“Παντρολογήματα” του Γκόγκολ | Θεατρική ομάδα Πράξις

"Παντρολογήματα" από την θεατρική ομάδα "Πράξις"

Δημοτικό Θέατρο Ρόδου 2-11 Δεκεμβρίου

Η θεατρική ομάδα «Πράξις» βγάζει τις μάσκες της, φορά τα κοστούμια της κι επιστρέφει με μια κωμική διασκευή μιας κλασικής σάτιρας που γράφτηκε το 1833, αλλά παραμένει σκανδαλιστικά σύγχρονη.

Πρόκειται για τη διασκευή του έργου «Παντρολογήματα» (γνωστό και με τους τίτλους «Ο Γάμος» και «Γαμπροπάζαρο») του Νικολάι Γκόγκολ που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1842 και στην οποία ο συγγραφέας καταφέρνει εύστοχα να στήσει έναν πελώριο παραμορφωτικό καθρέφτη της κοινωνίας με τη μικροψυχία, το συμφέρον, το στενοκέφαλο συντηρητισμό, τα πρέπει και τις επιταγές της, που δεν αφήνουν περιθώρια σε διαφορετικότητες, ελεύθερη έκφραση και ζωή. 

Το έργο

Μια γκροτέσκα διακωμώδηση των ηθών της μικροαστικής ζωής που ξεπερνά το χρόνο καθώς στέκεται και στο σήμερα όπου συναντά τους ίδιους φόβους και φοβίες, τις ίδιες ανάγκες για συντροφικότητα και δυστυχώς τα ίδια ανθρώπινα ελαττώματα που καταδυναστεύουν τους ανθρώπους.

Βασικός ήρωας ένα αναποφάσιστο γεροντοπαλίκαρο, που πείθεται από μια προξενήτρα κι έναν φίλο του να ζητήσει σε γάμο την κόρη ενός εύπορου εμπόρου.

Στο σπίτι της νύφης όμως έχουν μαζευτεί κι άλλοι μνηστήρες. Πόσο πολύ θέλει το γάμο και πόσο ικανός είναι να διεκδικήσει τη νύφη;

Η παράσταση

Στη νέα παράσταση της «Πράξις» που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, τη σκηνοθεσία/κινησιολογία υπογράφει η Μαρία Μανιώτη, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ανδρομάχη Μπατζούκη, τη μουσική επιμέλεια η Ρούλα Βασιλοπούλου.

Μουσική για την παράσταση έγραψε ο Μάνος Σάββενας ενώ τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει ο Βαλέριος Λινάρδος.

Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος Γαβριήλ Καρπάθιος. Βίντεο Ραφαηλία Γιακουμή.

Παίρνουν μέρος οι:

Γιάννης Αποκούραστος, Ρούλα Βασιλοπούλου, Γαβριήλ Καρπάθιος,  Βασίλης Λόγγος, Ελένη Μικρομανώλη, Ανδρομάχη Μπατζούκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, Ιφιγένεια Παπανικολάου, Καθολική Περνάρη, Μαρία Πουλιού, Κατερίνα Τουβρά, Νικόλ Τσακίρη, Πόπη Τσουρουνάκη, Κώστας Χαρτοφύλλης.

INFO

Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

2-11 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 21.00

 

 

 

 

Back to top