Γραικούσης Άρης, Πιανίστας | Συνέντευξη

Συνεπής στις καλλιτεχνικές του επιλογές, ο Άρης Γραικούσης ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη το ρεσιτάλ "Γερμανικός Ρομαντισμός". Είχαμε έτσι την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για μία ακόμα φορά με τον σπουδαίο πιανίστα.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Τι θα ακούσουμε στο νέο σας ρεσιτάλ «Γερμανικός Ρομαντισμός»;

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζω ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε Γερμανούς συνθέτες, αντιπροσώπους του κινήματος του ρομαντισμού που άνθισε στα τέλη του 18ου αιώνα. Από τους συνθέτες αυτούς επέλεξα έργα των Μπραμς, Μέντελσον και Σούμαν.

Τι είναι αυτό που κάνει τον καθένα από τους τρεις αυτούς συνθέτες σημαντικούς; 

Είναι τρεις σπουδαίοι συνθέτες, από τους πιο δημοφιλείς της ρομαντικής περιόδου, που άφησαν μεγάλο συνθετικό έργο.

Ο Μέντελσον διακρίνεται από τις συντηρητικές προτιμήσεις που τον διαχώρισαν όμως από άλλους συνθέτες της εποχής του, όπως τον Λιστ ή τον Βάγκνερ. 

Ο Μπραμς έχει μέσα στη μουσική του έντονα λυρικά και δραματικά στοιχεία, με ιδιαίτερες αρμονίες που τον ξεχωρίζουν. 

Ο Σούμαν χαρακτηρίζεται από λυρισμό, με εσωτερική διάθεση και έντονα φανερό τον ψυχικό του κόσμο στα έργα του, αλλά και με δεξιοτεχνικές δυσκολίες. Και οι τρεις τους άφησαν σπουδαία πιανιστική κληρονομιά!

Πώς επιλέξατε τα συγκεκριμένα έργα για το ρεσιτάλ;

Σκέφτηκα να περιλάβω στο πρόγραμμα ένα έργο του κάθε συνθέτη. Θα ακούσετε από τα πολλά Ιντερμέδια που έχει συνθέσει ο Μπράμς, τα τρία έργ. 117, ένα έργο που αγαπώ πολύ.

Του Μέντελσον θα ερμηνεύσω τις «Σοβαρές παραλλαγές» έργ. 54. Θεωρώ ότι είναι ίσως το σημαντικότερο έργο του συνθέτη για σόλο πιάνο.

Τέλος ένα μεγάλο έργο του Σούμαν το «Καρναβάλι» εργ. 9. Περιλαμβάνει 21 μικρά κομμάτια και θεωρείται σημαντικό έργο της πιανιστικής φιλολογίας.

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;

Νομίζω και τα δύο! Σίγουρα το να γεννηθείς καλλιτέχνης σημαίνει ότι υπάρχει ταλέντο, ή έντονη αγάπη για τις τέχνες από πολύ μικρή ηλικία. Όμως ο καλλιτέχνης τελικά γίνεται, μέσα από την σπουδή, τις ατελείωτες ώρες μελέτης και συνεχούς εξέλιξης…

Τι σας εμπνέει στην κλασική μουσική;

Η κλασική μουσική είναι η ζωή μου, ο αέρας που αναπνέω και τα έργα έχουν απίστευτο Φως… 

Τα κλασικά έργα έχουν ποικίλα συναισθήματα και χρώματα που, είτε τα ερμηνεύεις, είτε τα ακούς, είναι πηγή έμπνευσης, έκφρασης κι ανάτασης!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχουν ήδη κάποιες κλεισμένες ημερομηνίες για ρεσιτάλ την επόμενη σεζόν. Το καλοκαίρι υπάρχουν προτάσεις και νέα σχέδια που θ’ ανακοινωθούν σύντομα!

ΑΡΗΣ ΓΡΑΚΟΥΣΗΣ
Άρης Γραικούσης

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου - τάξη Ρ. Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της  Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg με τον καθηγητή J. Paratore.

Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M. Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J.E. Bavouzet, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom/MasterofMusic) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer.

Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου (P.B.Scoda, B.Berthold, Duo Ganev, J.Mounieur, κ.α.). Εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας του Detmold και στην Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία στις πόλεις Detmold (ConcertHall και Brahms-Saal της ακαδημίας), Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και στην MaritinSaal), Bielefeld, Wittmund, Paderborn, Essen, Dortmund καθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» στο Gdansk.

Στην Ελλάδα, εδώ και 25 χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης,  στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ), στο Φεστιβάλ Χανίων,  στο Φεστιβάλ Σύμης, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό Μουσείο Ύδρας, στην «Αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Επιγραφικό μουσείο,  καθώς και σε άλλες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό  της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνική Πειραματική Oρχήστρα Rεθύμνου και την ορχήστρα δωματίου της Ακαδημίας του Detmold.

Μεγάλη επιτυχία είχαν τα ρεσιτάλ του «Μουσικοί Συσχετισμοί», όπου απέσπασε πολύ θερμές κριτικές στο Διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Γερμανία, ”Polonaises & Nocturnes”του F.Chopin,L.V. Beethoven “Στη Βασιλεία του Ντο» και οι «ρώσικες εικόνες» και «Freferic ChopinTristesse» που δόθηκαν στο Ίδρυμα Β.& Μ. Θεοχαράκη.

Έδωσε ρεσιτάλ στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου του απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες για την καλλιτεχνική του παρουσία, από τον διευθυντή της Μεγάλης του Γένους και τον εκδότη της εφημερίδας «Ηχω» για τα τρία χρόνια Πανελλαδικής της κυκλοφορίας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών  στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2018, έπαιξε προς τιμήν του τιμώμενου (Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας) Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.                                                                                     

Έχει πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο πιάνου σε σπουδαστές όλων των επιπέδων, του παραρτήματος του Ελληνικού ωδείου της Κω και του Τροφώνιου Ωδείου Λιβαδειάς. Συνεργάστηκε με την ηθοποιό–σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου όπου παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία».

Το καλοκαίρι του 2020 σε συνεργασία με την ηθοποιό σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού, παρουσίασαν με επιτυχία την μουσικό-θεατρική παράσταση «Η σπείρα του Έρωτα». Η παράσταση παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο μονής Δαφνίου και σε διάφορα ανοιχτά θέατρα στην Αθήνα, την περιφέρεια και τον χειμώνα του 2021 στο θέατρο «Αλκμήνη».

Έχει συνεργαστεί με λυρικούς τραγουδιστές σε συναυλίες με ρεπερτόριο από opera, lied, tangos, jazz και Έλληνες συνθέτες. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και από το 2015 διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

 

 

 

Back to top