Αντώνης Τσακίρης, γλύπτης | Ιανός

Αντώνης Τσακίρης

«ΙΑΝΟΣ»

Κριτική του Μάνου Αναστασιάδη

Ο Μάνος Αναστασιάδης φωτογραφίζει τον γλύπτη Αντώνη Τσακίρη και παρουσιάζει το έργο του "Ιανός".

"Ο ρωμαϊκός θεός Ιανός είχε στη μορφή του δυο αντίθετα προσωπεία. Το ένα κοιτούσε μπροστά στο μέλλον και το άλλο πίσω στο παρελθόν. Γι’ αυτό και εθεωρείτο σύμβολο αλλαγής του χρόνου.

Αναφέρεται ότι οι Ρωμαίοι τον θεό αυτό τον πήραν από τους Ετρούσκους, άλλες πηγές όμως λένε ότι ήταν αρχαίος ελληνικός θεός από τη Θεσσαλία. Σημασία έχει ότι ο πανάρχαιος συμβολισμός του παραπέμπει ακόμη στις έννοιες καλός και κακός, καθώς και στα αντίθετα πόλεμος και ειρήνη, γήρας και νεότητα, ήλιος και σελήνη. Στην περίπτωση αυτή το ένα προσωπείο είναι γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο.

Ο γλύπτης Αντώνης Τσακίρης στο ομότιτλο αυτό πολυσυνθετικό του έργο παίζει, κατά την άποψή μου, και με άλλες συμβολικές διαστάσεις πιο σύγχρονες και πιο προσωπικές, που κυμαίνονται από τη τωρινή συμβολική έννοια της «εποχής των μασκοφόρων», ως τη διαχρονική ανθρώπινη υποκρισία. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι αρέσκονται να φορούν μάσκες-προσωπεία, για να κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο και τα αληθινά τους συναισθήματα.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύνθεση αυτή παρουσιάζει η συνδυαστική κυκλική διάσταση της ταυτόχρονης αλληλεπίδρασης των μασκών, σαν σε παράσταση μιας μικροκοινωνίας ανθρώπων-μασκοφόρων. Εδώ το δίχως άλλο πλανάται διάχυτη η ιδέα της πραγματικής κοινωνίας στην οποία παραπέμπει.

Αισθάνθηκα την ανάγκη να φωτογραφίσω το δημιουργό-γλύπτη Αντώνη Τσακίρη ανάμεσα σ’ αυτές τις μορφές του. Έτσι είχα την αίσθηση ότι η μορφή του την ολοκληρώνει, τους προσθέτει περισσότερη δύναμη, έκφραση, συμβολισμό και μεγαλύτερη αλήθεια.

Η παρουσίαση του έργου έγινε σε εικαστική έκθεση στο Κατάλυμα της Γαλλίας της οδού Ιπποτών, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων 2021".

 

Μάνος Αναστασιάδης

Zωγράφος και εικαστικός δημιουργός, δάσκαλος τέχνης, διδάκτωρ ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντώνης Τσακίρης

Ο Αντώνης Τσακίρης γεννήθηκε στον Αρχάγγελο. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

Έχει εκθέσει έργα του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα,  Ύδρα, Δελφοί, Κατερίνη, καθώς και στην Πινακοθήκη Πιερίδη στη Λευκωσία.

Πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην γκαλερί "Ώρα" στην Αθήνα.

Έργα του βρίσκονται στο Ίδρυμα Λεβέντη και σε άλλες ατομικές συλλογές.

Τσακίρης Ιανός

Φωτογραφίες Μάνος Αναστασιάδης

 

 

 

Back to top