Όμιλος Cine-Eκπαίδευση | Επιτυχημένο διήμερο προβολών

Επιτυχημένο το διήμερο προβολών από τον Όμιλο Cine-Εκπαίδευση

Μαθητές όλων των βαθμίδων παρουσίασαν την καλλιτεχνική τους δημιουργία στο Ρόδον και τιμητική εκδήλωση  για έναν γνήσιο καλλιτέχνη της ζωής, της μουσικής και της θάλασσας, τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιώργο Πούλο.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο κινηματογραφικών προβολών που πραγματοποίησε ο «Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» στο Θερινό Κινηματοθέατρο «ΡΟΔΟΝ» την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 ως κατακλείδα και στο πλαίσιο τού 6ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, που φέτος ήταν αφιερωμένο στον Ηλία Κόλλια.

Την Τετάρτη 21-09, οι εκπαιδευτικοί Θεώνη Χαντζιάρα και Γρηγόρης Τσιόγκας πρόβαλαν την ταινία τους: «Με την αλμύρα της ζωής παρέα», ταινία αφιερωμένη στον μουσικό και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, τον Ικαριώτη Γιώργο Πούλο, ο οποίος ζει και δημιουργεί εδώ και 30 περίπου χρόνια στη Ρόδο.

Η βραδιά δροσερή συγκέντρωσε πλήθος ντόπιων μουσικών και καλλιτεχνών. Η ταινία των: Θεώνη Χαντζιάρα και Γρηγόρη Τσιόγκα είχε προβληθεί στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», στο Καστελόριζο τον Αύγουστο του 2017 και τιμήθηκε με ειδικό βραβείο.

Με σεβασμό και έμπνευση οι δύο εκπαιδευτικοί και μέλη του Ομίλου μας συνέθεσαν και σκηνοθέτησαν με εύστοχο και αριστουργηματικό μοντάζ ένα πλούσιο υλικό από την πολύπαθη και πολυτάλαντη ζωή και το έργο τού Γιώργου Πούλου, αξιοποιώντας  και τις οδηγίες του κινηματογραφιστή – συντονιστή του Cine-Chevalier και αντιπροέδρου τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση, του δικηγόρου Γιώργου Τζεδάκη.

Με την φυσική σεμνότητα και ανθρωπιά που τον διακρίνει, ο ίδιος ο μουσουργός ο Γιώργος Πούλος συγκινημένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προβολή της ταινίας.

Μετά το πέρας της προβολής το κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει εξαίσιες μελωδίες, από τον Γιώργο Πούλο και την ορχήστρα του μαζί με φίλους του μουσικούς και τραγουδοποιούς που τον τίμησαν τραγουδώντας μαζί του, ανάμεσά τους οι: Γιώργος Κούτρος, Γιάννης Γιακουμάκης,  Αντώνης Κολιός κ.ά. Οι συνάδελφοι του μουσικοί επιφύλαξαν στον Γιώργο Πούλο μια έκπληξη στο τέλος της βραδιάς, τραγουδώντας στίχους τους αφιερωμένους στον ίδιο.

Το δεύτερο βράδυ Πέμπτη 22-09 το ΡΟΔΟΝ γέμισε με παιδιά και εφήβους και από τις 2 βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η θεατρολόγος Σοφία Κουτσάκη και η εκπαιδευτικός Αναστασία Ζέππου, μέλη του Δ. Σ. του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση παρουσίασαν εν συντομία τα έργα των μαθητικών ομάδων.

Στο τέλος κάθε μαθητικής ταινίας οι μαθήτριες/μαθητές μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς τους μας μύησαν στον τρόπο και στο περιεχόμενο που σκηνοθέτησαν τις υπέροχες ταινίες τους.

Τη δεύτερη ημέρα των προβολών παρουσίασαν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες μαθητικές ομάδες από τις παρακάτω  σχολικές μονάδες: 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, 11ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, Δημοτικό Σχολείο Σαλάκου, 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου, Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Χάλκης, 1ο Γυμνάσιο Ρόδου, Γυμνάσιο Κρεμαστής, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου, ΕΠΑ.Λ. Παραδεισίου, ΓΕ.Λ. Κρεμαστής, 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρόδου. Όλες οι ταινίες δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Υπήρχαν και άλλες πολυβραβευμένες μαθητικές ταινίες οι οποίες, λόγω χρόνου, δεν προβλήθηκαν. Για τον λόγο αυτόν ο «Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» υπόσχεται και ευελπιστεί να διοργανώσει στο τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους, το καθιερωμένο, προ covid, Φεστιβάλ Σχολικής Κινηματογραφικής Δημιουργίας, στο οποίο θα συμπεριληφθούν ταινίες από το Νότιο Αιγαίο και από αλλού.

Τις δύο βραδιές προλόγισε ο Νίκος Κωνσταντινίδης, μέλος της τριμελούς συντονιστικής ομάδας του 6ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων, ο οποίος μετέφερε γραπτό χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του εμπνευστή και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Τάκη Βούη.

Το διήμερο προβολών τού Ομίλου Cine-Εκπαίδευση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ και πρόεδρος του ΠΡΟ.ΤΟΥΡ και της ΔΕΡΜΑΕ Αλέξανδρος Κολλιάδης, η πολυγραφότατη και αξιόλογη λογοτέχνιδα Τίτσα Πιπίνου, οι καθηγητές του πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Κόκκινος και Λοΐζος Σοφός, οι συντονίστριες εκπαιδευτικού έργου  Β/θμιας Εκπαίδευσης Ελένη Παπαδοπούλου, Ελένη Μιχαλοπούλου και Παναγιώτα Καπερνέκα, ο διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) ΚΠΕ Πεταλούδων Χάρης Συργιάνης, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μαθήτριες/μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους και πλήθος κόσμου.

Η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας Ροδίων έπεσε. Το φεστιβάλ χρόνο με το χρόνο καθιερώνεται και καταξιώνεται ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός που μέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων προβάλλει και αναδεικνύει την δημιουργία μικρών και μεγάλων καλλιτεχνών.

Ο «Όμιλος Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» χαίρεται γιατί για τρίτη συνεχή χρονιά του δίνεται η ευκαιρία, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος του φεστιβάλ με το καθιερωμένο του διήμερο, να συμμετέχει προβάλλοντας την καλλιτεχνική δημιουργία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Εκφράζει, τέλος, τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του κινηματογραφικού διημέρου του.

Οι-θεατές

Η ορχήστρα

 

 

 

 

Back to top