Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου | Νεστορίδειο Μέλαθρο

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου σε συνεργασία με τον Θερινό κινηματογράφο ΑΒ του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του «Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα», διοργανώνει τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον σπουδαίο συνθέτη και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί με προβολές από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Νεστορίδειου Μελάθρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου: Blade Runner, του Ρίντλεϊ Σκοτ

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου: Οι Δρόμοι της Φωτιάς, του Χιου Χάντσον

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου: Ελ Γκρέκο, του Γιάννη Σμαραγδή

Παράλληλα με το κινηματογραφικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφιών του Μανώλη Μετζάκη από τα γυρίσματα της ταινίας El Greco του Γιάννη Σμαραγδή που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Το κοινό μπορεί να επισκεφτεί τους εκθεσιακούς χώρους του Νεστορίδειου Μελάθρου με ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 και στη συνέχεια να παρακολουθήσει την προβολή της ταινίας η οποία ξεκινάει στις 21:00.

 

ΝΕΣΤΟΡΙΔΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟΝ 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου

Έναρξη προβολής: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Blade Runner

ΗΠΑ, 1982, έγχρ, 117’

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ | Σενάριο: Χάμπτον Φάντσερ, Ντέιβιντ Πίπλς από βιβλίο του Φίλιπ Κ. Ντικ | Ηθοποιοί: Χάρισον Φορντ, Ρούτγκερ Χάουερ, Σον Γιανγκ, Έντουαρντ Τζέιμς Ολμος, Ντάριλ Χάνα

Ο Ρικ Ντέκαρντ, πρώην αστυνομικός και νυν blade runner, αναλαμβάνει να εξουδετερώσει ρέπλικες που έχουν δραπετεύσει και κρύβονται στη Γη. Κατά τη διάρκεια της αποστολής και καθώς εμπλέκεται όλο και περισσότερο, ο Ρικ αρχίζει να αμφισβητεί τη δική του ταυτότητα.

Βασισμένη στο βιβλίο του Φίλιπ Κ. Ντικ "Το ηλεκτρικό πρόβατο", η ταινία θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο σχεδιασμός παραγωγής και η καλλιτεχνική διεύθυνση έκαναν εντύπωση τότε. Σήμερα θεωρείται υπόδειγμα νέο-νουάρ, ενώ η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που κρατά κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία της τονικότητας και ατμόσφαιρας της ταινίας, παραμένει διαχρονική.

Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ σε αποκλειστική συνέντευξη στο βρετανικό περιοδικό Empire μετά το θάνατο του συνθέτη: «Η μουσική του ήταν η καρδιά και η ψυχή του Blade Runner».

Τρία βραβεία BAFTA (Φωτογραφίας, Κοστουμιών και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης).

Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Οπτικών Εφέ).

 

Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου

Έναρξη προβολής: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Οι δρόμοι της φωτιάς (Chariots Of Fire)

Ηνωμένο Βασίλειο, 1981, έγχρ, 125’

Σκηνοθεσία: Χιου Χάντσον | Σενάριο: Κόλιν Γουέλαντ | Ηθοποιοί: Μπεν Κρος, Ίαν Τσάρλσον, Νάιτζελ Χέιβερς, Τζον Γκίλγκουντ

Δύο Βρετανοί δρομείς, ο ένας Εβραίος και ο άλλος Καθολικός, συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Ο ένας τρέχει για να αφήσει πίσω του τις προκαταλήψεις, ο άλλος για να υποστηρίξει την πίστη του.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία δύο αθλητών, η ταινία έμελλε να γίνει κλασική, να κερδίσει υποψηφιότητες και βραβεία και να διασκευαστεί για το θέατρο.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που συνέθεσε τη θρυλική μουσική και το μουσικό θέμα της ταινίας τιμήθηκε με Όσκαρ Μουσικής και υποψηφιότητα για BAFTA.

Άλλα τρία Όσκαρ (Ταινίας, Σεναρίου και Κοστουμιών) και τρία BAFTA (Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου και Κοστουμιών).

 

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου

Έναρξη προβολής: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

El Greco

Ελλάδα, Ισπανία, 2007, εγχρ. 119’

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής | Σενάριο: Τζάκι Παβλένκο και Γιάννης Σμαραγδής, βασισμένο σε βιβλίο του Δημήτρη Σιατόπουλου | Ηθοποιοί: Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκης Λαζόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Λάγια Μαρούλ και Σωτήρης Μουστάκας.

