Διήμερο προβολών στο Ρόδον | Όμιλος Cine-Εκπαίδευση

Παρουσίαση οπτικοακουστικής κινηματογραφικής δημιουργίας Ροδίων καλλιτεχνών

Διήμερο προβολών

Το 2ήμερο εκδηλώσεων του Ομίλου CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό, είναι ενταγμένο στον καταξιωμένο ετήσιο θεσμό του Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων

Έχει ως στόχο να προβάλλει να αναδείξει και να επικοινωνήσει την καλλιτεχνική δημιουργία στον οπτικοακουστικό και κινηματογραφικό τομέα των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο, αλλά και μεμονωμένων δημιουργών, καθώς και τις καλλιτεχνικές παραγωγές της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από το πλήθος της πλούσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνευσμένης από τα ποικίλα ερεθίσματα του σχολικού περιβάλλοντος, καθώς και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων του χθες και του σήμερα στη Ρόδο και ευρύτερα στις νησιωτικές περιοχές της Δωδεκανήσου, στο φετινό πρόγραμμα επιλέγεται να  προβληθεί στο διήμερο 4 και 5 Οκτωβρίου 2023 το παρακάτω καλλιτεχνικό έργο:

Πρόγραμμα

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Α- Αφιέρωμα στην καλλιτεχνική δημιουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας του  Γυμνασίου-Λυκειακές Τάξεις Χάλκης «Σωκράτης Φανουράκης».

Θα προβληθούν 2 βραβευμένα  ντοκιμαντέρ  μικρού μήκους με θεματολογία την κοινωνική ζωή στο όμορφο νησί της Χάλκης του χθες και του σήμερα, καθώς και ένα 3λεπτο φιλμάκι, έμπνευση και δημιουργία των μαθητών και μαθητριών του σχολείου αφιερωμένο στην μνήμη του δολοφονημένου  Άλκη Καμπανού. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω προβολές:  

  • «Γυναίκες της Χάλκης», 2022: Ταινία μικρού μήκους διάρκειας 10΄, η οποία αναφέρεται στον δυναμισμό και την προσφορά της Χαλκίτισσας γυναίκας, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου.
  • «Αλιμνιά», 2023: Στο ντοκιμαντέρ οι τελευταίοι κάτοικοι του νησιού αφηγούνται τα δύσκολα χρόνια της επιβίωσης στο μικρό νησί της Αλιμνιάς, πριν εγκαταλειφθεί πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του ᾿60. Μέσα από τις αφηγήσεις κατοίκων του νησιού της Χάλκης αναδύονται με συγκινητικό τρόπο εικόνες από το μακρινό παρελθόν της Αλιμνιάς.

Και τα 2 ντοκιμαντέρ κατέλαβαν την 1η θέση στην κατηγορία «ντοκιμαντέρ Λυκείων» στον ετήσιο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «CINEμάθεια».

Βασικοί συντελεστές της κινηματογραφικής δημιουργίας είναι ο Ρόδιος εκπαιδευτικός Νίκος Τσατταλιός ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, που υπηρέτησε ως διευθυντής στη σχολική μονάδα της Χάλκης την τελευταία 4ετία, εκπαιδευτικοί του σχολείου, αλλά και άλλα πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου και της τοπικής κοινωνίας.

Οι δράσεις αυτές, σύμφωνα με τους συντελεστές, προάγουν τον πολιτισμό και τις τέχνες στο σχολικό περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες της άγονης γραμμής να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να καλλιεργήσουν τις ψυχοπνευματικές τους δυνάμεις, τη φαντασία, την  κριτική σκέψη, να εκφραστούν, να συνεργαστούν και να απολαύσουν τη χαρά της δημιουργίας.

Όπως σημειώνεται, ανάμεσα σε άλλα, σε σχετικό κείμενο του σχολείου, «Διαμέσου της εμπλοκής των μαθητών-τριών σε κινηματογραφικές δημιουργίες, τα παιδιά μυούνται στον ψηφιακό εγγραμματισμό, αναπτύσσουν  κριτική στάση απέναντι στα μηνύματα και από καταναλωτές μετατρέπονται σε μελετητές-ερευνητές, αξιοποιώντας όλα  τα σύγχρονα εργαλεία».

  • «Για τον Άλκη»: 2022, 3΄12΄΄ Ένα συγκινητικό βίντεο δημιουργία των μαθητών και μαθητριών του σχολείου της Χάλκης, στη μνήμη του Άλκη Καμπανού.

Β- « Μια ιδέα είμαστε», ντοκιμαντέρ παρατήρησης διάρκειας 35΄, το οποίο αναφέρεται στη ζωή μιας οικογένειας του σήμερα, με ματιές στο χθες, στην Κάλυμνο.

Ένα ζευγάρι υπερηλίκων έρχονται αντιμέτωποι με τις ανατροπές που φέρνει στη ζωή τους η πανδημική κρίση. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ετοιμάζονται μαζί με την πολύτεκνη οικογένεια τους, να περάσουν ένα αλλιώτικο Πάσχα.

Η ασυνήθιστη αυτή κατάσταση φέρνει στην επιφάνεια ανησυχίες, προβληματισμούς και αναζητήσεις, πάνω στο έδαφος των οποίων ξεδιπλώνονται οι αντιφάσεις μιας ελληνικής πραγματικότητας που αλλάζει ραγδαία.

Δημιουργός η Ροδίτισσα, με καταγωγή από την Κάλυμνο, Εμμανουέλα Σαρούκου, πτυχιούχος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Γ- Cine-ιστορίες: Οπτικοακουστικό ντοκουμέντο διάρκειας 15΄. Αναφέρεται στη διαδρομή της κινηματογραφικής δημιουργίας με τις ποικίλες cine-δράσεις στη Ρόδο από τη μεταπολίτευση έως σήμερα (διεθνές φεστιβάλ ecofilms, κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις», πρόγραμμα cine-science του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα cine-απόπειρα, κινηματογραφικό εργαστήρι cine-chevalier, ποικίλες δράσεις Ομίλου CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ κ.ά.).

Δημιουργός ο Λευτέρης Γκοτζογιάννης, ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, πολύτιμος συνεργάτης του Ομίλου CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και πολλών άλλων πολιτιστικών φορέων, o οποίος συνδράμει πάντα με προθυμία στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την υποστήριξη των ποικίλων εκδηλώσεών τους.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Προβολή της ταινίας τεκμηρίωσης: «Παρὰ τοῦ ἐν ἁγιογράφοις ἐλαχίστου»: Ο Φώτης Κόντογλου και ο Ευαγγελισμός της Ρόδου. Η ταινία προβλήθηκε με επιτυχία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Παραγωγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμ. & Μ. Σταματίου και η κινηματογραφική του ομάδα «Ciné Chevalier».

Συντελεστές της ταινίας:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Τζεδάκης, Ραφαηλία Γιακουμή, Δημήτρης Κόκκινος

ΜΟΥΣΙΚΗ: Σάββας Καραντζιάς

ΜΟΝΤΑΖ: Ραφαηλία Γιακουμή

ΑΦΗΓΗΣΗ: Κωστής Σαββιδάκης, Γιάννης Αποκούραστος, Κωνσταντίνος Χαρτοφύλης

INFO

Θερινό κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ

Ώρα προσέλευσης 19:30

Ώρα προβολών: 20:00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

 

 

Back to top