ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, STAND UP COMEDIEN | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Δημήτρης Δημόπουλος παρουσιάζει στο θέατρο Μικρός Κεραμικός από την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου τον νέο stand-up μονόλογο με τα πιο ενδοσκοπικά του κείμενα και με τίτλο Α4. Και όταν λέει «ενδοσκοπικά», εννοεί «αυτοναφορικά». Και όταν λέει «αυτοναφορικά», εννοεί «εγωκεντρικά». Η συζήτηση μαζί του ήταν διαφωτιστική.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Φωτογραφίες Χρήστος Κέδρας

Το χιούμορ είναι κάτι έμφυτο ή επίκτητο;

Τι να σας πω κι εγώ τώρα, με πιάνετε αδιάβαστο και μόλις βγήκα από ένα μεταπτυχιακό στη θεατρολογία και ντρέπομαι να απαντήσω σε ερωτήματα που απαιτούν διεπιστημονικές έρευνες για να απαντηθούν χωρίς να κατέχω αυτή τη γνώση.

Αυτό που θα μπορούσα να απαντήσω είναι πως το χιούμορ είναι κάτι που καλλιεργείται, αν είναι έμφυτο ή επίκτητο θα πρέπει να ανατρέξω σε μελέτες και πηγές στις οποίες δεν έχω πρόσβαση. Και όταν λέω «δεν έχω πρόσβαση», εννοώ «βαριέμαι να ψάχνω τώρα».

Υπάρχει καλό και κακό χιούμορ;

Υπάρχει σίγουρα άτοπο και άκαιρο χιούμορ. Και έχω πέσει πολλές φορές στην παγίδα να αστειευτώ για κάτι στο λάθος μέρος και τη λάθος στιγμή, κάτι που αποκαλύπτεται πάντα όταν είναι πλέον αργά. Ως επαγγελματίας κωμικός είναι καθήκον μου να αποφεύγω το άτοπο και το άκαιρο χιούμορ.

Τι σας τράβηξε στο stand up comedy;

Ήθελα να βγω στη σκηνή και να τα πω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε στην τέχνη σας σαν stand up comedien;

Να πετάξω το δοκιμασμένο μου υλικό και να δημιουργήσω κάτι καινούργιο.

Από πού εμπνέεστε για τα κείμενα που γράφετε;

Από τα όσα με απασχολούν κάθε φορά που κάθομαι να γράψω και φυσικά από τις πρόσφατες εμπειρίες μου. Υπάρχουν φυσικά και φορές που παράλογες ασκήσεις επί χάρτου καταλήγουν στη σκηνή.

Αν το χιούμορ είναι ένας κομψός τρόπος να πούμε πράγματα που ενοχλούν, ποια θέματα θέλετε να θίξετε;

Δεν θεωρώ πως το χιούμορ είναι ένας κομψός τρόπος να λέγονται τα πράγματα, αντιθέτως πιστεύω πως το χιούμορ διαθέτει μια δύναμη να λέγονται τα πράγματα χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις.

Το stand up comedy προϋποθέτει γνώσεις υποκριτικής ή μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν είναι ηθοποιός;

Το σταντ-απ ως σκηνικό είδος απαιτεί κάποιες υποκριτικές ικανότητες, τις οποίες ο κάθε κωμικός αναπτύσσει σύμφωνα με την περσόνα που δημιουργεί επί σκηνής. Αν τώρα ο κωμικός επιθυμεί να τις αναπτύξει ώστε να τις χρησιμοποιήσει και ως ηθοποιός, αυτό είναι στη δική του ευχέρεια και αποτελεί σίγουρα μια άλλη δουλειά.

Πώς προέκυψε το Α4;

Ήταν πια ώρα να πετάξω το δοκιμασμένο μου υλικό και να δημιουργήσω κάτι καινούργιο.

Τι έχει στο στόχαστρο;

Ακόμα μου αποκαλύπτονται οι στόχοι του Α4, μιας και βρίσκομαι ακόμα στη διαδικασία συγγραφής, δοκιμής και επεξεργασίας του κειμένου.

Τι σημαίνει για εσάς το χιούμορ;

Ανακάλυψη και αποκάλυψη.

Τι σας κάνει να γελάτε;

Το κωμικό αναπάντεχο!

Δημήτρης Δημόπουλος - credit Χρήστος Κέδρας
Δημήτρης Δημόπουλος - credit Χρήστος Κέδρας
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης Δημόπουλος ξεκίνησε ως σταντ-απ κωμικός το 1996 στις Νύχτες Κωμωδίας. Έχει γράψει τους σταντ-απ μονολόγους Καφρόκρεμα, Υπερπαραγωγή και Αντί Διδακτορικού, καθώς και το λιμπρέτο για τις όπερες Το Λυκόφως των Χρεών, ΑirRossini και Yasou Aida!, για το οποίο βραβεύτηκε με τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2012 Δραματουργίας Ελληνικού Έργου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Σκηνοθέτησε τα μουσικοθεατρικά δρώμενα Kafka-Fragmente, Das Schubert Diploma και Νυχτερινά Τραγούδια, την οπερέτα Σατανερί καθώς και τις θεατρικές παραστάσεις Οι Ευνοούμενοι του Μίδα και Τσάικα!.

Ως μεταφραστής έχει εργαστεί στον υποτιτλισμό, τη μεταγλώττιση και την Εθνική Λυρική Σκηνή με τις μεταφράσεις του για τα έργα Ωραία μου Κυρία, Once, Νυχτερίδα και Πιμπινόνε. Γνωρίζει γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά και ρωσικά.

Είναι πτυχιούχος υποκριτικής (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος), πτυχιούχος Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Αθηνών) και απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ενώ το 2022 αρίστευσε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στην κατεύθυνση Παράσταση-Δραματουργία.

Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024 παρουσιάζει τον τέταρτο σταντ-απ μονόλογό του με τίτλο Α4, υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία του μιούζικαλ The Last Five Years στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής.

Δημόπουλος Δημήτρης - credit Χρήστος Κέδρας
Δημόπουλος Δημήτρης - credit Χρήστος Κέδρας
INFO

A4

Stand up μονόλογος

«ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ» 

mikroskerameikos@gmail.com 

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6982121385

 

 

 

Back to top