Νίκος Χαλιάσας, 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης | Συνέντευξη

Το "1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης - Δημήτρης Κρεμαστινός" είναι γεγονός! Από τις 8 έως 11 Σεπτεμβρίου το πανέμορφο νησί της Χάλκης θα φιλοξενήσει ένα εξαιρετικό μουσικό φεστιβάλ που φιλοδοξεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να καθιερωθεί σαν μία μόνιμη πολιτιστική δράση.

Με αυτή την ευκαιρία συνομιλούμε με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, τον διακεκριμένο βιολονίστα της ΚΟΑ και καταξιωμένο μαέστρο Νίκο Χαλιάσα.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Τι σας ενέπνευσε και σας κινητοποίησε ώστε να αναλάβετε ως καλλιτεχνικός διευθυντής το «1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός»;

Πέρσι ήταν η 5η φορά που διοργανώσαμε το Φεστιβάλ «ΜουσιΚώς». Είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται με επίκεντρο την Κω και την Ρόδο και κάθε χρόνο πηγαίνουμε σε 2-3 μικρότερα νησιά.

Το 2021 πήγαμε για πρώτη φορά στη Χάλκη και γνωρίσαμε τον απίστευτο Δήμαρχο του νησιού τον κ. Φραγκάκη, ο οποίος χωρίς να είναι λάτρης της κλασικής μουσικής, εκστασιάστηκε από αυτό που άκουσε, του άρεσε και μπήκε μπροστά για ένα νέο Φεστιβάλ στη Χάλκη.

Αποφασίσαμε επίσης να το κάνουμε στη μνήμη του Δημήτρη Κρεμαστινού που ήταν «δικός» τους άνθρωπος. Έτσι μπήκε ο σπόρος και όλο το χειμώνα το παλέψαμε να βρεθούν οι πόροι. Να τώρα που το ξεκινάμε!

Πώς προσεγγίσατε και με ποια κριτήρια διαμορφώσατε το πρόγραμμα του φεστιβάλ;

Επειδή η ΚΟΑ έπαιξε μεγάλο ρόλο (έχουμε το κουιντέτο χάλκινων και πνευστών και τη «Μικρή ορχήστρα»), αυτό καθόρισε κάπως το πρόγραμμα.

Επίσης, επειδή είναι πρώτη φορά δεν ανοιχτήκαμε πολύ, κάναμε προσεκτικά βήματα και ως προς το πρόγραμμα.

Θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχτεί και με σταθερά βήματα να το εμπλουτίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Τι θεωρείτε καθοριστικό για την επιτυχία ενός φεστιβάλ μουσικής που πραγματοποιείται για πρώτη φορά;

Είναι σημαντικό ότι γίνεται ενημέρωση του κόσμου. Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς στη Χάλκη, αν και είναι πανέμορφη. Είναι μακριά, οπότε δεν θα έρθουν από μακριά.

Θα έρθουν από τη Ρόδο λογικά, οι ντόπιοι και κάποιοι τουρίστες. Αν ο κόσμος αυτός μείνει ευχαριστημένος αυτό θα είναι επιτυχία.

Είναι επιτυχία ακόμα και το ότι μιλάμε μαζί τώρα και γίνεται γνωστό αυτό το Φεστιβάλ.

Θα έρθει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι πολύ σημαντικό γεγονός

Ποια είναι η σχέση σας με τη Χάλκη;

Δεν έχω κάποια σχέση, αλλά είναι τόσο όμορφα που νιώθεις σαν στο σπίτι σου!

Πώς μπορεί να διευκολυνθεί η εκπαίδευση και επαφή των νέων με τη μουσική και γενικά την τέχνη, σε ένα νησί όπως η Χάλκη;

Σίγουρα μπορεί! Για παράδειγμα στη Χάλκη είχαν ένα πιάνο σε όχι πολύ καλή κατάσταση και τώρα με αφορμή το φεστιβάλ αγοράστηκε πιάνο και για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Μετά θα χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, θα παίρνουν ερεθίσματα.

