Χρώμα σε νερό 6: Μεταβατικοί χώροι | Έκθεση υδατογραφίας

Χρώμα σε νερό 6: Μεταβατικοί χώροι - έκθεση σύγχρονης υδατογραφίας

Ο Εικαστικός Επιμελητής και διοργανωτής της σειράς εκθέσεων "Χρώμα σε νερό" Πάρης Καπράλος παρουσιάζει την 6η έκθεση σύγχρονης Ελληνικής υδατογραφίας με διακριτικό τίτλο "Μεταβατικοί χώροι" και θέμα την εικαστική προσέγγιση των τόπων σε διαδικασία αλλαγής από το υπαίθριο στο αστικό, από το χρηστικό στην εγκατάλειψη, από το φυσικό στο τεχνητό, καθώς ο τόπος αφήνεται ως απολογητής των ανθρώπινων πράξεων.

Εγκαίνια στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο) την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022 ώρες 17:00 - 21:00.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, ενώ από τη δεύτερη μέρα μετά τα εγκαίνια θα γίνει διαθέσιμη και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας artgrid.gr.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Αικατερίνη Λαγκούτινα, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νικόλας Γεωργακόπουλος, Βασίλειος Γκούμας, Βασιλική Δευτεραίου, Χριστόδουλος Γιτσούλης, Χρηστούλα Καραγκούνη, Σπύρος Μπέης, Νανά Σεφερλή, Ελένη Τσάμη, Όλγα Μπαρμάζη, Elvis Elpis Georgiadis, Marta Becherini, Αλκιβίαδης Βόσδου, Ανδρέας Μανωλακάκης, Τζένη Γρηγοροπούλου, Φωτεινή Βογιατζή.

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης:

“Το τοπίο στη ζωγραφική δεν διαδραμάτιζε πάντοτε πρωτεύοντα ρόλο. Το τοπίο* υπήρξε φόντο σε μυθολογικά, θρησκευτικά και ιστορικά θέματα, αποτελώντας το πλαίσιο για τις αφηγήσεις τους. Στη σύγχρονη τέχνη όμως η αποτύπωση του τοπίου αφορά κυρίως υπαίθριους ή αστικούς χώρους, ενώ, ενδιάμεσες περιοχές τείνουν να κατακυριαρχούν το ενδιαφέρον στις απεικονίσεις γεννώντας τον όρο “Μεταβατικοί χώροι”.

Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό είναι η αστικοποίηση η οποία ως διαδικασία γεννά μια ιδιαίτερη χωροθεσία, κυρίως στις παρυφές των πόλεων, δημιουργώντας μια δυστοπική περιφέρεια με διάσπαρτα στοιχεία μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου, με έντονα στοιχεία εγκατάλειψης και τα σημάδια του χρόνου να κυριαρχούν.

Παράλληλα η μεταβολή της χρήσης και η εγκατάλειψη περιοχών του ιστορικού κέντρου των πόλεων, η απαξίωση τους με τη μετατροπή τους σε ζώνες κατανάλωσης ή οικιστικές περιοχές που στεγάζουν τους φτωχότερους, δημιουργούν εξίσου μεταβατικούς χώρους, όπως και οι μεγάλες υποδομές: Αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, χώροι σε διαδικασία αλλαγής από υπαίθριο σε αστικό περιβάλλον -η γεωγραφική μετατόπιση αποτελεί καθοριστικό στοιχείο των μεταβατικών χώρων, ενώ το εφήμερο καθεστώς τους -που συχνά τα οδηγεί σε εγκατάλειψη, όταν οι συνθήκες που οδήγησαν στην οικονομική άνθιση τους παρέλθουν- αποτελεί αγαπημένο θέμα στη σύγχρονη εικαστική αποτύπωση, καθώς ο τόπος αφήνεται ως απολογητής συχνά παράλογων ανθρώπινων πράξεων να μιλήσει στο θεατή.

INFO

Ώρες / Μέρες:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 - 18.00, Πέμπτη 12.00 - 19.00, Σάββατο 11:00 - 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος Ελεύθερη.

Instagram

#colorinthewatergr

Facebook

@colorinthewatergr 

Σχετικά με την σειρά εκθέσεων "Χρώμα σε νερό"

Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που έχει στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από την σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/colorinthewatergr

Σχετικά με την ARTgrID

H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών (Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.).

Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών  https://artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α.

Πληροφορίες: https://artgrid.gr

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Πληροφορίες: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης

Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

INFO

Chili Art Gallery

Δημοφώντος 13-15

Θησείο 11851, Αθήνα

ΜΕΤΡΟ M3 ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ / ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ

Τρόλεϊ Νο 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»,

Λεωφορεία ΟΑΣΑ 035, 049, 815 Στάση «Φωταέριο»

Προαστιακός Π2, Π2Α, Π3Β

τηλ.επικ, tel.nr, 210-7292564, 6936755550

www.chiliart.gr, email: marychiliart@gmail.com

Elvis Elpis Georgiadis
Elvis Elpis Georgiadis
Βασίλειος Γκούμας
Βασίλειος Γκούμας
Γιτσούλης Χριστόδουλος
Γιτσούλης Χριστόδουλος
Όλγα Μπαρμάζη
Όλγα Μπαρμάζη
Σπυρος Μπεης
Σπυρος Μπεης
Χρηστούλα Καραγκούνη
Χρηστούλα Καραγκούνη
Ekaterina Lagutina
Ekaterina Lagutina
Back to top