“Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες” της Dr Mandeep Rai | Βιβλίο

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΗ ΣΕ 101 ΑΞΙΕΣ

Dr Mandeep Rai

Τι μας διδάσκουν άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο για το νόημα της ζωής και την επιτυχία.

 

Μπορούν οι χώρες να μας δείξουν πώς να ζούμε καλύτερα; Μπορούν να μας μάθουν πώς να χρησιμοποιούμε τις αξίες μας για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις; Το βιβλίο της Dr Mandeep Rai «Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα στοχεύει ακριβώς σε αυτό!

Η Dr Mandeep Rai είναι αυθεντία στο θέμα των αξιών. Λατρεύει τα ταξίδια κι έχει επισκεφθεί περισσότερες από 150 χώρες κάνοντας δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Το τιτάνιο έργο της να συγκεντρώσει σε ένα βιβλίο τις αξίες που χαρακτηρίζουν 101 χώρες, βασίζεται στην πεποίθηση ότι δεν υπάρχει καλύτερο μοντέλο αξιών σε δράση από τις ίδιες τις χώρες της υφηλίου.

Κάθε μέρα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, παίρνουμε αποφάσεις με βάση τις αξίες και τα πιστεύω μας.

Οι επιλογές, οι προκλήσεις ή οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζουμε –και ο τρόπος με τον οποίο τις διαχειριζόμαστε– στην πολιτική, στην οικογένεια, στις σχέσεις, στη δουλειά και στο παιχνίδι αποκαλύπτουν κάτι σημαντικό για τον χαρακτήρα, τις επιθυμίες και την προσωπικότητά μας.

Όταν αυτές οι αξίες συνδυάζονται και τις μοιράζεται ένας ολόκληρος λαός, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν ένα έθνος και να διδάξουν στον κόσμο πολύτιμα μαθήματα.

Στις σελίδες του βιβλίου «Ταξίδι στη γη σε 101 αξίες» η Dr Mandeep Rai διερευνά το θέμα εξετάζοντας 101 χώρες και προσδιορίζοντας τη βασική αξία καθεμιάς, την αξία που την αντιπροσωπεύει και χαρακτηρίζει όλη την ιστορία του πολιτισμού της, με στόχο να δείξει πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτές τις αξίες στη δική μας ζωή.

Έχει μάλιστα ομαδοποιήσει αυτές τις αξίες σε πέντε μέρη, που αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας στους οποίους οι αξίες μπορούν να μας βοηθήσουν να χαράξουμε πορεία.

 
Τα πέντε είδη αξιών
  1. Αξίες αλλαγής, όπως ο ρεαλισμός της Κίνας, η διπλωματία της Νορβηγίας και η συγχώρεση της Νότιας Αφρικής: υποδηλώνουν ότι τα έθνη και οι λαοί ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στην αλλαγή.
  2. Αξίες συνέχειας, όπως η αντοχή του Νεπάλ, η ακρίβεια της Ελβετίας και η αφήγηση της Ιρλανδίας: διατηρούν ζωντανή την παράδοση και τη μνήμη, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες.
  3. Αξίες σύνδεσης, όπως η συντροφικότητα της Αυστραλίας, η ευθύτητα της Ολλανδίας και η εμπιστοσύνη του Κατάρ:  διαμορφώνουν τις προσωπικές μας σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, συναδέλφους, γείτονες και ξένους.
  4. Αξίες κοινότητας, όπως η ανοιχτή στάση του Καναδά, η συμπαράσταση της Κένυας και ο εορτασμός του Μεξικού: υπαγορεύουν τη συμπεριφορά και τους κοινωνικούς κανόνες. 
  5. Βασικές αξίες, όπως το πάθος της Αργεντινής, το χιούμορ της Αιγύπτου και η αποφασιστικότητα της Αγγλίας: καθορίζουν την προσωπικότητά μας και αυτά που μας κινητοποιούν στη ζωή.

Σε κάθε χώρα και σε κάθε αξία που αναφέρει το βιβλίο υπάρχει ένα μάθημα για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Από τη λίστα των χωρών δεν λείπει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με την συγγραφέα, τους έλληνες σαν έθνος καθορίζουν δύο βασικές αξίες: φιλότιμο και καλοσύνη.

 

 

Η συγγραφέας

Η Dr Mandeep Rai είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στο θέμα των αξιών και έχει συνεργαστεί με εταιρείες, ιδρύματα και μεμονωμένα πρόσωπα σε όλον τον κόσμο. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 150 χώρες και, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος για το BBC World Service και το πρακτορείο Reuters. Ξεκίνησε την καριέρα της στην ιδιωτική τραπεζική στην JP Morgan και αργότερα εργάστηκε για τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διάφορες ΜΚΟ, προτού ιδρύσει το πρώτο Ταμείο Επιχειρηματικών Κεφαλαίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία, έχει μεταπτυχιακό στην Ανάπτυξη από το  London School of Economics και ολοκλήρωσε ΜΒΑ στο London Business School, στο Harvard Business School και στο MIT. Είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Παγκόσμιες Αξίες.

 

Είπαν για το βιβλίο:

«Στη σημερινή ζωή, που κινείται με γρήγορους ρυθμούς, ασχολούμαστε με όσα έχουμε να κάνουμε χωρίς να σταματάμε για να σκεφτούμε. Το βιβλίο αυτό θα σας προτρέψει να κάνετε ακριβώς αυτό – να σταματήσετε και να στοχαστείτε. Η παρατηρητικότητα της συγγραφέως είναι αξιοσημείωτη. Το απόλαυσα αυτό το βιβλίο και είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε κι εσείς».

Sir Christopher Pissarides, Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών και καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics

 

«Το Ταξίδι στη Γη σε 101 αξίες μάς φέρνει κοντά στις καρδιές, στο μυαλό και στις παραδόσεις των πολιτισμών και των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Δείχνει πόσο συνδεδεμένοι είμαστε και πώς όσα μας χωρίζουν πηγάζουν από στενά προσωπικά συμφέροντα κι όχι από ενδιαφέρον για το καλό της ανθρωπότητας. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να συμβάλει στο να γίνει ο κόσμος μας πιο χαρούμενος».

The Dalai Lama

Back to top