Νίκος Κυπουργός, Μάρκο Γκαστίν και Όμιλος Cine-Εκπαίδευση

Νίκος Κυπουργός, Μάρκο Γκαστίν, δύο δημιουργοί …στην ίδια πόλη, συναντιούνται και συνομιλούν με μέλη του Ομίλου Cine-Εκπαίδευση για μουσική και κινηματογράφο.

Όταν οι παρέες φτιάχνουν ιστορίες…

"Στην καφετέρια «Στοά» στην πλ. Αρίωνος στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το μεσημέρι της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022 μέλη του Ομίλου μας Cine-Εκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό παρέα με φίλες/φίλους του κινηματογράφου που είχαν συμμετάσχει στα διαδικτυακά μας κινηματογραφικά σεμινάρια στα χρόνια της πανδημίας, συναντηθήκαμε με δύο αγαπητούς και πολύ αξιόλογους δημιουργούς της μουσικής και του κινηματογράφου, τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Κυπουργό και τον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν.

Προσκεκλημένος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ιδρυτής και διευθυντής  της «Ορχήστρας των Κυκλάδων» o διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Νίκος Κυπουργός, βρέθηκε στη Ρόδο για την προγραμματισμένη συναυλία του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022 στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου,  η οποία αναβλήθηκε για αργότερα εξαιτίας της κακοκαιρίας και του φόβου για  ακραία καιρικά φαινόμενα στο νησί. 

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2010 από τον Νίκο Κυπουργό και μια ομάδα 25 μουσικών και τραγουδιστών που ζουν όλοι στη Σύρο. Μέχρι σήμερα έχει δώσει δεκάδες συναυλίες στη Σύρο, στις Κυκλάδες και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Ο μουσικοσυνθέτης που έχει «ντύσει» πολλές ταινίες με τον αριστουργηματικό του ήχο, μας ξεδίπλωσε σεμνά και απλόχερα πτυχές της προσωπικής του μουσικής διαδρομής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είτε αυτόνομα είτε στον κινηματογράφο, διανθισμένες από ιστορίες και στιγμιότυπα ευτράπελα γύρω από τις επιρροές του.

Αποδέχτηκε με χαρά σχετική πρόταση να «ντύσει» με τη μουσική του μια  ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, που θα αποπειραθεί μια ομάδα φίλων του Ομίλου που προτίθεται να εργαστεί συνεργατικά για την παραγωγή της,  με τη φιλοδοξία η ταινία όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή της να συμμετάσχει στο «Διαγωνιστικό Μέρος» του φεστιβάλ Micro μ, ενός καταξιωμένου κινηματογραφικού θεσμού στον οποίον επί σειρά ετών συμμετέχει και η Ρόδος, ανάμεσα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο φετινό πρόγραμμα προβολών του Micro μ, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, συμμετείχε ως υποστηρικτής και ο Όμιλός μας, εκπροσωπώντας το νησί της Ρόδου.

Στην παρέα μας αργότερα προστέθηκε και ο πολυβραβευμένος Ελληνογάλλος σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Μάρκος Γκαστίν (Marco Gastine), ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο αυτόν τον καιρό, καθώς συμμετέχει ως διδάσκων στα εργαστήρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Μ.Ι.Κ.) που πραγματοποιούνται στο νησί μας από τις 15 έως 23 Οκτωβρίου 2022.

Ο Μάρκος Γκαστίν είναι, πλέον, φίλος του Ομίλου μας, αφού τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο αφιερωμάτων στο  έργο του, έχουν προβληθεί τρεις βραβευμένες ταινίες, δημιουργικά ντοκιμαντέρ με κοινωνικό περιεχόμενο, στη Ρόδο και στη Λέρο: «Μέχρι τη θάλασσα», (2019), «Θέμις» (2008), «Μασσαλία, Μακρινή Κόρη» (2004).

Την  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 στις 8μ.μ. προβλήθηκε  ένα ακόμη ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου: «Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη» (1993) σε μουσική  Νίκου Κυπουργού.  

Ο Μάρκος Γκαστίν υποσχέθηκε και αυτός πως θα συμβάλλει με τις συμβουλές του στη συγγραφή σεναρίου, αλλά και με σκηνοθετικές οδηγίες στην απόπειρα παραγωγής της ταινίας μικρού μήκους υλοποιώντας την ιδέα που έπεσε στη διάρκεια της γόνιμης συζήτησης μας. 

Έτσι το ηλιόλουστο κυριακάτικο μεσημέρι στη Στοά στην Παλιά Πόλη, οι συζητήσεις με τους αξιόλογους φίλους μας δημιουργούς ενίσχυσε τους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και φιλίας, πλέον, μαζί τους και αναπτέρωσε τα μελλοντικά κινηματογραφικά μας σχέδια…"

Ρόδος 22/10/2022

Αναστασία Ζέππου, Πέτρος Σπανός

Back to top