“Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη” | Προβολή ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη», σε σενάριο-σκηνοθεσία Μάρκου Γκαστίν (Marco Gastine) - Σούλας Δρακοπούλου και μουσική Νίκου Κυπουργού παρουσιάζει ο Όμιλος Cine-Εκπαίδευση την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι σκηνοθέτες χρησιμοποιώντας ως μοναδικό υλικό ταινίες μυθοπλασίας, φιλοδοξούν να περιγράψουν τη διαδρομή μιας πόλης, που για άλλους σε κάποιες γωνιές της εξακολουθεί να ζει και για άλλους έχει τελείως εξαφανιστεί.

Η ταινία

Οι διαφορετικοί ήρωες των ταινιών, από τις οποίες αντλεί το υλικό της η ταινία, περιγράφουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την Αθήνα έτσι όπως καθημερινά τη ζουν: ο πρωτευουσιάνος, ο επαρχιώτης, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές.

Τους ρόλους ερμηνεύουν γνωστοί, σε όλους μας καταξιωμένοι ηθοποιοί. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο για την διαδρομή και ιστορία του παλαιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Γράφουν σε σχετικό κείμενό τους, ανάμεσα σε άλλα, σε αθηναϊκή εφημερίδα με αφορμή την ταινία τους οι σκηνοθέτες:

«Η εικόνα της Αθήνας στον ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του 1950 και του 1960 εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που συντελούνται στην πόλη.

Κατά την πρώτη αυτή περίοδο της ανασυγκρότησης η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών αυξάνεται διαρκώς και στο τέλος της εικοσαετίας ο ελληνικός κινηματογράφος θα είναι μια ανθηρή βιομηχανία.

Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ανυπαρξία κατάλληλων στούντιο κάνει τους δρόμους της Αθήνας, με το λαμπρό φως της Αττικής, εξαιρετικά κατάλληλο ντεκόρ για τα εξωτερικά γυρίσματα των ταινιών. Έτσι ο κινηματογράφος γίνεται ένας ακούσιος και, κάποιες φορές εκούσιος, μάρτυρας της ίδιας της πόλης…»

Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο ίδιος ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Μάρκος Γκαστίν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο και διδάσκει στα εργαστήρια  του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Μ.Ι.Κ.) που πραγματοποιούνται στο νησί από τις 15-23 Οκτωβρίου και θα συνομιλήσει με το κοινό.

O σκηνοθέτης

Ο Μάρκος Γκαστίν (Marco Gastine) είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι και από το 1978 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα.

Μετά από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, Minimal Films, που ανέλαβε την παραγωγή όλων σχεδόν των ταινιών του από τότε και μερικών από τις ταινίες των πιο ταλαντούχων Ελλήνων ντοκιμαντεριστών καθώς και συμπαραγωγές με το εξωτερικό.

Διδάσκει ντοκιμαντέρ σε διεθνή σεμινάρια (Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου-M.F.I., Story Doc) και παραγωγή στη Σχολή Σταυράκου. Είναι ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Το έργο του συμπεριλαμβάνει ως επί τον πλείστον δημιουργικά ντοκιμαντέρ με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως «Μέχρι τη θάλασσα», (2019), «Θέμις» (2008), «Μασσαλία, Μακρινή Κόρη» (2004) τα οποία έχουν προβληθεί και στη Ρόδο σε αντίστοιχα αφιερώματα του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη.

Η προβολή γίνεται με την υποστήριξη του Δ.Ο.Π.Α.Ρ., του MFI και της Προξενικής Αρχής της Γαλλίας στη Ρόδο. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το πολιτιστικό περιοδικό ΛΩΤΟΣ και το πολιτιστικό ραδιόφωνο Λυχνάρι 91,4 fm.

 

 

 

 

 

 

Back to top