Άρης Γραικούσης, Πιανίστας | Συνέντευξη

Ο Άρης Γραικούσης μεγάλωσε σε περιβάλλον που πυροδότησε την αγάπη του για τη μουσική, παίρνοντας τα πρώτα ερεθίσματα από την πιανίστα μητέρα του. Ακολουθώντας την κλίση του αφοσιώθηκε στη μουσική που, όπως μας λέει, είναι κάτι που γεμίζει την ύπαρξή του.

Το ρεσιτάλ πιάνου "Η κλασική Βιέννη του 18ου αιώνα" με έργα των W. A. Mozart, J. Haydn και L. V. Beethoven που θα δώσει στις 8 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από τους λάτρεις της κλασικής μουσικής.

Αυτό το ρεσιτάλ μας έδωσε και την ευκαιρία μίας πολύ ενδιαφέρουσας συνομιλίας με τον διακεκριμένο πιανίστα.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η μουσική για μένα είναι έκφραση, ανάταση, αναπνοή, ελευθερία, έρωτας…

Όλα τα μεγάλα έργα είναι γεμάτα φως, αντιθέσεις, μεταπτώσεις αλλά και χρώμα. Η μουσική τρέφει τον πνευματικό μου κόσμο και γεμίζει την ύπαρξή μου.

Πώς διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική σας πορεία;

Η πορεία ενός καλλιτέχνη απαιτεί κόπο, υπομονή και πίστη στο δημιουργικό του έργο. Από μικρός έχτισα με αγάπη και επιμονή την πορεία μου με σπουδές, μελέτη, ερμηνείες και ακόμα συνεχίζω.

Το ταλέντο ή οι επιλογές καθορίζουν την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη;

Είναι σίγουρα πολύ μεγάλο προσόν το χάρισμα για όποιον ασχολείται με τις τέχνες. Μπορεί αμέσως να ξεχωρίσει το ταλέντο από μικρή ηλικία και να δώσει ώθηση στην εξέλιξη της πορείας ενός καλλιτέχνη.

Χρειάζεται όμως σωστή εκπαίδευση και πειθαρχία, σε συνδυασμό με επιλογές που να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Υπήρξαν άνθρωποι ή γεγονότα που σας έχουν βαθιά επηρεάσει;

Σίγουρα στην έως τώρα πορεία μου έχουν υπάρξει καταστάσεις, άνθρωποι και στιγμές που επηρέασαν την εξέλιξή μου.

Το ίδιο μου το σπίτι από την παιδική μου ηλικία, ηχούσε από τις μελωδίες του πιάνου από την μητέρα μου, καθηγήτριας του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Οι μετέπειτα καθηγητές μου, καθώς και κάποιες θετικές συγκυρίες στο διάστημα των σπουδών μου στην Γερμανία, στιγμάτισαν και βοήθησαν στην εξέλιξή μου μέχρι και σήμερα.

Τι θα ακούσουμε στο νέο σας ρεσιτάλ «Η κλασική Βιέννη του 18ου αιώνα»;

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου παρουσιάζω ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στην πρώτη Βιεννέζικη σχολή που αποδίδεται σε τρεις συνθέτες της κλασικής περιόδου στα τέλη του 18ου αιώνα, τους W. A. Mozart, J. Haydn & L. V. Beethoven. Θα ακούσετε επιλεγμένα έργα των σπουδαίων και σημαντικών αυτών συνθετών.

Έχετε μία σταθερή καλλιτεχνική συνεργασία με το «Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. Μ. Θεοχαράκη». Επηρεάζει το περιβάλλον και η ατμόσφαιρα την απόδοση των καλλιτεχνών;

Η ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη αγκαλιάζει τον θεατή, τον ερμηνευτή και την μουσική. Η επικοινωνία μέσα από την μουσική είναι άμεση και συμπυκνωμένη. Είναι σίγουρο ότι, οι συχνές εμφανίσεις σ’ έναν χώρο, δημιουργούν στον καλλιτέχνη όμορφο και οικείο συναίσθημα.

Πώς ανταποκρίνεται το ελληνικό κοινό στην κλασική μουσική;

Το κοινό τόσο στον Ελληνικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, δεν διαφέρει πολύ. Η εποχή έχει αλλάξει παγκοσμίως. Πάντως το κοινό στον σύγχρονο πολιτισμό μας, δείχνει σεβασμό και συμμετέχει στην διαδικασία μίας συναυλίας. Μπορώ να πω, πως υπάρχει μεγάλη μερίδα κόσμου που αγαπάει και παρακολουθεί την κλασική μουσική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ήδη πολλές επόμενες εμφανίσεις είναι κανονισμένες μέχρι το Πάσχα του 2023. Δύο ακόμα νέα προγράμματα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αλλά και σε άλλους χώρους που θα ανακοινωθούν σύντομα. Πολλές νέες ιδέες και συνεργασίες έρχονται!

ARIS GRAIKOUSHS

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου - τάξη Ρ. Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της  Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg με τον καθηγητή J.Paratore.

Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M.Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J.E. Bavouzet, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom/MasterofMusic) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer.

Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου (P.B.Scoda, B.Berthold, Duo Ganev, J.Mounieur, κ.α.). Εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας του Detmold και στην Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία στις πόλεις Detmold (ConcertHall και Brahms-Saal της ακαδημίας), Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και στην MaritinSaal), Bielefeld,Wittmund,Paderborn, Essen, Dortmundκαθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» στο Gdansk.

Στην Ελλάδα, εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης,  στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ), στο Φεστιβάλ Χανίων,  στο Φεστιβάλ Σύμης, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό Μουσείο Ύδρας, στην «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Επιγραφικό μουσείο,  καθώς και σε άλλες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό  της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνική Πειραματική Oρχήστρα Rεθύμνου και την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold.

Μεγάλη επιτυχία είχαν τα ρεσιτάλ του «Μουσικοί Συσχετισμοί», όπου απέσπασε πολύ θερμές κριτικές στο Διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Γερμανία, ”Polonaises & Nocturnes”του F.Chopin,L.V. Beethoven “Στη Βασιλεία του Ντο» και οι «ρώσικες εικόνες» και «Freferic ChopinTristesse» που δόθηκαν στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη.

Έδωσε ρεσιτάλ στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους και τον εκδότη της εφημερίδας «Ηχω» για τα τρία χρόνια Πανελλαδικής της κυκλοφορίας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών  στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.                                                                                     

Έχει πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων, του παραρτήματος του Ελληνικού ωδείου της Κω και του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς. Συνεργάστηκε με την ηθοποιό–σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία».

Το καλοκαίρι του 2020 σε συνεργασία με την ηθοποιό σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού, παρουσίασαν με επιτυχία την μουσικό-θεατρική παράσταση «Η σπείρα του Έρωτα». Η παράσταση παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο μονής Δαφνίου και σε διάφορα ανοιχτά θέατρα στην Αθήνα, την περιφέρεια και τον χειμώνα του 2021 στο θέατρο «Αλκμήνη».

Έχει συνεργαστεί με λυρικούς τραγουδιστές σε συναυλίες με ρεπερτόριο από opera, lied, tangos, jazz και Έλληνες συνθέτες. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και από το 2015 διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

 
Back to top