Κατερίνα Τσιρίδου, Τραγουδίστρια, Συγγραφέας | Συνέντευξη

Συναντήσαμε την Κατερίνα Τσιρίδου με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου Μαρίκα Νίνου - Ευαγγελία Αταμιάν "Σαν άστρο εβασίλεψα" (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική) που έγραψε μαζί με τον Τάσο Κακλαμάνη, αποτίοντας φόρο τιμής στην μεγάλη ρεμπέτισσα.

Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στην πολυτάραχη ζωή και την έντονη προσωπικότητα της Μαρίκας Νίνου με πλούσιο πρωτογενές υλικό, φωτογραφίες, ντοκουμέντα και συνεντεύξεις όσων την γνώρισαν από κοντά.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 5 Απριλίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα. Το βιβλίο παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας και αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, ενώ συμμετείχαν οι μουσικοί Νίκος Πρωτόπαπας, Θοδωρής και Αντώνης Ξηντάρης, Αλέξανδρος Βαρανάκης και τραγούδησαν η Ιουλία Καραπατάκη, Αφεντούλα Ραζέλη και Μαρία Φασουλάκη.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Κυρία Τσιρίδου, πώς αποφασίσατε να γράψετε για τη ζωή της Μαρίκας Νίνου;

Η Μαρίκα Νίνου ήταν και θα είναι η σπουδαιότερη λαϊκή φωνή που πέρασε από την Ελλάδα. Από μικρό παιδί με συνεπήρε η φωνή της και ακόμα με ανατριχιάζει ή με κάνει να δακρύζω! Η απόφαση πάρθηκε αυθόρμητα, σαν ένα χρέος βουβό απέναντί της.

Πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου;

Η ολοκλήρωση του βιβλίου μας πήρε περίπου 3 χρόνια. Ήταν ένας μαγικός περίπατος!

Πώς αρχίσατε να ξετυλίγετε την ιστορία της ζωής της;

Την ιστορία της ζωής της την προσεγγίσαμε από πολλές πλευρές, την σχέση της με τους μουσικούς, τους φίλους την οικογένεια! Ξεκινήσαμε όμως από την Αρμενική της καταγωγή.

Τι καινούργιο για τη Μαρίκα Νίνου θα μάθουμε διαβάζοντας το βιβλίο σας;  

Στο βιβλίο μας διορθώνονται πολλές ανακρίβειες που έχουν γραφτεί κατά καιρούς. Είναι παράλληλα και ένα χρονογράφημα όλης της εποχής και της ζωής της με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες! Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα διαβάσετε στο βιβλίο!

Ποια ήταν η αίσθηση που είχατε γι’ αυτήν όταν ολοκληρώσατε τις συνεντεύξεις και τη συλλογή αυτού του τόσο πλούσιου υλικού;

Εγώ επειδή έγραψα τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο, βίωνα τα πάθη, τις επιτυχίες και τον πόνο της με μεγάλη ένταση. Πρόκειται για μια σπουδαία προσωπικότητα που άλλαξε την εικόνα του λαϊκού μας τραγουδιού.

Με ποιους τρόπους νομίζετε ότι επηρέασε τη Μαρίκα Νίνου η αρμένικη καταγωγή της;

Η Μαρίκα αν και στην αρχή της καριέρας της έκρυβε ότι ήταν Αρμένισσα, μέσα της πάντα αγαπούσε αυτήν της την καταγωγή. Άλλωστε από μικρή έψελνε σε Αρμένικη εκκλησία. Στο τραγούδισμά της μέσω αυτής της καταγωγής, πέρασε ένα γλυκό παράπονο και μια αισιόδοξη μελαγχολία, όπως υπαγορεύουν οι αρμένικες μελωδίες!

Πού πιστεύετε ότι οφειλόταν η εκπληκτική της επιτυχία;

Η επιτυχία της οφείλεται στην μοναδική καθαρή και κουρδισμένη φωνή της, στο αστείρευτο μπρίο της και στον δυναμικό χαρακτήρα της!

Γεννιέται ή γίνεται ο καλλιτέχνης;

Σίγουρα βοηθάει να έχεις καλή πρώτη ύλη μα χωρίς προσπάθεια μελέτη και εμπειρίες δεν υπάρχει επιτυχία.

Το ταλέντο ή οι επιλογές καθορίζουν την εξέλιξή μας;

Το ταλέντο είναι η πρώτη ώθηση, η καλή βάση, από εκεί και πέρα απαιτείται σκληρή δουλειά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Για το φετινό καλοκαίρι σχεδιάζω περιοδείες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό πρεσβεύοντας το ρεμπέτικο τραγούδι. Ετοιμάζουμε παρουσιάσεις του βιβλίου μας σε όλη την Ελλάδα!

Επίσης ένα cd για την Μαρίκα Νίνου θα κυκλοφορήσει σύντομα!

Ποια είναι η Κατερίνα Τσιρίδου

Η Κατερίνα Τσιρίδου γεννήθηκε στην Καρδίτσα, σπούδασε βρεφονηπιοκόμος και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Θεωρείται πλέον μία από τις καλύτερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού της γενιάς της.

Έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η δουλειά της έχει επιρροές από την παγκόσμια ethnic μουσική σκηνή και πολλές φορές έχει πειραματιστεί με μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια συναυλιών αλλά και σεμιναρίων, παρουσιάζοντας το ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι.

Από το 2013 έως το 2016 ήταν μουσική παραγωγός στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ertopen, παρουσιάζοντας μια εκπομπή για το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Έχει στο ενεργητικό της τέσσερα προσωπικά cd και πολλές συμμετοχές. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη σύνθεση και τη στιχουργική.

Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Η πρώτη της απόπειρα σε πεζό λόγο έγινε με το βιβλίο «Επαγγελματίας… χοντρή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

 

Εξώφυλλο Μαρίκα Νίνου

Back to top