«Χαμένες Ημέρες μιας Μαύρης Ηπείρου» | Παρουσίαση βιβλίου

Παρουσίαση του μυθιστορήματος του Νίκου Διονυσάτου «Χαμένες Ημέρες μιας Μαύρης Ηπείρου»

Tο μυθιστόρημα του Νίκου Διονυσάτου «Χαμένες Ημέρες Μιας Μαύρης Ηπείρου» (Εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ) παρουσιάζει το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου.

Για το βιβλίο μιλούν: ο ίδιος ο συγγραφέας, ο εικονογράφος του βιβλίου Νίκος Θεοχαρόπουλος ο φιλόλογος Ηλίας Βενιζελέας και ο Γιάννης Δαδήρας με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, του ΕΑΠ .

Παρεμβαίνουν διαδικτυακά: ο Πέτρος Αποστολάκης, δημοσιογράφος της LΙFO και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μιχάλης Αφολαγιάν, ηθοποιός, πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα και επικεφαλής του ANASA Cultural Center και ο Άρης Σολομών, σκηνοθέτης και μουσικοσυνθέτης.  

Στα βίντεο των απαγγελιών συμμετέχουν: Αριάδνη Καβαλιέρου, Βαγγέλης Βενιός, Ορέστης Αποστολάτος, Θοδωρής Γκολφινόπουλος, Εριέττα Στεφάνου, Πέτρος Αποστολάκης και Νίκος Θεοχαρόπουλος.

Την παρουσίαση συντονίζει η Μαρία Σπανού, φιλόλογος, στέλεχος του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ στην οδό Αντ/χου Λάσκου 10α (Μόντε Σμιθ).

Σχετικά με το βιβλίο:

Ροδεσία, Αφρική, δεκαετία του ’70. Ιστορίες από μια εποχή που ο ρατσισμός, η βία και ο πόλεμος βασίλευαν σε ένα από τα τελευταία απομεινάρια μιας αποστεωμένης αποικιακής αυτοκρατορίας, που ήταν ήδη νεκρή.

Η Ροδεσία ήταν μια χώρα που, όπως η γειτονική της Νότια Αφρική, εκείνη την εποχή διέθετε ένα σκληρό καθεστώς ρατσιστικών διακρίσεων, στο οποίο μια λευκή μειονότητα γαιοκτημόνων και επιχειρηματιών διαφέντευε αυθαίρετα τον μαύρο πληθυσμό της χώρας, ο οποίος διψούσε και αγωνιζόταν για ελευθερία και ισότητα.

Το βιβλίο αυτό αφηγείται καθημερινές ιστορίες λευκών και μαύρων της Ροδεσίας, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, μέσα από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την μοιραία αυτή γωνιά της αφρικανικής ηπείρου. Σε πολλές μάλιστα από αυτές τις ιστορίες βασικό ρόλο παίζει και το Ελληνικό στοιχείο της Ροδεσίας, η οποία διέθετε μεγάλη ελληνική κοινότητα, κατά τα χρόνια της λευκής κυριαρχίας.

Το πρώτο μέρος του έργου υπόσχεται ποικιλία διαφορετικών χαρακτήρων, που όλοι τους αναδεικνύουν την ανθρώπινη πλευρά πίσω από την τραγωδία ενός πολέμου που για το ελληνικό κοινό αποτελεί εν πολλοίς μια άγνωστη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου και έπειτα από ένα ταξίδι στον χρόνο, ο αναγνώστης φτάνει στην Ροδεσία των αρχών της δεκαετίας του 2010, που βέβαια πλέον ήταν γνώστη σε όλους ως Ζιμπάμπουε.

Μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των πρώτων μνημονίων στην Ελλάδα, οι χρεωκοπημένοι απόγονοι μιας οικογένειας ευκατάστατων Ελλήνων, που ζούσαν παλιά στην Ροδεσία, επιστρέφουν στην Ζιμπάμπουε για να διεκδικήσουν την περιουσία τους εκεί.

Άθελα τους ωστόσο μπλέκουν σε μια διαστροφική και αρρωστημένη πλεκτάνη που σε ένα κλειστοφοβικό χιτσκοκικού τύπου θρίλερ θα τους φέρει στα όρια τους και θα τους διαλύσει, με φόντο την αφρικανική σαβάνα της Ζιμπάμπουε και κεντρική πρωταγωνίστρια μια σατανική γυναίκα, της οποίας τις προθέσεις «ο Θεός μόνον θα μπορούσε να εξηγήσει».

Ο συγγραφέας

Ο Νίκος Διονυσάτος γεννήθηκε το 2003 στην Ρόδο. Είναι φοιτητής του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Η λογοτεχνία, το σινεμά, οι σειρές, το θέατρο και η ιστορία είναι κάποιες από τις αγαπημένες του ασχολίες.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η ενασχόληση με τα κοινά, αλλά και η δημιουργία podcast εκπομπών, με την επωνυμία «Νεολαίοι Ρέμπελοι», αποτελούν επίσης δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται στον ελεύθερο του χρόνο. 

Στις διακρίσεις του περιλαμβάνονται το 3ο Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου, το 2018, το 3ο Βραβείο στον 12ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Όμιλου Πετρούπολης, υπό την αιγίδα της UNESCO ΤΛΕΕ, το 2020, αλλά και η ένταξη ενός αστυνομικού διηγήματος του στην έκδοση «Νέο Αίμα», του λογοτεχνικού περιοδικού Πόλαρ, το 2022.

Ήταν ένας εκ των ομιλητών του TEDxYouth@Rhodes το 2019, την ίδια χρονιά ήταν έφηβος βουλευτής Δωδεκανήσου στην ΚΔ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων, έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN), ενώ από τον Μάρτιο του 2022 γράφει άρθρα στην Offline Post.

Το παρόν έργο δεν είναι το πρώτο του προσωπικό βιβλίο που εκδίδεται, καθώς «Ο Ιστός», μια νουβέλα του, κυκλοφόρησε το 2020, από τις Εκδόσεις Βερέττας.

Ο εικονογράφος

Ο Νίκος Θεοχαρόπουλος γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα και είναι φοιτητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Ασχολείται με το σχέδιο, το animation, την δημιουργία βίντεο και podcast εκπομπών, αλλά και με την δημιουργική γραφή ο ίδιος.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών (MUN), ενώ συνδέεται με μια στενή φιλία χρόνων με τον συγγραφέα Νίκο Διονυσάτο, και έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα τόσο του πρώτου του βιβλίου «Ο Ιστός», όσο και του δεύτερου βιβλίου «Χαμένες ημέρες μιας μαύρης ηπείρου», του οποίου υπήρξε και ένας και εκ των πρώτων αναγνωστών, προτού εκδοθεί ακόμα επίσημα.

 

Back to top