Χρίστος Μοδέστου, τραγουδιστής | Συνέντευξη

Ο Χρίστος Μοδέστου μας συστήθηκε τον Απρίλιο του '22 με το τραγούδι "Έλα μαζί μου". Ένα χρόνο μετά, μας παρουσιάζει την ολοκληρωμένη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Έλα μαζί μου".

Αυτό το άλμπουμ, όπως και το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Περιπλανώμενος» που θα παρουσιάσει στην Αθήνα και στο ProjectR για δύο μόνο παραστάσεις το Σάββατο 27 Μαΐου, μας έδωσαν την ευκαιρία να τον συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Πότε αποφασίσατε ότι στη ζωή σας θα ασχοληθείτε με τη μουσική, ότι αυτός είναι ο δρόμος σας;

Στα εννιά μου κατάλαβα ότι ήθελα να γίνω τραγουδιστής και στα 14 μου πήρα την μεγάλη απόφαση! Και ήξερα ότι δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να μπει μπροστά μου σαν εμπόδιο!

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;

Όταν γεννηθείς με ταλέντο και δεν έχεις ερεθίσματα δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Αλλά και το αντίθετο: όταν δεν γεννηθείς με αυτό το χάρισμα, όσο και να κοπανιέσαι στη μελέτη καλλιτέχνης δεν γίνεσαι. Γενικά είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων, είναι και η στάση προς την ζωή.

Υπήρξαν άνθρωποι ή γεγονότα που σας έχουν βαθιά επηρεάσει;

Ναι βέβαια. Η δασκάλα μουσικής στο δημοτικό που 10 χρονών με «πέταξε» μπροστά σε ένα μικρόφωνο, η μαέστρος της εφηβικής χορωδίας που πήγαινα που μου έμαθε τι είναι πραγματικά η μουσική, ο καθηγητής μου στα πανεπιστήμιο που μου έμαθε την έννοια της μουσικότητας…και άλλοι πολλοί.

Αλλά και γεγονότα, όπως για παράδειγμα όταν έγινα για πρώτη φορά πατέρας. Τα μικρά καθημερινά ερεθίσματα είναι αυτά που σμιλεύουν την μουσική μας ταυτότητα.

Πώς γεννήθηκε ο «Περιπλανώμενος»;

Γεννήθηκε από την ανάγκη μου να μεταφέρω στο χαρτί κάποιες σκέψεις μου, να τα βγάλω από μέσα μου. Τις σκέψεις αυτές θέλησα να τις παρουσιάσω στο κοινό δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο έργο.

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τους συνθέτες και τα τραγούδια που θα ακούσουμε στην παράσταση;

Αυτό γινόταν ταυτόχρονα με τη συγγραφή του κειμένου. Έβαλα τραγούδια και συνθέτες που με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο πρώτα και μετά ως μουσικό.

Μιλήστε μας για το άλμπουμ σας «Έλα μαζί μου». Πώς δημιουργήθηκε και τι περιλαμβάνει;

Αρχικά όλο αυτό ξεκίνησε για να βγάλω προς τα έξω κάποιες μουσικές μου σκέψεις. Στην πορεία κατάλαβα ότι θα μπορούσα να προσθέσω και κάποια τραγούδια που έγραψαν άλλοι για εμένα. Έτσι βγήκε αυτό το αποτέλεσμα.

Ένα άλμπουμ με εφτά τραγούδια που αν το ακούσει κάποιος ολοκληρωμένο και στη σειρά που είναι τα τραγούδια «διαβάζει» τον άνθρωπο Χρίστο.

Ο στίχος ή η μουσική μετράει περισσότερο σε ένα τραγούδι;

Περισσότερο σε ένα τραγούδι μετράει το τραγούδι! Ένας συνδυασμός πραγμάτων είναι αυτά που το ολοκληρώνουν: ο στίχος, η μουσική, η ερμηνεία, η ενορχήστρωση…

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Τα πάντα μου! Δεν μπορώ να κάνω τίποτα χωρίς τη μουσική. Είναι το οξυγόνο μου!

Πότε ξέρετε ότι ένα τραγούδι που γράφετε είναι ολοκληρωμένο;

Όταν ακούσω την κόρη μου να το τραγουδάει σε άσχετο χρόνο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σε προσωπικό επίπεδο να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Σαν μουσικός, να ταξιδέψω με τον «Περιπλανώμενο» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ποιος είναι ο Χρίστος Μοδέστου

Ο Χρίστος Μοδέστου γεννήθηκε το 1989 στην Λεμεσό της Κύπρου.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος του AIA (Audio Institute of America), διπλωματούχος Μονωδίας, διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής (τμήμα Αχιλλέα Χαλδαιάκη).

Είναι κάτοχος integrated master στη μουσικολογία και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού με τις Ελένη Κυπριανού, Κλειώ Μυτιληναίου, Λένια Ζαφειροπούλου και Αγάθη Λίτσα.

Υπήρξε μέλος της χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, της χορωδίας «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» στην Κύπρο, όπως επίσης και του χορού ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης».

Ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι από το 2004.

Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει και συμμετέχει σε αφιερώματα σε διαφόρους Έλληνες συνθέτες και ποιητές. Γράφει μουσική για το θέατρο και ασχολείται με την μελοποίηση ποιημάτων.

Εμφανίστηκε σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παττίχειο Θέατρο, Θέατρο Ριάλτο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Vienna Musikverein κ.α.).

Το 2013 δημιούργησε το μουσικό ντουέτο "Ίμερος" με την πιανίστα Μαρία Τύμπα.

Την περίοδο 2012-2015 υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ε.Κ.Π.Α. για την καταλογογράφηση των χειρογράφων της συλλογής του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Την περίοδο 2015-2017, διευθύνει την ορχήστρα δωματίου Ποικίλης μουσικής  και τη χορωδία του διδασκαλείου Ελληνικής γλώσσας του Ε.Κ.Π.Α.

Από το 2015 διδάσκει τραγούδι.

Το επίσημο κανάλι του Χρίστου Μοδέστου: https://www.youtube.com/c/ChristosModestou

Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/christos.m.modestou

Instagram: https://www.instagram.com/modecristo/

Μοδέστου Χρίστος
Χρίστος Μοδέστου

εξώφυλλο

 

 

 

Back to top