Alcedo Folk Band, Μουσικό Συγκρότημα | Συνέντευξη

Η Alcedo Folk Band ξεσηκώνει και συγκινεί με την πολυπολιτισμική της μουσική που ενώνει λαϊκές παραδόσεις από όλο τον κόσμο με τον σύγχρονο, δικό της ήχο, θυμίζοντάς μας ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα, αλλά δεν έχουν σύνορα.

Οι παραστάσεις τους στο θέατρο Olvio στις 12, 19 και 26 Μαΐου μας έδωσαν την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Από ποια ανάγκη γεννήθηκε η Alcedo Folk Band;

Ένα κοινό όραμα μοιραστήκαμε. Να παίξουμε μια μουσική που να αγγίζει πολλούς πολιτισμούς, διαφορετικά είδη, ποικίλες παραδόσεις. Να συνυπάρχουν σε ένα πρόγραμμα ένα σωρό μουσικές με σεβασμό σε έναν κοινό άξονα: τα πλούσια λαϊκά συναισθήματα που είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους αυτού του κόσμου.

Από πού πηγάζει η αγάπη σας στις παραδοσιακές μουσικές; 

Είναι οι ρίζες. Οι δικές μας και των άλλων που συγκινούν με την αλήθεια και τη διαχρονικότητά τους.

Είναι το ταλέντο ή το περιβάλλον που καθορίζουν περισσότερο την καλλιτεχνική έκφραση;

Ο εσωτερικός πλούτος του καλλιτέχνη που ξεχειλίζει και αναζητά κανάλια για να διασχίσει και να εκφραστεί. Το ταλέντο ίσως και να σου δίνει τα εργαλεία που χρειάζεσαι γι' αυτό και το περιβάλλον σε εμπνέει αλλά ίσως και να σε δυσκολεύει ταυτόχρονα…

Ποιο χαρακτηριστικό στοιχείο της παράδοσης σας αγγίζει;

Νομίζω όλα τα στοιχεία που λειτουργούν και υποστηρίζουν το «μαζί» δηλαδή τη συλλογικότητα των ανθρώπων. Ας πούμε όταν οι άνθρωποι τραγουδούσαν μαζί κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους, όταν τα παιδιά παίζουν μαζί στη γειτονιά, όταν οι γυναίκες κάθονταν στις αυλές και συζητούσαν, όταν μια ομάδα προσφύγων στήνει ένα γλέντι γύρω από μια φωτιά για να ξορκίσει την κακή του περιπέτεια, όταν οι άνθρωποι μαζεύονται και χορεύουν και τραγουδούν για να γιορτάσουν κάτι που συνέβη σε έναν από την κοινότητα ή και σε όλους μαζί, όταν μαζεύονται όλοι σε μια εκκλησία για μια μεγάλη γιορτή ή για να μοιραστούν τον πόνο της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου…

Ποια είναι η μουσική ταυτότητα του συγκροτήματος και πώς διαμορφώθηκε;

Καλύτερα ίσως να πούμε ότι διαμορφώνεται συνεχώς και έτσι πρέπει, για να υπάρχει πορεία και εξέλιξη. Όμως θα έλεγα ότι οι πλούσιες και χαριτωμένες ενορχηστρώσεις του Στέφανου και του Γιάννη, οι επιλογές του υλικού και η δημιουργία νέων συνθέσεων και τραγουδιών, ο ήχος των τριών πνευστών και η δεξιοτεχνία των μουσικών, το φλερτ με το θεατρικό στήσιμο μιας παράστασης που προκύπτει από τη συνεργασία μας με τον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, όλα αυτά συνθέτουν ένα ιδιαίτερο προφίλ και μια πολυδιάστατη ταυτότητα γεμάτη εκπλήξεις για τους θεατές αλλά και εμάς τους ίδιους.

Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές σας από τους Encardia;

Οι Εncardia παίζουν τη μουσική τους έχοντας μια πολύ πλούσια σχέση με τις παραδόσεις και τις μουσικές της Νότιας Ιταλίας που τους εμπνέουν για να φτιάξουν καινούργια και ολόφρεσκα τραγούδια μέσα από τη δική τους αισθητική.

Οι Alcedo ιχνηλατούν διαφορετικές παραδόσεις από τις μουσικές του κόσμου σε πολύ μεγαλύτερη σχέση με τη δική μας, την ελληνική μουσική παράδοση αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της συνύπαρξης όλων των πολύ διαφορετικών στοιχείων σε έναν κοινό καμβά.

Και οι δύο μπάντες παρουσιάζουν τη μουσική τους με λαϊκό τρόπο, δηλαδή με τη συνείδηση ότι παίζουν λαϊκή μουσική που αφορά όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως.

Πώς προέκυψε η folk όπερα που θα ακούσουμε στο θέατρο Olvio;

Αυτό το έργο θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της καραντίνας γράφοντας καινούργια τραγούδια, μουσικές και κείμενο εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και τις «μεταμορφώσεις» του Οβίδιου.

