη από τις δικές μας επιλογές.

Τι είναι η ευτυχία;

Η ευτυχία για τον καθένα από εμάς έχει διαφορετική έννοια. Για εμένα προσωπικά ευτυχία είναι να είμαι καλά εδώ που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, κάθε φορά που με κοιτάω στον καθρέφτη και κάθε φορά που βλέπω με ποιους ανθρώπους συναναστρέφομαι. Να ξυπνάω το πρωί με έναν σκοπό και να μπαίνω στη δράση.

Είναι να μπορείς να απολαμβάνεις τα όσα κάνεις στη καθημερινότητα και να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι κάτι καλύτερο για εσένα και τους άλλους.

Γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι;

Γιατί έχουμε πολλές προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα γιατί έτσι μας έμαθαν ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζω πώς θέλω να είναι τα πράγματα.

Εναποθέτουμε τη ευθύνη της ζωής μου πολύ συχνά στους άλλους με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε συχνά. Τα επαναλαμβανόμενα δυσάρεστα συναισθήματα μας απομακρύνουν από την ευτυχία.

Πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε;

Όσο περισσότερο κατανοώ τον εαυτό μου και τις ανάγκες μου τόσο πιο εύκολα αναγνωρίζω τι είναι αυτό που χρειάζομαι και με ποιους τρόπους. Η αυτογνωσία με λίγα λόγια είναι το κλειδί για την ευτυχία μας.

Σε πρακτικό επίπεδο ανακαλύπτω τι είναι αυτό που χρειάζομαι και στην πορεία βρίσκω τρόπους να μου το δώσω και δεν αναφέρομαι μόνο σε υλικά αγαθά.

Τι κάνει εσάς ευτυχισμένη;

Αμέτρητα πράγματα, κυρίως μικρά, πράγματα της καθημερινότητας. Το πρωί που ξυπνάω & πατάω τα πόδια μου στο πάτωμα κι έχω μια ολόκληρη ημέρα μπροστά μου βιώνω ευτυχία. Κάθε φορά που γράφω ένα άρθρο που γνωρίζω ότι θα βοηθήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους αισθάνομαι ευτυχισμένη.

Κάθε φορά που αγκαλιάζω τους μαγικούς φίλους μου, όταν βλέπουμε ταινία με τον σύντροφό μου ή όταν ηχογραφώ ένα επεισόδιο podcast με τον φίλο και συνεργάτη μου, βιώνω ευτυχία ή ακόμα κι όταν τρώω μια ιταλική μακαρονάδα.

Ποια είναι η πιο συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζετε σαν life coach;

Να μπορώ να παραμένω ψύχραιμη και στο κέντρο μου όταν ακούω πράγματα που είναι στενάχωρα, όταν οι άνθρωποι ανοίγουν την καρδιά τους γίνονται μαγικές συνδέσεις εκείνη τη στιγμή και θέλω να τους δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να πάρουν τη μέγιστη βοήθεια από τη συνεργασία μας.

Σε τι διαφέρει από ένα απλό ημερολόγιο το «Happy Choices for Happy Women» και πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Το Happy Choices for Happy Women, δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο για να κρατούν σημειώσεις. Είναι ένα εργαλείο εξέλιξης για τη γυναίκα που θέλει να δημιουργήσει μια μαγική χρονιά σύμφωνα με τα όνειρα και τους στόχους της.

Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία, αγάπη, αφθονία και εξέλιξη και να συνεχίσουν να κάνουν ότι χρειάζεται για να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται. Το 2023 επιθυμώ να συναντώ περισσότερους χαρούμενους ανθρώπους στο δρόμο από αυτούς που συναντώ στα social media.

Xristina Pikoula

 

Ποια είναι η Χριστίνα Πίκουλα

Η Χριστίνα Πίκουλα είναι Mindset Coach, Συγγραφέας των Ημερολογίων Προσωπικής Ανάπτυξης & Journal καθώς &  η δημιουργός της κοινότητας Happy Choices με πάνω από 17.000 followers στα Social Media.

Σπούδασε Οικονομικά Λογιστικά και εργάστηκε σε Διαφημιστική Εταιρεία ως Υπεύθυνη Οικονομικού Τμήματος για 3 χρόνια ενώ παράλληλα εκπαιδεύθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών & στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών. Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της Πρόγραμμα Σπουδών με κατεύθυνση στο Διεθνές Μάρκετινγκ.

Ανέλαβε το Γραφείο Προέδρου της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και εκπροσώπησε για αρκετά χρόνια το Ίδρυμα σε φεστιβάλ εκπαίδευσης.

Είναι Πιστοποιημένη Coach από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και βοηθάει εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά είτε μέσα από τις προσωπικές ή ομαδικές συνεδρίες είτε μέσω των Social Media με παροχή δωρεάν υλικού ώστε οι άνθρωποι να εξοικειωθούν με την προσωπική ανάπτυξη.

Τον Μάρτιο του 2020, στην έναρξη της πρώτης καραντίνας δημιούργησε μια σειρά lives στο Instagram "My Quarantine Live Series” με καλεσμένους επαγγελματίες Coaches, Ψυχολόγους & Συμβούλους Ψυχικής Υγείας.

Το Νοέμβριο του 2020 κατά την διάρκεια της καραντίνας συν δημιούργησε  το "Level Up Your Lockdown" ένα Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Γυναικών, μαζί με την Εύα Αντζά.

Διαλέξεις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Management Προϊόντων από Ξύλο:

  • 28/11/2020 "Πώς να χτίζεις συνήθειες για καλύτερη δυνατή απόδοση".
  • 1/12/2020 "Αύξηση Αποδοτικότητας καλλιεργώντας συνήθειες επιτυχίας".
  • 7/12/2020 "Πώς να πετύχεις τους στόχους σου χωρίς καταπίεση".
  • 27-5-2021 "Η Αυτογνωσία, το πρώτο βήμα για την επαγγελματική επιτυχία"

Καθώς επίσης και την διάλεξη "Αναπτύσσω έξυπνα την επιχείρησή μου" στο Πρόγραμμα "Βιομηχανική Κοστολόγηση Προϊόντων" στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον ΠΑΣΥΒΕΞ & ΟΕΒ Κύπρου.

Team Building Activities στο 3ήμερο Orientation του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διοίκηση των Υπηρεσιών» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Καρπενήσι Ευρυτανίας 9-11/9/2022.

Για 3 1/2 περίπου ώρες μέσα από θεωρία και βιωματικές ασκήσεις οι 36 συμμετέχοντες βίωσαν τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της καλής συνεργασίας λίγο πριν την έναρξη των Μεταπτυχιακών Σπουδών τους.

Σχεδιάζει και συμμετέχει σε Retreats ενδυνάμωσης & στοχοθεσίας.

Είναι συνδημιουργός του Win Win Podcast με θέματα που καλύπτουν το Wheel of Life, μαζί με τον Ντίνο Κεχαγιά. 

Μπορείς να διαβάσεις άρθρα της στο περιοδικό Vita που κυκλοφορεί με το Βήμα της Κυριακής.

Χ. Πίκουλα
Χριστίνα Πίκουλα

 

 

Back to top