Η ταινία μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα με αφετηρία την Κρήτη, στη Βενετία ως το Τολέδο της Ισπανίας, ακολουθώντας την περιπετειώδη αναζήτηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο για ελευθερία και έρωτα.

Εκείνη την εποχή η Κρήτη, η ιδιαίτερη πατρίδα του ζωγράφου, βρίσκεται υπό την κατοχή των Ενετών. Ο πατέρας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου είναι αντάρτης και μάχεται τους κατακτητές, ενώ ο νεαρός καλλιτέχνης απολαμβάνει ήδη μεγάλη φήμη και επιτυχία.

Μαζί με το στενό του φίλο Νικολό, που τον συνοδεύει παντού και τον προστατεύει, ο Γκρέκο θα βρεθεί στη Βενετία, ακολουθώντας την πανέμορφη Φραντζέσκα ντα Ρίμι. Εκεί θα θητεύσει στο εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάνο, ενώ θα γνωρίσει τον Ισπανό ιδεαλιστή ιερωμένο Νίνο ντε Γκεβάρα, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του.

Ο Γκεβάρα γοητεύεται από το ταλέντο του Έλληνα ζωγράφου και τον θαυμάζει, αν και διαφωνεί με την ιδιότυπη στάση του σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον Θεό. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια ξεχωριστή φιλία.

Φθάνοντας στην Ισπανία, ο Θεοτοκόπουλος κατακτά παγκόσμια φήμη ως καλλιτέχνης, ενώ βρίσκει τον μεγάλο έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της Χερόνιμα.

Αποκτά ισχυρούς φίλους και είναι ευτυχισμένος που εργάζεται στην Ισπανία, ως τη στιγμή που θα δεχτεί το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Μέσα στη δυστυχία του, θα ξανασυναντηθεί με ένα αγαπημένο πρόσωπο από το παρελθόν: τον Νίνο ντε Γκεβάρα, ο οποίος τώρα πια είναι Μέγας Ιεροεξεταστής και στέλνει τους «αιρετικούς» στην πυρά.

Η μετάλλαξη του φίλου του σοκάρει τον Γκρέκο, ενώ το συγκλονιστικό θέαμα των ανθρώπων στην πυρά τον ωθεί να απεικονίσει με σχεδόν υπερφυσικό τρόπο την ψυχή των αθώων, κάνοντάς τους να φαίνονται άγιοι. Αυτό εξοργίζει τον Γκεβάρα.

Στη μάχη που θα διεξαχθεί ανάμεσά τους, το φως πολεμά το σκοτάδι. Τα όπλα του Γκεβάρα είναι η εξουσία και ο θάνατος, ενώ ο Γκρέκο προτάσσει τους πίνακές του, το φως και τις αξίες του ανυπότακτου κρητικού πολιτισμού που τον γέννησε.

Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή είναι βασισμένη στο βιβλίο «El Greco-Ο Ζωγράφος του Θεού» του Δημήτρη Σιατόπουλου, που αφηγείται την επική ιστορία του διασημότερου Κρητικού ζωγράφου της Αναγέννησης, του ασυμβίβαστου δημιουργού και υπερασπιστή της ελευθερίας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο ως Ελ Γκρέκο.

Για την ταινία εργάστηκαν πολλοί Έλληνες και Ευρωπαίοι συντελεστές, καθώς το καστ είναι διεθνές, ενώ συμπαραγωγοί είναι ο Ισπανός Ραϊμόν Μασλόρενς και ο Ούγγρος Ντένες Τζέκερες.

Γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Ισπανία και τη Βενετία.

Μεταξύ των Ελλήνων ηθοποιών που λαμβάνουν μέρος στην ταινία συγκαταλέγονται ο Λάκης Λαζόπουλος που υποδύεται τον αφοσιωμένο φίλο του Ελ Γκρέκο, Νικολό, αλλά και ο Σωτήρης Μουστάκας στην τελευταία του εμφάνιση πριν πεθάνει, στον ρόλο του ζωγράφου Τιτσιάνο, δασκάλου του Ελ Γκρέκο, τον οποίο υποδύεται ο Βρετανός ηθοποιός Νικ Άσντον.

Η μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, βασισμένη σε προηγούμενα άλμπουμ του, αφιερωμένα στον μεγάλο Έλληνα Ζωγράφο, βραβεύθηκε με το Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Μουσικής, μεταξύ των δεκάδων βραβείων που έχει λάβει η ταινία.

 

Back to top