Πότε δεν ξέρεις αν κάποιο παιδί έχει το ταλέντο. Με αυτό το πιάνο μπορεί να πάρει το απαραίτητο ερέθισμα να πει «εγώ θέλω να μάθω».

Υπήρξαν κάποια σημεία στη μουσική σας πορεία που θεωρείτε σημαντικά για την καλλιτεχνική σας εξέλιξη;

Οι δάσκαλοι ήταν οι πιο σημαντικοι. Ας πούμε, εγώ τελειώσα βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη, όπως σημαντικός ήταν και ο Ρώσος δάσκαλός μου στο εξωτερικό. Αυτοί μου άλλαξαν τη μουσική μου ζωή.

Παρόλα αυτά όσα δημιούργησα, κάποιο φεστιβάλ παλαιότερα, το φεστιβάλ τώρα, μου δίνουν τη χαρά ότι δημιουργώ κάτι!

Το ταλέντο ή οι επιλογές είναι πιο καθοριστικά για την εξέλιξη ενός καλλιτέχνη;

Οι επιλογές. Αυτές ξεχωρίζουν τον πολύ καλό από τον κορυφαίο. Στις τέχνες και στον αθλητισμό έχουμε δει πολλά ταλέντα που χάθηκαν. Αν δεν δουλέψεις δεν γίνεται τίποτα.

Νομίζω είναι 10% ταλέντο και 90% επιλογές. Όταν δουλεύεις φτάνεις σε υψηλό επίπεδο, απλά μπορεί να μην φτάσεις στην κορυφή. Χρειάζεται ένα πακέτο πραγμάτων για να είσαι στην κορυφή.

Υπάρχουν άνθρωποι της μουσικής που σας έχουν βαθιά επηρεάσει;

Στη διεύθυνση ορχήστρας, o Sergiu Celibidache, ο μεγάλος Ρουμάνος μαέστρος. H φιλοσοφία του για τη μουσική είναι εκπληκτική. Αξίζει να βρείτε τις συνεντεύξεις του, μπορούν να σου αλλάξουν τη σκέψη σου για τη μουσική.

Αγαπημένος συνθέτης είναι αυτός που παίζω κάθε φορά, καθώς μελετάς ένα έργο, δένεσαι με αυτό και ξεχνάς τα άλλα. Επιστρέφω συνήθως στον Mozart που έχει κάτι το θεϊκό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Την επόμενη εβδομάδα παίζουμε με τον Gareth στο ηρώδειο. Είναι ροκ μουσική και έχει κάνει ενορχήστρωση.

Είναι αυτό που λέγαμε πριν για την ποιότητα και τι μπορείς να πειράξεις και πώς να το πειράξεις. Εγώ τα διαβάζω και περνάω ωραία!

Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Τρόπος ζωής!

 

festival_chalkis_2022-03

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ                             

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου το 1989, πήρε το Δίπλωμα Σολίστ. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis.

Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Στη συνέχεια φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM, το 1992. Για τις σπουδές αυτές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Την περίοδο αυτή παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music, με καθηγητή τον J. Forster, καθώς επίσης και με τον Bernard Keefe.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, αποφοιτώντας το 1999 με το μεταπτυχιακό δίπλωμά διεύθυνσης ορχήστρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τον Sergiu Celibidache, τον Jorma Panula και τον B. Keefe.

Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής “Συμφωνία” Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού. Από το 2016 είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ "ΜουσιΚώς" που γίνεται κάθε χρόνο στα Δωδεκάνησα με επίκεντρο την Κω.

Από το 2018, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας Καμεράτα Τζούνιορ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και από το 2022 καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής Χάλκης "Δημήτρης Κρεμαστινός".

Έχει διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, τις Κρατικές Ορχήστρες της Κωνσταντινούπολης, της Αττάλειας, της Σμύρνης και της Προύσας, την Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την Ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Ορχήστρα δωματίου της Αλικαρνασσού, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά. έχοντας έτσι ως μαέστρος στο ενεργητικό του μέχρι τώρα, περισσότερες από τριακόσιες  συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 

Back to top