Σμάρα Αγιακάτσικα, φωτογράφος | Συνέντευξη

"Μέσα από τον φακό, φτιάχνω για μένα τον κόσμο ιδανικό, χωρίς ασχήμιες"

Η Σμάρα Αγιακάτσικα συμμετέχει στην έκθεση «BLISS» που διοργανώνει το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 11-17 Οκτωβρίου 2021. Με αυτή την αφορμή την συναντήσαμε και συζητήσαμε μαζί της.

Συνέντευξη στην Ευρυδίκη Κοβάνη

Κυρία Αγιακάτσικα, οι γκαλερί και όλοι οι εικαστικοί και καλλιτεχνικοί  χώροι έχουν αρχίσει και πάλι να λειτουργούν κανονικά. Πώς νιώθετε συμμετέχοντας μετά από τόσον καιρό σε μία ομαδική έκθεση;

Νιώθω ενθουσιασμό και όρεξη για νέες δημιουργίες και είμαι χαρούμενη που θα είμαι μαζί με άλλους καλλιτέχνες, μετά από τόσον καιρό.

Αυτές τις ημέρες επισκέφθηκα για πρώτη φορά εκθέσεις συναδέλφων και σε όλες είχε πάρα πολύ κόσμο.

Σε όλους μας έλειψε η επικοινωνία, η ανταλλαγή ιδεών, τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα που προκαλούνται από την επαφή με όλες τις μορφές τέχνης και που λόγω της πανδημίας έπαψαν να εκτίθενται.

Αντίθετα, τώρα υπάρχει ένας εκθεσιακός οργασμός, διότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες δούλευαν εντατικά κατά την διάρκεια του εγκλεισμού. Πρώτον διότι είχαν χρόνο και δεύτερον γιατί προσπερνούσαν μέσω της τέχνης την στενοχώρια της απομόνωσης.

 

Τι έργα σας θα δούμε στην έκθεση;

Στην έκθεση παίρνουν μέρος πολλοί καλοί καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων. Ο τίτλος είναι «BLISS» που σημαίνει ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ, κάτι που χρειαζόμαστε επειγόντως μετά από όσα περάσαμε.

Ως εκ τούτου τα έργα είναι ευχάριστα, χαρούμενα, χρωματιστά, με διάθεση να προκαλέσουν μιά αναγέννηση των αισθήσεων και του ψυχισμού που τόσο ταλαιπωρήθηκε.

Επειδή η έκθεση είναι ομαδική συμμετέχω με πολύ λίγα έργα και δεν θα ήθελα να σας παρουσιάσω εδώ περισσότερα από ένα, γιατί θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Θα επιλέξω όμως το πιο ευδαιμονικό με ό,τι μπορει να σημαίνει η σημειολογία αυτής της λέξης!

9 μποφορ
9 μποφορ

 

Πώς περάσατε το διάστημα της καραντίνας;

Πέρασα αρκετά καλά. Ειδικά στην πρώτη καραντίνα ένοιωθα πολύ καλά που ήμουν απερίσπαστη και είχα άπλετο χρόνο για δημιουργική δουλειά.

Ασχολήθηκα με πράγματα που πριν δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ και άρχισα ξανά, μετά απο πολλά χρόνια, να ζωγραφίζω.

Ξεκίνησα επίσης μια νέα φωτογραφική δουλειά της οποίας το θέμα δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω. Μου αρέσει να ερευνώ νέα μονοπάτια και κάθε νέα δουλειά να μην μοιάζει με την προηγούμενη.

 

Τι σημαίνει για εσάς «φωτογραφίζω»;

Τι σημαίνει για μένα φωτογραφίζω; Πολλά…κυρίως όμως ότι, μέσα από τον φακό, φτιάχνω για μένα τον κόσμο ιδανικό, χωρίς ασχήμιες, καθώς επίσης ότι μέσω μίας εικόνας μπορώ να επιστήσω την προσοχή σε καθημερινά πράγματα της ζωής που δεν τους δίνουμε σημασία, αλλά που έχουν σημασία.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να ολοκληρώσω την νέα μου φωτογραφική δουλειά και να ξαναπιάσω τα πινέλα μου.

Έκθεση Bliss

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΜΑΡΑ ΑΓΙΑΚΑΤΣΙΚΑ

Η Σμάρα Αγιακάτσικα γεννήθηκε στην Ρόδο.

Πήρε πτυχία και Master στη Φωτογραφία και στην Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων από την Ecole Nationale Supérieure des Arts Decoratifs στο Παρίσι.

Εργάσθηκε στο Παρίσι στα Pin up studios για ένα χρόνο και συνεργάσθηκε ως βοηθός με τους φωτογράφους Sarah Moon, Paolo Roversi, Oliviero Toscani και Peter Lindberg.

Δίδαξε φωτογραφία στα ΤΕΙ Αθήνας (1987), στην σχολή Focus (1990) και Διακόσμηση στο Κολλέγιο Αθηνών (1991-1997).

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Φωτογραφίες της έχουν επιλεχθεί για το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.

Το 1987 συμμετείχε με τους νέους Ελληνες φωτογράφους στο πλαίσιο του διεθνή μήνα φωτογραφίας στο Ιλίου Μέλαθρον.

Έχει κάνει 14 ατομικές εκθέσεις στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παρίσι και Πράγα) και έχει συμμετάσχει σε 19 ομαδικές.

Το 2007 και το 2019 οργανώθηκαν εκθέσεις της από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου στην Πινακοθήκη και στον χώρο Συσσίτιο στη Μεσαιωνική πόλη.

Το 2013 συμμετείχε στην διεθνή έκθεση «Art Athina».

Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά Φωτογραφίας, σε βιβλία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε διεθνή έκδοση από γερμανικό εκδοτικό οίκο στο βιβλίο «Gestaltete Shop Design», επίσης στο βιβλίο «Storia e Arte di Atene» από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Bonechi κ.α.

Τον Μάϊο του 1999 εκδόθηκε το λευκωμα “Διπλές όψεις¨με αφορμή την έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο που έγινε στην γκαλερί Αστρολάβος, το 2011 το λευκωμα “Φύση-Κρίση”, το 2019 το λευκωμα “Last Jugdement” κ.α.

Έκθεση Bliss Αφίσα

 

Σμάρα Αγιακάτσικα στην έκθεση Bliss

 

 

 

 

 

 

 

Back to top