Τώρα όμως τον Μάιο στο θέατρο Όλβιο το πρόγραμμά μας είναι πιο ανοικτό και έχει τον τίτλο «τραγούδια χωρίς σύνορα» και παρουσιάζεται με θεατρικό τρόπο με τη συμμετοχή της ηθοποιού-κειμενογράφου Νατάσας Φαίη Κοσμίδου.

Τι προκλήσεις παρουσιάζει η ενσωμάτωση ενός τόσο μεγάλου ρεπερτορίου όπως το δικό σας που περιλαμβάνει από Μπαχ έως λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια;

Τις ίδιες προκλήσεις που παρουσιάζονται στη σύγχρονη εποχή μας όταν άνθρωποι διαφορετικοί από διάφορες χώρες και πολιτισμούς καλούνται να συμβιώσουν και να δημιουργήσουν μαζί έναν νέο πολυπολιτισμικό κόσμο.

Πώς σας επηρέασε σαν καλλιτέχνες η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια;

Θετικά όσον αφορά τη δημιουργικότητα, αρνητικά όσον αφορά την ανάγκη για τον βιοπορισμό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Άμεσα για το καλοκαίρι ετοιμάζουμε ένα καινούργιο πρότζεκτ με λόγιους και λαϊκούς συνθέτες με καταγωγή τη Σμύρνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (υπουργείο πολιτισμού) και από τον Οκτώβριο θέλουμε να ανεβάσουμε την φολκ όπερα «Το αέναο ταξίδι της Αλκυόνης», όπως αναφέραμε πιο πριν.

Alcedo folk band
Alcedo folk band
Alcedo Folk Band

Η Alcedo Folk Band γεννήθηκε το 2018. Με νέο ήχο και τολμηρές προτάσεις σε γνώριμα και άγνωστα  τραγούδια που προέρχονται από τις λαϊκές μουσικές του κόσμου αλλά και δικές τους νέες συνθέσεις οι έξι μουσικοί και οι τρεις χορευτές των Alcedo επιδιώκουν μια δυναμική παρουσία στην Ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή της world music.

Οι Alcedo έχουν συνεργαστεί ήδη και επί σκηνής με σημαντικούς καλλιτέχνες που συνδυάζουν την Ελληνική και τη world μουσική (Κατερίνα Πολέμη, Λεωνίδας Μπαλάφας, πολυφωνικό γυναικείο σύνολο terra voce, Καίτη Κουλλιά, Κώστας Θωμαΐδης, Αθηνά Χιώτη, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Στέλιος Μάινας, πολυφωνικό σύνολο opus femina κ.ά.).

Οι Alcedo επίσης είναι η μουσική ομάδα που κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε δύο πολύ σημαντικά φεστιβάλ στη γειτονική Αλβανία, το metrosounds και το Kaba 2.0 Festiv.al, μέσα στο χειμώνα του 2019.

Την 13η Οκτωβρίου 2019 παρουσιάζουν επίσημα στην βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την παράσταση «Του κόσμου οι μουσικές για το παιδί» και εγκαινιάζουν έτσι τη δραστηριότητα παραστάσεων για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.

Την 10η Νοεμβρίου 2019 και την 7η Φεβρουαρίου 2021 παρουσιάστηκαν στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Το αλάτι της γης» και απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια, ενώ το Δεύτερο πρόγραμμα ελληνικής ραδιοφωνίας ηχογραφεί και αναμεταδίδει ολόκληρη συναυλία τους στο πλαίσιο της εκπομπής ERT SESSIONS την 26η Οκτωβρίου του 2019.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 συμμετείχαν με το πρωτότυπο έργο τους (folk opera) «Αψηφώντας τους Θεούς - το αέναο ταξίδι της Αλκυόνης» (σκηνοθεσία Κώστα Γάκη) στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (ΟΛΕΠ) του υπουργείου πολιτισμού.

Με μουσικά χρώματα σαν τα φτερά της Αλκυόνης και διαδρομές από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με πτήσεις χαμηλές από τη Θράκη μέχρι την Ιρλανδία και από το Ισραήλ μέχρι τα Βαλκάνια, ακόμα κι εκεί που η Οθωμανική Λόνγκα συναντά τις καντάτες του Mεσαίωνα και της Αναγέννησης κι άλλοτε συνθέτοντας ιστορίες με φόντο την ελληνική μυθολογία, οι Alcedo θα είναι εκεί για να μας πουν ότι οι μουσικές έχουν πατρίδα, αλλά δεν έχουν σύνορα.

Πυρήνα του μουσικού ύφους της Μπάντας αποτελεί ο συνδυασμός των τριών πνευστών (φλάουτο-φαγκότο-τούμπα) που συνομιλούν με τα υπόλοιπα όργανα σε πολύ ευφάνταστες ενορχηστρώσεις, αναζητώντας πάντα τον προσωπικό ήχο της ομάδας, ήχο σημερινό με επιρροές από διάφορα και ποικίλα μουσικά ρεύματα και «folk» χαρακτήρα από τα τοπικά ιδιώματα της πατρίδας μας και των «μουσικών του κόσμου».

 

 

Back to top